Tek adamın şubeleri oluştu

Gasp edilip kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi meclislerinin feshedilmesiyle tek karar merci kayyumlar oldu.

AKP-MHP hükümeti, gasp edip kayyum atadığı yerlerde meclisleri de ekarte ederek tüm yetkileri kayyumda topluyor.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos’ta Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in kayyum olarak atanmasından iki gün sonra Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi feshedildi. Yine 15 Ekim’de Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in tutuklamasıyla birlikte Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu, kayyum olarak atandı. Erciş Belediye Meclisi de feshedildi.

Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nde HDP 44, AKP 27 üye ile temsil ediliyordu. Erciş Belediyesi Meclisi ise 18 HDP, 13 AKP’li üyeden oluşuyordu. Kayyum atamalarıyla birlikte her iki mecliste de HDP ve AKP’li meclis üyelerinin görevlerine son verildi ve meclis feshedildi. Van ve Erciş belediyelerinin meclislerinin feshedilmesiyle birlikte Van ve Erciş’te tek adam rejimi hüküm sürmeye başladı. Halk adına karar alan meclislerin yerine Van genelinde Van Valisi ve kayyumu Mehmet Emin Bilmez, Erciş ilçesinde ise Erciş Kaymakamı ve Kayyumu Nuri Mehmetbeyoğlu tüm yetkileri elinde bulundurarak yerel yönetimlerde de tek adamın temsilcisi oldular.

KAYYUM EN BÜYÜK FELAKETTİR

Van’da adını açıklamak istemeyen ve 35 yıldır esnaflık yapan bir vatandaş, halkın iradesini hiçe sayan AKP ve kayyuma tepki göstererek, şöyle konuştu: “HDP’li belediye başkanları sayesinde bu kent kendine geldi ve ilk defa halk temsil edilmeye başlandı. Bundan dolayı belediye eş başkanlarımızı tutuklattı, yerine kayyum atadı. Kayyumlar bu memleketin başına gelmiş en büyük felakettir. Bir an önce halkın temsilcileri görevlerinin başına gelmeli, kayyumlarda geldikleri yere dönmelidir.”

Van’ın Erciş ilçesinin Gölağzı Mahallesi’nde oturan Türk asıllı bir vatandaş ise Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in tutuklanmasına ve meclisin feshedilmesine tepki göstererek, duygularını şöyle dile getirdi: “Bir Türk olarak yüzyıllardır Erciş’te Kürtlerle birlikte kardeşçe yaşıyoruz. 2016’da Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin ve bu yıl Yıldız Çetin’in tutuklanması ve yerine kayyum atanması kabul edilemez. Onlar bizim irademizdi. İrademizi gasp eden zihniyet, tüm Türkiye’de olduğu gibi Erciş’te de tek adam rejimini uygulamaya başladı. Biz halk olarak bunu kabul etmiyoruz.”