Thumman: İkinci bir Efrîn’e izin verilmemeli

Türk devleti ve çetelerinin işgal ettikleri Efrîn’de işledikleri suçlara dikkat çeken Alman Die Zeit gazetesinin yazarı Michael Thumann “İkinci Efrîn’e izin verilmemeli” çağrısında bulundu.

Ankara rejiminin Rojava Kürdistan’ına yönelik yeni işgal planları Avrupa medyasında da yakından takip ediliyor. Almanya’nın önde gelen haftalık gazetelerinden Die Zeit’in yazarı Michael Thumann son yazısında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere yönelik tehditlerini yorumladı.

“İkinci bir Efrîn’e izin verilmemeli” başlıklı yazıda Thumann Suriye’de Kürt güçlerinin ABD’nin desteğiyle DAİŞ’in bitirdiği ve şu anda çok sayıda DAİŞ’linin cezaevlerinde tutulduğunu aktardı.

Erdoğan’ın Kürt ve “terör” kavramlarını yan yana getirdiğine dikkat çeken Thumann Türkiye’nin işgalle tehdit ettiği Fırat’ın doğusunda DAİŞ’in saldırılarından kaçan çok sayıda mültecinin yaşadığına dikkat çeken Alman gazeteci-yazar 2018’de çoğunlukta Kürtlerin yaşadığı Efrîn’in de işgal edildiğini hatırlattı

‘ERDOĞAN AYNI ANDA İKİ HEDEFE ULAŞACAK’

Erdoğan’ın tehditlerinin ciddiye alınması gerektiği belirtilen analizde son 1,5 yılda Efrîn’de yaşananlara ilişkin şu bilgiler verildi:

“BM’nin verilerine göre Efrîn’den 137 bin insan göç etmek zorunda Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre ise 350 binden daha fazla. Uluslararası insan hakları kuruluşları ise Efrîn’deki yaşam kaynakları zeytinlikler ve çiftlikler yakılıp yıkılıyor. Kürtler zorla evlerinden çıkartılarak Araplar yerleştiriliyor. Hatta Erdoğan Efrîn’in Kürt değil Arap şehri olduğunu söyledi.

Şimdi Erdoğan Fırat’ın doğusuna kaçan Suriyeli Arap mültecileri de yerinden etmek istiyor. Çünkü sayıları 3 milyonun üzerinde olan Türkiye’deki Suriyeli mültecilere artık hoş geldin denilmiyor ve Türk cumhurbaşkanı onlar için yeni bir yer arıyor. Şayet bu mülteciler sınır boylarına yerleştirilirse iki hedefe aynı anda ulaşacak, birincisi; mültecilerin sayısı azalmış olacak, ikincisi de Suriye’nin kuzeyinde Kürt üstünlüğü sona erecek.”

Zorla göçerterek ve halkların yaşam alanları değiştirilerek yapılan etnik temizliğin Türkiye’ye yabancı olmadığını belirten Alman gazeteci-yazar, Ermeni tehciri, Yunanistan-Türkiye arasında iki milyon insanın göçertilmesi ve 1974’deki Kıbrıs’ın işgali sırasında yaşanan olayları hatırlattı.

Aynı zamanda Die Zeit gazetesinin dış muhabirlerinden de olan Michael Thumann Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin “güvenli bölge” konusunda mutabakata varan Türkiye ile ABD’ye şu soruları yöneltmesini istedi:

“Türk askerleri Kürt bölgesinde ne kadar ilerleyebilecek? Amerikalılar, Türkler ve Kürtler ortak devriye birlikleri mi kuracak? ABD Türk askerleri ve YPG milisleri arasında çıkabilecek çatışmaları nasıl engellemek istiyor? En önemlisi de Erdoğan’ın Kürt bölgesine yönelik kapsamlı bir yerleşme/göç ettirme planını kim durdurabilecek?”

203 yılına kadar Die Zeit’in Ortadoğu muhabiri olarak İstanbul’da yaşayan Michael Thumann yazısını şu çağrıyla sona erdirdi: “İkinci bir Efrîn’e izin verilmemeli.”