İdlib'te yaşanan çatışmalar sonrası ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 5 Mart'ta Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesi Türkiye ile Rusya arasındaki "93 Harbi" savaşı üzerinden verilen mesajlar savaşı yaşanıyor.
1877-1878 yıllarında yaşanan ve Hicri takvime göre 1293 yılına denk geldiği için "93 Harbi" olarak isimlendirilen Osmanlı-Rus savaşına ilişkin tartışmanın fitilini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ateşledi ve tartışma, karşılıklı mesajlarla giderek büyüyor.
TARTIŞMANIN FİTİLİNİ BAHÇELİ ATEŞLEDİ
Bahçeli, partisinin 18 Şubat tarihli grup toplantısında "Kimse bize maval okumasın biz Rusya'yı 93 Harbi'nden biliriz. Biz Rusya'yı Yalta Konferansı'ndan biliriz. Biz sıkacağımız eli atacağımız yumruğu biliriz" sözleriyle tartışmayı başlattı.
BOĞAZDAN GEÇEN RUS SAVAŞ GEMİLERİNİN İSİMLERİ
Bahçeli'nin bu mesajlarına Rusya, Boğazlardan geçirdiği savaş gemileriyle yanıt verdi. Akdeniz'e gönderilen Rus fırkateynlerinden birinin ismi Admiral Grigorovich ve diğerinin ise Admiral Makarov'du. Rus Amiral Stepan Osipovich Makarov, '93 Harbi'nde Osmanlı donanmasına asıl darbeyi indiren generaldi. Ivan Grigorovich da Çarlık Rusyası'nın son deniz bakanı ve Birinci Dünya Savaşı başlayınca Karadeniz'de Osmanlı'yı ilk vuran generaldi.
BAHÇELİ FIRKATEYNLERİN İSİMLERİNDEN RAHATSIZ OLDU
Mesajı net bir şekilde alan Bahçeli, konuyu partisinin dünkü grup toplantısında yine açtı. Türk askerlerinin ölümünden Rusya'yı suçlu tutan Bahçeli, "27 Şubat’ta, rejim uçaklarının arkasında Rus uçakları da vardır ve ölüm saçmışlardır. Neyi anlatıyorlar, kimi kandırıyorlar. Boğazlardan geçirilen savaş gemilerine verilen isimlerle neyin mesajı verilmektedir. Görmedik sanılmasın" dedi.
RUSYA BU SEFER TWİTTER'DAN YANIT VERDİ
Bahçeli'nin sert sözlerinin altında kalmayan Rusya, 93 Harbi'ni sonlandıran ve Bulgaristan'ın bağımsızlığını sağlayan 3 Mart 1878 tarihli Ayastefanos Anlaşması üzerinden mesajını verdi bu sefer. Rusya Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter adresi üzerinden dün yapılan paylaşımda, 93 Harbi'ne atıfta bulunularak, "1877-1878'de Bulgaristan'da acımasız bir Rus-Türk savaşı meydana geldi. Bulgaristan bu günü ulusal bayram olarak ilan etmiş, Ulusal Bağımsızlık Günü olarak Osmanlı'nın hükmünden çıkılan San Stefano Antlaşması'nın imzalandığı gün seçilmiştir" denildi.
ERDOĞAN DA 93 HARBİ'NE GİRDİ!
Bugünkü grup toplantısında konuya farklı bir yerden giriş yapan Erdoğan ise "Anadolu topraklarının yalnızca bugün değil tarih boyunca her köken, inanç ve kesimden insana kucak açtığını, yurt olduğunu hatırlatan Erdoğan, bugün Anadolu nüfusunun önemli bir bölümünün, 93 Harbi'nden Balkan Savaşları'na, oradan Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi sonrasındaki mübadelelere kadar son 1,5 asırdaki gelişmelerin ardından bu topraklara göç edenlerden oluşuyor" dedi.
93 HARBİ'NDE NE OLDU?
1877-1878 yıllarında yaşanan ve Hicri takvime göre 1293 yılına denk geldiği için "93 Harbi" olarak isimlendirilen Osmanlı-Rus savaşı, Erdoğan'ın sürekli özendiği Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde yaşandı. Balkanlar ve Kafkasya'da verilen savaşın sonunda Osmanlı, çok ağır bir yenilgi aldı. Osmanlı'nın İstanbul'da Tersane Konferansı'nın şartlarını kabul etmemesi üzerine Batı'nın tarafsız kaldığı savaşının sonunda Çarlık Rusyası Balkanlarını tamamını ele geçirdi. Rus ordularının İstanbul Yeşilköy'e kadar gelmesi üzerine Batı ülkelerinin araya girmesiyle Osmanlı, Ayastefanos Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Osmanlı, o güne kadar güttüğü denge politikasının sonunda en fazla toprağı bu anlaşmayla yitirmiş, Balkanlar'daki nüfuzunu büyük ölçüde kaybetmiştir.