Türkiye'nin 'hakaret politikası' Fransa'da nasıl karşılık buldu?

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istikrarsızlık arzusunu" kınarken, Erdoğan'ın hakaretlerine "hakaret ve iftira" ile karşılık vermeyeceklerini belirtti.

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istikrarsızlık arzusunu" kınarken, Erdoğan'ın hakaretlerine "hakaret ve iftira" ile karşılık vermeyeceklerini belirtti.

Forum Radio J radyo programına bir röportaj veren Bakan Clément Beaune, Türkiye'ye karşı, Avrupa'da son 15 yıldır olduğu gibi "naif" olmaktan vazgeçilmesini istedi.

Fransız Bakan, 16 Ekim'de bir öğretmenin başı kesilerek katledilmesinden sonra Ankara'dan "resmi bir mahkumiyet gelmemesinin" tesadüf olmadığını belirtti.

'İNSANİ YÜZLÜ SİYASAL İSLAMCILIK YOKTUR'

Beaune'a göre Erdoğan "Fransa Müslümanlara karşı savaşıyor' demek için, İslam ve İslamcılığı karıştırmak için dramatik bir olayı kullanıyor."

Beaune, Avrupa'da "Erdoğan'ın AKP'sinin ılımlı siyasi bir islamcılık biçimi olduğuna inanıldı. İnsani yüzlü siyasal islamcılık yoktur" dedi.

'BİZ DEMOKRASİYİZ, HAKARETLE YANIT VERMEYİZ'

Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı'na yönelik "zihinsel tedaviye ihtiyacı var" şeklindeki hakaretlerine de tepki gösteren Baune, "Biz bir demokrasiyiz, bir hukuk devletiyiz, hakaret ve iftira ile değil, büyük bir sertlikle tepki vereceğiz" dedi.

Beune ayrıca dernekler, sosyal ağlar aracılığıyla "toplumlarımızda da gördüğümüz zararlı bir Türk etkisini" kınarken, Erdoğan için "Amansız bir şekilde yürüttüğümüz İslamcılığa karşı mücadele ile İslam'a ve Müslümanlara karşı var olmayan sözde bir mücadeleyi karıştırarak, yıkıcı bir belirsizliği sürdürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Bazı Arap ülkelerindeki (Katar, Kuveyt, Ürdün) Fransız ürünlerini boykot etme çağrılarına ve Macron'un Cumartesi günü Gazze'de yakılan fotoğraflarının yakılmasına da tepki gösteren Beaune, bunların "organizeli hükümetlerden mi geldiği yoksa hedefli derneksel çağrılar mı" olduğuna bakmak gerektiğini belirtti.

'BU KÜLTÜREL BİR MÜCADELEDİR'

Bunların, İslam peygamberi Muhammed'in karikatürlerini yayınlama ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam etmede "kararlılıklarını güçlendirmesi" gerektiğini belirten Beaune, "Vazgeçmeyeceğiz. Bu bizim modelimizdir" dedi. Beaune, bunun Aydınlanmacılara karşı, özgürleşmeye karşı yıldırma projeleri karşısında "kültürel bir mücadele" olduğunu vurguladı.

SCHIAPPA: BU DİPLOMASİ DEĞİL

CNews'e konuşan Vatandaşlıktan Sorumlu Bakan Marlene Schiappa ise Erdoğan'ın sözlerini "Aşırılık ve kabalık içindeyiz, artık diplomasi içinde değiliz" dedi.

LE PEN: AB PARALARI KESMELİ

Aşırı sağdan sola kadar Erdoğan'a siyasetçilerden tepkiler geldi. Aşırı sağcı Marine Le Pen, Avrupa Birliği'ni Türkiye ile işbirliğinden dolayı eleştirerek, desteklenen Ankara'nın mültecilerle şantaj yaparak, Brüksel'den milyarlarca euro aldığını belirtti. Le Pen, "başta bu paranın kesilmesi olmak üzere açık bir sinyal verilmesini" istedi.

QUATENNENS: TAHAMMÜL EDİLEMEZ

Solcu La France Insoumise (LFI) milletvekili Adrien Quatennens, BFMTV'de yaptığı açıklamada Erdoğan'ın sözlerini sert bir şekilde eleştirerek, "Ülkemin Cumhurbaşkanına yabancı bir gücün hakaretine tahammül edemem, bu kabul edilemez" dedi. Quatennens, Macron'un Türkiye'de muhalifler tutuklandığında bazen sessiz kalışına da tepki gösterdi.

CIOTTI: BU TÜRKİYE'NİN NATO'DA YERİ YOK

LR Milletvekili Eric Ciotti, "Bu Türkiye'nin NATO'da yeri yo ve Avrupa Birliği'ne entegre olamaz" diyerek uluslararası alanda açık olmanın vaktinin geldiğini kaydetti.

'MEGALOMAN, ZAMANSIZ, NARSİST, GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR'

Macron'un partisi LREM'den Avrupa Parlamenteri Stéphane Séjourné, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda "Profesör #SamuelPaty'nin öldürülmesinden bir hafta sonra, diktatör #Erdogan sessizliğinden çıkıp taziyelerini sunar... ah, hayır, Fransa Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek içinmiş! Megaloman, zamansız, narsist, tehlikeli ve şimdi kaba, gittikçe kötüleşiyor ... " dedi.