1 Mayıs’ta Efrîn için YPG bayrağı taşınacak

Alman polisinin “yürüyüşünüze izin vermeyiz” açıklamasına rağmen, Almanya’nın başkenti Berlin’de 1 Mayıs kutlamaları sırasında gelenekselleşen “devrimci yürüyüş”te YPG/ YPJ, PYD ve PKK bayrakları taşınacak.

Türk devleti ile DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı mücadele eden YPG ve YPJ savaşçılarının direnişi bu yıl Almanya’da gerçekleşecek alternatif 1 Mayıs gösterilerinin merkezinde olacak. Berlin’de 1 Mayıs kutlamaları sırasında birçok sol grupların katılımıyla yıllardır düzenlenen ve artık gelenekselleşen “devrimci yürüyüş” bu yıl Efrîn ve YPG/YPJ’ye adanıyor.

Berlin’in Kreuzberg kentinde 1 Mayıs Salı günü saat 18.00’de başlayacak ve 15 bin aktivistin katılması beklenen yürüyüşün duyurulmasıyla Alman güvenlik birimleri de harekete geçti. “Yasaların tanıdığı gösteri hakkını kullanacağız” denilerek izin alınmadan gerçekleşecek yürüyüşü polis basına yaptığı açıklamalarla kriminalize etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Hamburg’da gerçekleşen G-20 zirvesi protestoları sırasında yaşanan sahnelerin tekrarlanacağı yorumu yapılırken, polis Kürdistan özgürlük hareketinin sembollerinin taşınmaması için sol gruplara baskı yapıyor.

‘1 MAYIS ENTERNASYONAL DAYANIŞMA GÜNÜ OLMALI’

Yürüyüşün son hazırlıklarına ilişkin ANF’ye bilgi veren Hazırlık Komitesi ise baskı, tehdit ve kriminalize etme girişimlerine rağmen söz konusu sembolleri taşıyacaklarını bildirdi. Alman devletinin yasaklamasına rağmen sembollerin meşru olduğuna dikkat çeken komite, bu yürüyüşle PKK yasağına dikkat çekmek istediklerini ifade etti.

Son yıllarda 1 Mayıs’ın sadece eğlence olarak algılandığını belirten komite yazılı açıklamasında devamla şu hususlara yer verdi: “1 Mayıs aynı zamanda enternasyonal dayanışmayı yükselteceğimiz gün olmalı. Bu yıl ki 1 Mayıs için hazırlıklara başladığımızda Türk devleti Efrîn’e ve dünya için umut veren Rojava’ya saldırdı. Biz de bu yüzden bunu 1 Mayıs’ın ana merkezine koyduk.”

Yasaklı sembollerin kendilerinin de sembolü olduğunu belirten komite “Alman devleti bu yasaklarla Rojava’dan gelen umudu yasaklamak istiyor. Ancak biz de 1 Mayıs günü yapacağımız sivil itaatsizlik eylemiyle bu sembolleri taşıyacağız ve bu yasakların işe yaramadığını göstereceğiz” bilgisini verdi.

‘ALMAN DEVLETİ EFRÎN’DE SAVAŞIN BİR TARAFI’

Alman devletinin siyasi ve askeri desteğiyle Efrîn savaşının bir tarafı olduğunu belirten komite son olarak şu çağrıyı yaptı: “Bu yüzden radikal Alman solu da Efrîn direnişinin bir tarafıdır. Eylemlerimizle Alman silah tekellerini protesto ettik ve 1 Mayıs’tan sonra da bu gösterilerimiz sürecek. Efrîn direnişine destek vermek isteyenler 1 Mayıs’taki yürüyüşümüzde bizimle olmalı.”

Berlin’deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında polis de şimdiden hazırlıklarına başladı. 9 Eyaletten polislerin getirileceği Berlin’de o gün toplam 5300 polisin görev yapacağı açıklandı. Önceki gün polisin hazırlıkları ve alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin basına bilgiler veren Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Andreas Geisel “Galiba bu yıl diğer yıllardan daha zor geçecek” açıklamasını yaptı.