'14 Temmuz' anmaları: Direnen kazanır - YENİLENDİ

14 Temmuz direnişçileri, M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Kemal Pir ve Ali Çiçek Avrupa'nın farklı kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi’nde, 12 Eylül faşist cuntasının vahşetlerine karşı bedenlerini ölüme yatırarak isimlerini direniş kültürüne büyük harflerle yazdıran, PKK'nin öncü kadrolarından M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Kemal Pir, Ali Çiçek eylemlerinin 35. yıl dönümünde anıldı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DDKTM) lokalinde düzenlenen anma toplantısına Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlandı. Ardından 14 Temmuz direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından bir konuşma yapan DDKTM yöneticileri, 14 Temmuz Direnişi'nin Kürtlerin var olma mücadelesini ortaya çıkardığını belirterek, "14 Temmuz ruhu bugünümüze kadar binlerce fedai isimsiz kahraman ortaya çıkararak direnişe ses vermişlerdir" dedi.

Direnişin Mehmet Tunç, Arin Mirxan tarafından sürdürüldüğü vurgulandı.

MARİGNAN

Fransa Marignan kentinde 14 Temmuz şehitleri anıldı. 14 Temmuz direnişçileriyle ölüm orucuna giren Fuat Kav, etkinlikte şunları söyledi: "Şu an herkes onları, Hareketi tanıyor. PKK sadece Kürt hareketi değil; tüm halkları savunan bir Harekettir. Rojava'da görüldüğü gibi bu Hareket tüm halkları savunuyor. Kürtler dünyanın her yerinde mücadelesini büyütüyor."

Etkinlik 'Bijî Serok Apo', 'Şehîd namirin' sloganlarıyla son buldu.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Bordeaux Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anmada yapılan konuşmalarda 14 Temmuz direnişi ve süreç hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Ardandan da sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte, HPG gerillası İzzet Yalçın (Bawer Rubar) anıldı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da DKTM'de yapılan anmaya da çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından yapılan açıklamada, 14 Temmuz'un Kürtlerin küllerinden yeniden doğması için çok önemli rol oynadığı belirtildi. Direnişçilerin Kürdistan ve dünya devrimine büyük miras bıraktıklarının vurgulandığı açıklamada, direnişin, özgürlüğün de büyük bedellerle kazanılacağını gösterdiğine işaret edildi.

Açıklamada, 14 Temmuz ruhunun Rojava'da, Bakur'da ve Kürdistan'ın her yerinde başardığına dikkat çekilerek, Kobanê ve Cizre'de direnerek yaşamını yitirenler anıldı.

"Bu direniş ruhu elbette her birimize önemli sorumluluklar yüklemektedir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Bu mücadeleye bulunduğumuz her alanda sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz" denildi.

FREIBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde Şehit Aileleri Komisyonu tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen 14 Temmuz anmasına Freiburg Halk Meclisi, Nuda Kadın Meclisi, Selahaddin-i Eyyubi Camisi ve KOMAW temsilcilerinin de aralarında bulunduğu iki yüze yakın kişi katıldı.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, kurum temsilcileri ve şehit aileleri tarafından konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan sonra 14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişi'ni anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Anmada bir konuşma yapan DKTM Eş başkanı Zübeyde Denizhan ile Kürt Siyasetçi Şenol Han, Kürtlerin ve PKK'nin 14 Temmuz'daki duruş sayesinde bugünlere geldiğini söyledi.

Dönemin tanığı İdris Güzel ve Kadın Hareketi adına da konuşmalar yapıldı.

Yine 1998'de Erzurum'da yaşamını yitiren Özlem Cebir'in yakınları da anmada konuştu.

LYON

Fransa'nın Lyon kentinde Mezopotamya Kültür Derneği tarafından düzenlenen toplantıda 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Toplantıdaki konuşmalarda, PKK'nin kuruluş aşaması ve 14 Temmuz süreci anlatıldı. 14 Temmuz'un teslimiyet ile ihanete karşı bir barikat ve fedakarlık örneği olduğu belirtildi.

HANAU

Almanya’nın Hanau kentindeki 14 Temmuz anması da Şehit Aileleri Komitesi öncülüğünde düzenlendi. Anma amacıyla düzenlenen seminer DKTM'de yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hanau Şehit Aileleri Komitesi'nden Xezal Silopi, şehitlerin mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Kürt Siyasetçi Serhat Agiri ise Kürt Özgürlük Hareketinin 14 Temmuz Direnişi sayesinde 7'den 70'e büyüdüğünü belirtti.

Agiri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride de değinerek, tecridi kaldırmanın Kürt halkının görevi olduğunu söyledi ve "Bütün halkımızı önümüzdeki dönemde yapacağımız eylemselliğe katılmaya çağırıyoruz" diye ekledi.

Seminerde ayrıca 23 Temmuz’da Frankfurt Kürt Toplum Merkezinde yapılacak olan halk toplantısına katılım çağrısında bulunuldu.