14 Temmuz direnişçileri anıldı-YENİLENDİ-I

Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

Almanya’nın Duisburg, Fransa’nın Strasbourg, Toulouse ile başkenti Paris’in Villier le Bel ve Evry banliyöleri, Helsinki ve Lavrio'da düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde Demokratik Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anma etkinliğinde KOMAW adına yapılan konuşmada "12 Eylül faşist askeri rejimine karşı, Diyarbakır zindanında geliştirilen, 14 Temmuz 1982 büyük ölüm orucu direnişinin, otuz sekizinci yıl dönümünü yaşıyoruz. Kürt özgürlük hareketi ve halkımız söz konusu direniş kararının ilan edildiği ve direnişin başlatıldığı 14 Temmuz gününü ulusal onur günü olarak tanımlıyor ve anıyor.

14 Temmuz zaferinin yaratıcıları ve halkımızın öncü kahramanları olan, Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek demokrasi şehitleri, saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

11 Temmuz 1988’de Sason’da şehit olan Metin Ergin’in abisi Osman Ergin’in konuşması ile devam eden anmada sinevizyon gösterimi de yapıldı.

Çok sayıda şehit ailelerinin de katıldığı anmanın yapıldığı salon ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesi şehitlerinin fotoğrafları ile donatıldı. Anma “Şehit namırın”, “Biji Serok Apo” sloganıyla sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde ise 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri, Türk devletinin hava saldırısında şehit olan PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin ve Heftanin şehitleri anıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliği, tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anmada yapılan konuşmalarda Kürt Özgürlük Hareketi’nin direniş çizgisini şehitlerin belirlediği vurgusunda bulunuldu. Diyarbakır Zindanı’nda direnişin meşalesinin yakıldığı belirtilen konuşmalarda, direnişin bir miras olarak taşındığı vurgulandı.

Konuşmada, “14 Temmuz zaferinin yaratıcısı ve Kürt halkının direnişinin öncüleri olan Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Kemal Pir, Ali Çiçek’i saygıyla anıyoruz” denildi.

Türk devletinin 27 Mayıs’ta Bradost’a düzenlediği hava saldırısında şehit olan PKK Merkez Komitesi (MK) Üyesi Kasım Engin’in (İsmail Nazlıkul) özgür Kürdistan dağlarının filozofu, dervişi, büyük komutanı olduğunun ifade edildiği anma konuşmasında, şehitlere bağlılık sözü verilerek şehitlerinin hayallerinin gerçekleştirmek için direnişin yükseltileceği sözü verildi.

Heftanin’de özgürlük savaşçılarının büyük bir direniş sergilediğinin dile getirildiği anmada, Kürt halkının gerillanın mücadelesinin yanında güçlü bir set oluşturması çağrısında bulunuldu. Şehit düşen her gerillanın Kürt halkının mücadele azmini yükselttiği ifade edildi. Şehitlerin anılarına bağlılık sözünün verildiği anmada birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. Suruç katliamı şehitleri de anıldı.

VILLIER LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villier le Bel banliyösünde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmalar ardından 14 Temmuz filmi gösterildi.

Anma “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

EVRY

Paris’en Evry banliyösünde de 14 Temmuz direnişçileri şahsında özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Şehit Ailesi Komitesi adına yapılan konuşmada 14 Temmuz direnişine vurgu yapıldı.

14 Temmuz filminin de izlendiği anma “Şehit namirin”, “Biji serok Apo” sloganları ve müzik dinletisi ile sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri alındı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada 14 Temmuz’un önemi ve zindan direnişine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Nimet Sevim, Kürt halkının devam eden  katliamlarına ve imhasına yönelik uğraşlara dikkat çekti.

Toplantıda ayrıca gerillanın Heftanin direnişine selam vurgusu yapıldı.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ile PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin ve Heftanin şehitleri anıldı.

Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı anma, şehitler anısına saygı duruşuyla başladı.

Anmada yapılan konuşmalarda, Diyarbakır Zindanı’nda yaratılan direniş çizgisinin Kürdistan’ın dört parçasında sürdüğü kaydedildi.

Sık sık “şehit namirin” sloganının atıldığı anmada, şiirler okundu.

Anma, 14 Temmuz filminin izlenmesiyle sona erdi.