14 Temmuz direnişçileri ve Diyar Xerîb Avrupa’da anılıyor

İsviçre’nin Bern, Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösü ile Almanya’nın Freiburg kentinde 14 Temmuz direnişçileri ile KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb anıldı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri, Türk savaş uçaklarının saldırıları sonucunda şehit düşen KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb ve son dönemde şehit düşen HPG gerillaları İsviçre’nin Bern kentinden anıldı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Ali Çiçek ve 5 Temmuz günü Türk savaş uçaklarının düzenlediği saldırı sonucu şehit düşen KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb, İsviçre’nin Bern kentinde anıldı.

Anmada aynı zamanda farklı tarihlerde şehit düşen HPG gerillalarından Ünal Dinar (Eren Karker Pasur), Alan Ömer (Rubar Serhıldan), Felat Kocakaya (Rızgar Torhıldan) ve Yusuf Kayran’da (Zınar Akro) anıldı.

Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen anmaya yüzlerce Kürdistanlı katılırken, anmanın yapıldığı salon, 14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişçileri, Diyar Xerîb, şehit düşen HPG gerillaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatıldı. Sık sık “Şehît namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı anmada, şehitlere bağlılık sözü verildi.

Anmada ilk olarak şehit aileleri adına yapılan konuşmada, Kürdistan şehitlerinin devrim mücadelesindeki anlam ve önemine değinildi. Şehitlerin, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşatılacağına vurgu yapılan konuşmada, şehitlere bağlılık sözü verildi.

‘BU TARİH, BİR DİRENİŞ TARİHİDİR’

Anmada daha sonra söz alan Kürt Siyasetçi Adıl Botan, Kürdistan şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, 14 Temmuz’un bir direniş günü olduğunu söyledi. 14 Temmuz direniş ruhunun bugün Kürdistan’da devam ettiğinin altını çizen Botan, “Önder Apo’nun yoldaşları 14 Temmuz’dan başlayıp bugüne kadar direnişle bir tarih yazıyor. Kürt halkı iyi biliyor ki; bu tarih, 40 yıllık bir direniş tarihidir. Bugün şehit verebiliriz ama herkes iyi bilsin ki, şehitlerimiz bizim en kutsalımızdır” şeklinde konuştu.

Botan daha sonra KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb’in mücadelesini anlattı.

‘ŞEHİTLERİMİZ MÜCADEMİZDE YAŞAYACAK’

Botan’ın ardından söz alan PYD Avrupa Temsilcisi Zozan Derik ise bugün Kürdistan’da 14 Temmuz Ölüm Orucu direnişçilerinin ruhuyla bir direniş sürdüğünü ifade etti. Kemallerin, Hayrilerin direniş ruhuyla direnlerin, Kürdistan’ın özgürlüğüne yürüdüğünü ifade eden Derik, “Bugün şehit düşen her yoldaşımız, devrim mücadelemizde yaşıyor ve yaşatılacak” dedi.

Anmada son olarak farklı tarihlerde şehit düşen HPG gerillalarının yakınları söz aldı. Yapılan konuşmalarda şehitlere bağlılık sözü verildi.

Anma yapılan konuşmaların ardından şehitler anısına yapılan bir sinevizyon gösterimi ile son buldu.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde de 5 Temmuz günü Türk ordusunun düzenlediği hava saldırısında şehit düşen KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Xerîb ile Murat Gündüz (Devran) ve Şahin Dicle anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Evriy Meclisi Eşbaşkanı Leyla Topçu bir koşma yaptı.

KCD-E Başkanlık Divanı üyesi Vedat Bingöl, Murat Gündüz’ün amcası Mitat Gündüz ile Melek Erkek’in kardeşi İdris Ekrek ile siyasetçi Ahmet Kaya da birer konuşma yaptı.

Anmada 26 Haziran 2015’te Kobanê’de DAİŞ saldırısında şehit düşen Melek Erkek (Hivda Avareş) de anıldı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de şehit anması yapıldı.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Freiburg DKTM, Lahr DKTM, Nuda Kadın Meclisi, Freiburg Alevi Kültür Dergahı ve Selahaddin-i Eyyubi camisi üyelerinin de aralarında bulunduğu iki yüzü aşkın kişi katıldı.

Güney Kürdistan'a yönelik saldırıda yaşamımı yitiren Diyar Xerîb (Helmet) ile ölüm orucu direnişçileri Mehmer Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek, Akif Yılmaz ve PKK gerillası Hüseyin Akan (Serhat) şahsında Temmuz ayında şehadete ulaşan tüm özgürlük mücadelesi direnişçileri anısına yapılan anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Tertip komitesi adına yapılan açılış konuşması ardından Temmuz ayı şehitlerini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Gösterim sonrasında HDP eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı. Temmuz ayının Kürt özgürlük hareketi açısından çok önemli bir ay olduğunu belirten Sarıyıldız, bu ayda binlerce kahramanın yaşamını bu mücadelenin amacına ulaşması için yaşamını yitirdiğini söyledi. Diyarbakır zindanında Mazlum Doğan'ın ilk kıvılcımı sonrası başlayan ölüm oruçlarının bu mücadelenin temelini oluşturduğunu söyleyen Sarıyıldız bugüne kadar verilen sınırsız bedellerle bugüne gelen bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak bizim için sahip çıkılması gereken bir mirastır şeklinde konuştu.