18 yıldır tutuklu İsveçli gazeteci için panel

İsveç'te Eritre'de tutuklu olan Gazeteci Dawit Isaak için panel düzenlendi. Panelde, Isaak için daha ciddi girişimlerde bulunulması gerektiği vurgulandı.

İsveç Parlamentosu'nda, 18 yıldır Eritre'de tutuklu olan Dawit Isaak için panel düzenlendi.

İsveç'teki siyasi parti, yazar ve gazeteci örgütlerini bir araya getiren panelin ev sahipliğini Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh yaptı.

Parlamento Üçüncü Başkanı Kerstin Lundgren'in açılış, Parlamento İkinci Başkanı Lotta Johansson Fornarve'nin kapanış konuşmasını yaptığı panele Dawit İsaak'ın kızı Betlehem İsaak, İsveç'in Eritre Büyükelçisi Svante Lijegren, babası İsaak'la aynı cezaevinde yatan Samson Solomon, Dawit İsaak Hukuk Timi Üyesi Avukat Percy Bratt, Gazeteci-Yazar Martin Schibbye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Erik Halkjaer, Raoul Wallenberg Araştırma İnisiyatifi Koordinatörü Susanne Berger, PEN Yönetim Kurulu Üyesi Elisabeth Löfgren, Edelstam Vakfı Başkanı Caroline Edelstam ve Uluslararası Af Örgütü Basın Sözcüsü Ami Hedenborg konuşmacı olarak katıldı.

Liberal Parti Milletvekili Maria Nilsson, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Olle Thorell, Hıristiyan Demokrat Milletvekili Sofia Damm, Merkez Partisi Milletvekili Ola Johansson, Moderat Parti Milletvekili Betty Malmberg, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jaine Alm Ericson, Dawit İsaak'ın özgürlüğüne kavuşması için yapılan çalışmaları değerlendirdi.

'KİMSE DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI HAPSEDİLEMEZ'

Parlamento Üçüncü Başkanı Kerstin Lundgren, İsveç vatandaşı Dawit İsaak'ın 18 yılı aşkın bir süre hakkında dava açılmadan ve mahkemeye çıkarılmadan cezaevinde tutulduğunu belirterek, "Hepimiz Dawit'in serbest bırakılmasını ve ailesiyle birleşmesini istiyoruz. İnsanların düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde tutulmaları kabul edilemez” dedi.

Amineh Kakabaveh, son üç yıldır her yıl birkaç partinin birlikte ortak önerge vererek Dawit İsaak için bir gerçek komisyonu oluşturmasını talep ettiklerini ancak bugüne dek bu taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.

İsaak'ın serbest bırakılması için İsveç'in sürdürdüğü gizli diplomasinin istenen sonucu  vermediğine dikkat çeken Kakabaveh, ”3 hükümet değişti ama İsaak'ın serbest bırakılması için mesafa alınamadı” şeklinde konuştu.

'BABAMIN YAŞAYIP YAŞAMADIĞINI BİLMİYORUZ'

Dawit Isaak'ın kızı Betlehem Isaak, babasının neden tutuklandığını aradan 18 yıl geçmesine rağmen  bilmediklerini, hangi cezaevinde tutulduğu ve yaşayıp yaşamadığı hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.

Isaak, "Eritre hükümetinden açıklama yapmasını istiyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİ: GÖRÜŞME TALEBİMİZ KARŞILANMIYOR

İsveç'in Eritre Büyükelçisi Svante Liljegren, Isaak'ın özgürlüğe kavuşması için değişik stratejiler uyguladıklarını ve gizli diplomasiyi sürdürdüklerini ve Isaak'ın ailesiyle sürekli iletişim halinde bulunduklarını söyledi.

Tüm girişimlerine karşı İsveç vatandaşı Isaak'la görüşme yapmalarının mümkün olmadığını, sağlığı hakkında bilgi alamadıklarını söyledikten sonra, "Isaak'ın yaşadığını sanıyoruz. Eritre'nin Isaak'ı mahkemeye çıkarmaması ve yardımda bulunma taleplerimizi reddetmesini oldukça kaygı verici buluyoruz" dedi.

Eritre ile Etiyopya arasında barış anlaşmasının imzalanmasının üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen başlangıçta Eritre'de oluşan olumlu iklimin kaybolduğunu ve demokratik değişimin olacağına dair bir işaret olmadığını belirtti.

Son olarak geçtiğimiz hafta Eritre Cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmede Isaak'ın durumunu gündeme getirdiğini söyleyen büyükelçi, "Girişimlerimizi sürdüreceğiz” diye ekledi.

Dawit Isaak Hukuk Timi'nde yer alan Avukat Percy Bratt, yaptıkları tüm girişimlere rağmen 18 yıldır Dawit Isaak'ın mahkemeye çıkarılmasını sağlayamadıklarını söyledi.

'EN FAZLA GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKELER ARASINDA'

Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Erik Halkjaer, 15 gazetecinin Eritre'de cezaevinde bulunduğunu söyledi. Halkjaer, Eritre'nin en fazla gazetecileri hapseden ülkeler sıralamasında Suudi, Arabistan, Çin, Türkiye, Yemen, Mısır'dan sonra geldiğine dikkat çekti.

Halkjaer, hükümetin Isaak'ın serbest bırakılması için tüm olanaklarını harekete geçirdiğinden kuşkulu olduğunu söyledi.

'SORUŞTURMA KOMİSYONU OLUŞTURULMALI'

Panelin kapanış konuşmasını yapan Parlamento İkinci Başkanı Lotta Johansson Fornarve, "Ailesi 18 yıldır kendisinden haber alamıyor. Bu bir insan hakları ihlalidir. 18 yıldan beri yargı karşısına çıkarılmaması anlaşılabilir değil. Tamamen tecrit halinde, ailesi, avukatları ve İsveç büyükelçisiyle görüşme hakkı yok. Bu panel Isaak için çok daha fazla şeylerin yapılması gerektiğini gösterdi” şeklinde konuştu.

Fornarve, ”Bazı milletvekilleri bir soruşturma komisyonu kurulmasını önerdi. Ben böyleyi bir komisyonun Isaak ve diğer ülkelerde tutuklu bulunan İsveç vatandaşları için oluşturulmasının yararlı olacağına inanıyorum” dedi.