1994 şehitlerinden Hamit İlbaş Kiel’de anıldı

Kiel’de anısına düzenlenen etkinlikte, 9 çocuk babası olan şehit Hamit İlbaş’ın (Battal) günün 24 saatini özgürlük mücadelesi için emek veren cesur bir milis olduğu anlatıldı; bıraktığı mirasa sahip çıkma sözü verildi.

Şirnex’in Cizîr ilçesinde 3 Şubat 1994 yılında Türk ordusu ile yaşanan bir çatışmada şehit düşen PKK milisi Hamit İlbaş (Battal) anısına Almanya’nın Kiel kentinde etkinlik gerçekleştirildi.

Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) gerçekleştirilen anmaya çok sayıda Kurdistanlı ve şehit Battal’ın ailesi katılım sağladı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte şehidin kızı Ş. Arslan yoldaşlarına babasını kısaca anlattı. Ş. Arslan, "Kurdistan’ın tüm şehitleri bizim onurumuzdur. Babamın şehadetinden 30 yıla aşkın bir zaman geçti, bu güne kadar onun mezarının yerini bile bilmiyorduk, şimdi onun şehit düştüğü yerdeki mezarını bulduk ve Cizre Mem û Zîn mezarlığına defnettik, bu durumda hem mutluluk duyuyorum hem de babamı yeni kaybetmişim gibi hüzünleniyorum. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

24 SAATİNİ MÜCADELEYE ADAYAN BİR MİLİSTİ
Şehit Battal’ın kardeşi C. İlbaş, ise şehidin hayatı ve kişiliği hakkında şunları aktardı: "Battal heval, yurtsever bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde  önemli görevler yürütmüş, devrimin yarattığı fedakar ailelerdendir. Battal heval, 1988'de ARGK komutanlarından Şoreş arkadaş tarafından milis olarak görevlendirildi. Bu tarihten itibaren cephe çalışmaları içinde yer aldı. Kendisine verilen görevleri en iyi bir şekilde başarmayı esas aldı. Evli ve dokuz çocuk babasıydı. Battal heval göreve, köy komitesi ve milis birlik sorumlusu olarak başladı. Mücadeleye sonsuz bağlıydı ve parti tarafından tanınan ve sevilen bir yoldaştı. Çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyordu. 24 saatini özgürlük mücadelesine veren ve hiç yakınmayan bir kişilikti. Hem siyasi hem askeri her türlü fedakarlığa hazır bir karakteri vardı. Battal heval, 1993'te gerillayla göreve giderken ayağından yaralandı. O yara nedeniyle gerilla birliğiyle Suriye'ye; Mahsum Korkmaz Akademisi'ne gitti ve altı ay kalmasına rağmen yine gerilla birliğiyle dönerek köye geldi. 10 gün evde kaldıktan sonra tekrar gerilla birliğiyle Cizîra Botan’a giderken düşman pususuna düşerek şehitler kervanına katıldı. Battal heval çok değerli bir yoldaştı. Cizîr’de Türk yüzbaşı Cemal ondan çok korkardı. Şehit düşmesine rağmen Battal'ın babasını sıkıştırıyordu. “Sağ görmemişim, onun mezarını bana göstereceksin, ölüsünü göreceğim” diyordu. Ülke sorunlarını her zaman ön planda tutuyordu. O vatan oldu.”

KOMAW: GÖREVİMİZ ONLARI YAŞATMAK

Şehit Aileleri ile Dayanışma Derneği-KOMAW adına yapılan konuşmada ise, “Şehit Battal şahsında bütün Kurdistan şehitlerini anıyoruz. Bir kez daha şehitlerin huzurunda bizlere bıraktıkları mirasa sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Şehitler hakkında koşmak zor oluyor. Onlar zaten yaşamları, direnişleri, mücadeleleri ve şehadetleriyle kendilerini çok iyi anlatıyorlar. Bizim görevimiz onları hatırlatmak, yaşatmak, aileleri ve halkı olarak onlara sahip çıkmaktır” dedi.

Etkinlik, şehitleri anlatan sinevizyon ardından, “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” sloganları ile son buldu.