Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

‘20 Ocak Dünya Efrîn Günü’ olsun çağrısı

Oslo’da birçok örgüt ve dernek, 20 Ocak’ın Dünya Efrîn Günü olarak tanınması çağrısı yaptı.

Norveç’in başkenti Oslo’da birçok örgüt ve dernek, 20 Ocak’ın Dünya Efrîn günü olarak tanınması çağrısı yaptı.

Çağrı Kürt dostu ve siyasetçi, yazar Erling Folkvord ile Norveçli kadın aktivist Tord Viktor Joensen tarafından Oslo CDK merkezinde basına açıklandı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Suriye’nin Efrîn bölgesi geçtiğimiz yılın Ocak ayında Türkiye’nin saldırısı öncesinde güvenli bir bölgeydi.

Efrîn, Türkiye’nin sınırında, Halep şehrinin kuzeybatısında yer alıyor. Bölgede yaşayan halkların büyük bir kısmı Kürtlerden oluşmaktadır. Suriye’deki savaş sonrası kendi yerleşim yerlerinden göç etmek zorunda kalan bazı Araplar, Türkmeler, Êzidîler de Efrîn’de yaşamaktadır.

Efrîn hükümeti, 2011 yılında Esad’ı düşürmek için başlatılan iç savaşta yer almasa da ilerleyen zamanlarda Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na katılmıştır. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu federasyonun oluşturduğu çok ırklı ve demokratik toplumsal düzeni yok etmek için Suriye savaşı sürecinde yoğun çaba harcamıştır.

Türkiye’nin Efrîn’e başlatmış olduğu işgal sonrası Efrîn’in yerleşik halkı gibi Efrîn’e sığınan çoğu savaş mağduru Efrîn’i terk etmek zorunda bırakıldı.

Türk devletinin Efrîn’e yaptığı işgal ve saldırılar uluslararası hukuka aykırı olup ve Suriye’nin egemenliğini ihlal etmektedir.

Efrîn hala işgal altındadır. Türkiye’nin bütün askeri güçlerini Efrîn’den çekmesi için Birleşmiş Milletlerden ve üye ülkelerden Türkiye’ye baskı yapmalarını talep ediyoruz.

Efrîn işgal altında olduğu sürece bölgede barışın inşa edilmesi mümkün değildir. Bu hem Türk ordusu, hem de Türkiye’de paralı askerlik yapan cihatçı gruplar için geçerlidir.

Bizler bu yüzden siyasi partileri, sendikaları ve diğer tüm kuruluşları 20 Ocak’ta Dünya Efrîn Günü’nü tanımaya ve destek vermeye çağırıyoruz.”