200 enternasyonalist Öcalan ve Efrîn için yola çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Efrîn için dünyanın 17 ülkesinden 200 enternasyonalist, Lüksemburg’dan Starsbourg’a doğru yola çıktı. 

Dünyanın 17 ülkesinden, toplam 200 enternasyonalistin, Lüksemburg’dan Strasbourg’a yürüyüşü başladı. Bugün öğlen civarında Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı önünde yapılan basın açıklamasıyla başlayan yürüyüş, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Barış ve Türkiye’nin Efrîn’e saldırısına Hayır” sloganıyla yapılıyor. Yürüyüşe Arjantin, İspanya, Portekiz, İsveç, Danimarka, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, olmak üzere toplam 17 ülkeden 200 akademisyen, gazeteci, siyasetçi ve kuruluş temsilcisi katılıyor. Enternasyonalistler, 4 günlük bir yürüyüşün ardından Fransa’nın Metz kentine ulaşacak. Ardından otobüslerle İsviçre’nin Lozan kentine geçecek olan yürüyüşçüler, diğer her iki kol ile bir araya gelerek, oradan Cenevre’ye yürüyecekler. Burada bulunan Birleşmiş Milletler (BM) önünde 16 Şubat’ta yapılacak kitlesel miting ve oturma eylemine katılacak. Ardından da aynı gece otobüslerle Strasbuorg’a geçecek olan yürüyüşçüler, 17 Şubat’ta yapılacak merkezi yürüyüşe katılacaklar.

‘ÖCALAN’A TECRİT VE EFRÎN'E SALDIRILARI ANLATACAĞIZ’

Yürüyüşçüler adına Avrupa Kürt Kadın Hareketi Aktivisti Nursel Kılıç bir açıklama yaptı.  Kılıç açıklamasında, Kürtlerin ve dostlarının uzun yürüyüşünün Lüksembourg şehrinden Cenevre ve Strasbourg’a kadar olacağını belirterek, "Enternasyonalist Yürüyüşçüler olarak, Kürt Halk Önderi Öcalan’a dayatılan İmralı tecridine karşı ve Türk devletinin Efrîn saldırısını protesto etmek için yüzlerce kilometre yürüyüp; Avrupa kamuoyuna anlatacağız.  Yürüyüşçülerin bir diğer hedefi de Kürt halkına, mücadelesine özel bir statü tanınması ve uluslararası sessizliğini protesto etmektir” dedi. Kılıç, taleplerini şöyle sıraladı:

*Öcalan’a uygulanan tecrit politikaları hemen son bulmalı.

*Uluslararası kamuoyu kadın bağımsızlığı, ekolojik, demokratik paradigma kurucusu Abdullah Öcalan’ı Ortadoğu ve Kürdistan’daki sorunların çözümü için muhatap olarak kabul etmeli.

*Efrîn halkı bir soykırımla karşı karşıyadır. Durum çok ciddi ve acildir. Tüm duyarlı insanları Efrîn ile dayanışmaya çağırıyoruz.

*ABD Avrupa birliği ve BM bölgedeki gerçekliği görüp ona göre Türk devletine karşı net bir tutum sergilemeye ve somut yaptırıma çağırıyoruz.

‘BU YÜRÜYÜŞ ÖCALAN’IN GELDİĞİ DÜZEYİ GÖSTERİYOR’

Yürüyüş Tertip Komitesi Üyesi , Kürt Siyasetçi Süleyman Günyeli ise yaptığı konuşmada yürüyüşün amacına değinerek, şunları söyledi: 

"Ortadoğu halklarının ve emekçilerinin bağrında saklı duran enternasyonalist ruhu açığa çıkarıp bilince, inanca, örgütlülüğe ve yaşam gerçekliğine dönüştürmek için yürüyoruz. Kapitalist modernitenin insanı insanlık erdemlerinden koparıp hiçleştirmesne, insanı silik bir varlık haline getirmesine karşı mücadelemizi yürüteceğiz.” 

KCDK-E Eş Başkanı Fatoş Göksungur ise Öcalan’ın üzerindeki tecridin 20’nci yılına girdiğini hatırlatarak, dünyadan birçok insanın bir araya gelerek, Öcalan’ın özgürlüğü için yürümelerinin, onun uluslararası arenada geldiği düzeyi gösterdiğini söyledi.

‘PORTEKİZ HALKININ SELAMINI GETİRDİK’

Ardından yürüyüşe katılan grup temsilcileri basın toplantısında söz alarak, amaçlarına ilişkin mesaj verdi.

İlk sözü Portekiz’den gelen grup adına Daniel Duritti aldı. “Portekiz halkının selamlarını gerdirdim” diyerek söze başlayan Duritti, şunları söyledi: "Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan özgürlüğü ve Öcalan’ın projesi demokratik konfederalizmin tanıtımına katkı için yürüyeceğiz. Efrîn’deki Türk saldırılarını protesto etmek ve Kürtlerin ulusal mücadelesini desteklemek için yürüyeceğiz.” 

Arjantin grubu adın Dr. Daniel Marez de, geçen sene de bu yürüyüşe katıldığını belirterek, "Bu sene de geldim yürüyüşte bulunan arkadaşlarımın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için. Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesini desteklemek için buradayım” diye konuştu.

'KÜRT HALKI ÖZGÜR OLANA KADAR...'

Klara Barselona da şu mesajı verdi: “Katalan, Bask, Endülüs, Kanarya adalarında, Galiçya ve İspanyol olmak üzere 95 kişi katıldık. Kürt halkı ile dayanışmak için bu yürüyüşe katıldık. 19 yıldır cezaevinde bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile dayanışmak için buradayız. Kürt halkı hak ettiği yeri alıncaya kadar bu yürüyüşümüz devam edecektir."

Fransa grubu adına Lise B. de kapitalist sisteme karşı Kürtlerin kurduğu sistemi desteklemek için burada olduklarını ifade ederek, "Demokratik konfederalizmde kendimizi bulduğumuz için ve Kürt mücadelesinin kadın hakları konusunda verdiği mücadele katkı sunmak için buradayız” dedi. Julia Pawel de Almanya delegasyonu adına açıklama yaptı. Pawel, "Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden insanların bir amaç uğruna yürümesini çok anlamlı bulduğumuz için buradayız. Kürt halkının özgürlüğü, Kürt sorununu demokratik yollarla çözümüne katkı için buradayız" diye kaydetti.

‘KÜRTLER İNSANLIK ADINA ROJAVA’DA ÇOK ŞEY BAŞARDI’

İskandinavya ülkeleri adına da Niclas Turner konuştu. Turner, “Kürt halkının yalnız olmadığını göstermek için buradayız. Demokratik Konfederalizm projesini uygulanır bulduğumuz için, dünya tarafından tanıtılmayı hak ettiği düşündüğümüz için bu yürüyüşe katıldık” diye konuştu. İtalya’dan Vincenzo K. de, “Kürtler insanlık adına Rojava’da çok şey başardı. DAİŞ barbarlarını yendiği için dayanışmayı hak ediyor. Sonuna kadar Kürt halkı ile olduğumuzu belirtmek istiyoruz" diye belirtti.

'ÖCALAN'IN PROJELERİ UMUT OLUYOR'

Almanya Sol  Partisi Hamburg Eyaleti Milletvekili Cansu Özdemir de basın açıklamasına katılarak, dayanışma mesajı verdi. Özdemir, “Abdullah Öcalan’ın paradigması etrafında oluşturulan Rojava sitemi bölgede yaşayan tüm halkların umudu haline geldi. Öcalan’ın projeleri insanlık için umut haline gelirken 19 sene cezaevinde kaması kabul edilemez. Bu yürüyüş bundan dolayı önemli. Yürüyüşü selamlıyorum” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşçüler yola çıktı. Yaklaşık 17 kilometre yol katedecek olan yürüyüşçüler, geceyi Fransa’nın Thionwille kentinde geçirecek.