3 ülke, 5 kentte Türk devletine öfke yağdı

Almanya’nın Köln, Düsseldorf ve Freiburg ile İtalya’nın Prato ve Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırıları ile Serêkaniyê’de yaptığı sivil katliam protesto edildi.

KÖLN

Günlerdir eylemde olan Köln’deki Kürdistanlı ve dostları bu akşam saatlerinde yeniden Dom Kilisesi önünde bir araya gelerek işgal saldırılarını protesto etti.

Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Köln Demokratik Toplum Merkezi’nin çağrısıyla alanlara çıkan yüzlerce kişi “Diktatör Erdoğan”, “Nehêle” ve “Rojava’yı savunma zamanı” yazılı pankartı açtı.

Eylemde Qamişlo’dan Serêkaniyê’ye giden ve içerisinde gazeteci ve sivillerin bulunduğu konvoya yönelik Türk uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısına da sert tepki gösteren eylemciler, “Bu vahşete sessiz kalmayacağız” mesajı verdi.

4 parça Kürdistanlının hazır bulunduğu eylemde, Alman gençleri de destek verdi. Eylemciler sık sık “Yeke yeke yeke Kürdistan yeke”, “Biji berxwedana Rojava”, “Diktatör Erdoğan” sloganı attı. Çevredekilerin de yoğun ilgi gösterdiği eylemde Almanca yapılan konuşmalarda “Rojava’da herkesin eşit ve özgürce yaşayabildiği bir bölge olduğunu ama Türk devleti ve cihatçı grupları bu huzuru bozmak için işgal saldırıları başlattı. Bugün yeni bir terör saldırısı gerçekleştirdiler. Bu saldırıda gazeteci ve siviller hedef alındı. Çünkü gazetecilerin yaşanan katliamı yazmalarını istemiyorlar. Türkiye’de yüzlerce gazeteciyi tutukladılar. Ama bunu Rojava’da yapmadıkları için öldürme yoluna gittiler. Bu bir vahşetti” dedi.

Konuşmaların ardından bir süre slogan atmayı sürdüren Kürdistanlılar daha sonra eylemini noktaladı.

Eylemin tertip komitesi ise her akşam saat 18:00’de Tarihi Dom Kilisesi önünde yapılacak eyleme katılım çağrısı yaptı.

FRIEBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde bugün Rojava'daki soykırımı protesto etmek amacıyla bir miting düzenlendi. Alte Synagoge meydanında bir araya gelen iki yüzü aşkın kişi saldırıları protesto etti.

Mitingde yapılan açıklamada, bugün Serekaniye'deki sivil konvoya düzenlenen saldırıda da görüldüğü gibi, Rojava'da Türk ordusu tarafından çocuk ve yaşlı demeden sivillere yönelik bir soykırım uyguladığı belirtildi. Bu soykırıma karşı uluslarası güçlerden zayıf sesler dışında ciddi bir tepki gelmediğinin belirtildiği açıklamada, "Dünyanın gözü önünde bir halk soykırıma uğruyor. Kürtler ilk kezdir bir soykırımla karşılaşmıyor. Tarihinde çok defa karşılaştı bu soykırımlarla. Hiçbir zaman Kürtler bunlara boyun eğmedi. Mehmet Tunç'un yoldaşları, Seyit Rızaların torunları bugün de direniyor. Bu saldırılara karşı büyük bir direniş de var. Bizler de bu direnişe her alanda her şekilde destek olmamız gerekiyor" denildi.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları bir itaatsizlik eylemi ile protesto edildi. Eylem işgalci Türk ordusunun Serêkaniyê’ye saldırması haberinin duyulması ile başladı.

Türk devletini katliamlarını haber alan Kürdistanlılar saat 18.00'da Düsseldorf Tren garı önünde bir araya geldi. Yüzlerce kişi Türk devletinin katliamlarını protesto etti. Yapılan konuşmalarda dünyaya seslenen Kürtler bu katliamın önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Eylemde “Diren Rojava, diren Kürdistan”, “Canımızla, kanımızla yanındayız”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin”, “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Katil, faşist Erdoğan” sloganları atıldı. Eylem, yarın tekrar bir araya gelme çağrısıyla sona erdi.

PRATO

İtalya’nın Prato kentinde düzenlenen eylemi İtalyanlar organize etti. Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırılar protesto edildi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kuzey Doğu Suriye ile dayanışma mesajları verildi. Uluslararası kamuoyunun daha duyarlı olması çağrısı da yapılan eylem “Çaw Bella” şarkısı ile sona erdi.

ATİNA

Atina’da Kürdistan Halk İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine bir araya gelen onlarca Kürdistanlı, Yunanistan Meclisi önünde Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını protesto etti. Syntagma Meydanı’nda bir araya gelen kitle, YPG, YPJ ve PKK bayrakları ile meclisi binası önüne kadar yürüdü.

Burada insan zinciri oluşturan Kürdistanlılar, sık sık “Bijî berxwedana Rojava” ve “Katil Erdoğan” sloganları attı.

Eylemciler, daha sonra kentin ana caddeleri boyunca işgal saldırılarına ilişkin bildiri dağıttı.