39 Fransız senatörden hükümete 'Efrin' çağrısı

Fransa’da tüm siyasi gruplardan 39 senatör, hükümeti “Efrin’de Kürtleri desteklemeye” çağırdı.

Efrin’deki Türk işgalinin derhal durdurulması ve Türk ordusunun geri çekilmesi için yapılan çağrıyı 39 senatör imzaladı. Bunların 17’si Sosyalist ve Cumhuriyetçi gruptan, 10’u Demokratik ve Sosyal Avrupa grubundan, 5’i Cumhuriyetçi, 3’ü Komünist ve Ekolojist, 1’i Merkez Birlik ve 1’i iktidardaki Cumhuriyetçi Yürüyüş grubundan oluşuyor. 30 Ocak’ta Olivier Leonhardt’ın öncülüğünde başlayan bu çağrıya başka senatörlerin de katılması bekleniyor.

Hükümete yapılan çağrıda, Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadelede Fransa’nın en iyi ittifakları olduğu kaydedildi. Çağrıda, “Aralarından binlercesi bizim özgürlüğümüz ve güvenliğimiz için bu savaşta hayatını kaybetti” denildi.

Bugün Kürtlerin Türk Cumhurbaşkanının “otoriter rejiminin” saldırılarına maruz kaldığını belirten senatörler, Efrin kantonunun köy ve kentlerinin Türk savaş uçakları ve ağır top atışlarının bombardımanı altında olduğunu kaydetti.

Kürt bölgesinden Türkiye’ye hiç bir zaman tehdit ve saldırı gelmediğini hatırlatan senatörler, Türk saldırıları nedeniyle 800 bini aşkın Kürt ve Arap sivilin hayatının tehlikede olduğunu belirtti. Senatörler Türk işgal girişiminin “hoşgörülemez saldırılar olduğu, uluslararası hukukun ağır ihlalinin teşkil ettiği ve bölgesel barış ve istikrar için ağır bir tehdit oluşturduğunu” belirtti.

Senatörler, şu ifadeleri kullandı: “Bizim özgürlüğümüz için hayatını feda edenleri savunmak, ittifaklarımız ve silah arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmak Fransa, ABD ve Uluslararası Koalisyon’un tüm üyeleri açısından ahlaki bir zorunluluktur. Uluslararası toplumun bu saldırı savaşı karşısındaki sağır sessizliğini kırmanın zamanı geldi. Fransa’yı sesini yükseltmeye ve BM Güvenlik Konseyi ile Avrupa’daki tüm etkisini kullanarak Türk ordusunun Efrin’den çekilmesi ve müdahalesini derhal durdurmasını talep etmeye çağırıyoruz.”