4 partiden Merkel’e ‘Efrîn’e sessiz kalma’ çağrısı!

Türk devletinin Efrîn’deki suçlarını sert şekilde eleştiren Almanya’da hükümet partileri CDU/CSU ve SPD’nin yanı sıra muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Partisi Merkel’in başbakanlığındaki hükümete “Efrîn karşısında tutum sahibi ol” çağrısı yaptı.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki saldırı, talan ve işgali karşısında sessizliğini bozmayan federal Alman hükümetine aralarında Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun da bulunduğu 4 partiden sert eleştiriler geldi.

Türk devletinin Efrîn’deki talanını ve yaptıklarına dikkat çeken Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grup Başkanı Volker Kauder "Türkiye'nin İslamcı grupları kenti talan etmesine izin verdi. Kentin korkunç bir şekilde yağmalandığına ilişkin haberler” geliyor diye konuştu.

Efrîn’de yaşananlar karşısında federal Alman hükümetinin tutum sahibi olması gerektiğini vurgulayan Kauder “İnsan hakları ihlaline göz yumulmamalı” dedi. Merkel hükümetinden konuyu NATO konseyine götürmesini isteyen Hıristiyan demokrat politikacı devamla şöyle konuştu:

“NATO üyesi olan Türkiye insan hakkı ihlali suçlamasıyla karşı karşıya, NATO Konseyi bu durumu muhakkak gündemine almalı. Türkiye'yi NATO'dan dışlamak Almanya'nın çıkarına değil, fakat bu konuyu Türkiye ile konuşmalıyız. Diğer yandan Suriye'de Türk ve Amerikan birlikleri arasında bir çatışma çıkması da ihtimal dahilinde.”

SPD: HÜKÜMET UYGUN TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRMELİ

Federal hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) cephesinden de benzer bir çağrı geldi. Türk devletinin Efrîn’deki uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çeken SPD Grup Başkanı Andrea Nahles “Bu ihlale hiçbir şekilde göz yumulamaz” dedi. SPD’li politikacı, federal hükümetten uygun tedbirleri hayata geçirme çağrısı yaptı.

Federal Meclis’teki muhalefet cephesinden de Efrîn’de işlenen suçlara karşı sessizliğe boğulan Merkel hükümetine sert eleştiriler geldi. Hür Demokrat Parti (FDP) ve Almanya için Alternatif (AfD) dışında muhalefet koltuğunda oturan Sol Parti ve Yeşiller Partisi, hükümetin Efrîn için derhal pratik adımlar atmasını istedi.

SOL PARTİ: ALMANYA BOŞ SÖZLER VERİYOR

Merkel hükümetinin Efrîn için yaptığı açıklamaları sert şekilde eleştiren Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht, federal hükümetin hep olduğu gibi Efrîn’deki talanı da kınamadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Saldırıları kınamamak insanların yaşadıkları yerlerden kaçmalarına neden olan unsurlarla mücadele sözü boş bir söz olduğunu gösteriyor.”

Almanya'nın İslamcı bir diktatörlüğün yanında olmadığının açıkça söylemesi gerektiğini belirten Wagenknecht “Hali hazırda Almanya İslamcılarla birlikte savaşan bir ülkenin müttefikidir” diye konuştu.

Efrîn’den gelen yağma ve talan görüntülere ilişkin bir açıklama da Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt’den geldi. Türkiye'ye silah ihracatlarının derhal durdurmasını isteyen Göring-Eckardt "Federal hükümet Efrîn’e ilişkin net bir açıklama yapmalı. Erdoğan'a bir NATO üyesi olarak Efrîn’de böyle bir saldırıda bulunmasının uluslararası hukuk açısından hakkı olmadığının söylenmesi gerekiyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta da muhalefette bulunan dört parti; Sol Parti, Yeşiller Partisi, AfD ve FPD ayrı ayrı Efrîn’e ilişkin önergeler vermişlerdi. Önergelerde Türk devletinin saldırılarına son verilmesi istenirken, konuya ilişkin Federal Meclis’te yapılan oturumda ise hükümet partileri CDU/CSU ve SPD dahil bütün partilerin temsilcileri “Bu saldırı açık bir şekilde uluslararası yasaları ihlaldir” görüşünü bildirmişlerdi.