4 ülkede binler alanlara çıktı

İsviçre, İtalya Avusturya ve Fransa’da alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti.

TESSİN

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları İsviçre’nin Tessin Kantonu’na bağlı Bellinzona kentinde protesto edildi. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen eylemciler buradan “Rojava için ses çıkar” ile “Rojava’daki devrimin kazanımlarına sahip çıkalım” yazılı pankart ve dövizlerle Piazza del Sole alanına doğru yürüyüşe geçti.

Kürdistanlıların yanı sıra İsviçreli alternatif gençlik örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği gösteride Ticino Kantonu’ndaki Kobanê’yi Yeniden İnşa Derneği adına Prof. Franco Cavalli, Sosyalist Parti (SP) adına Pietro Antonio Conti, Yeşiller Partisi adına Fabiano Manzoni, Kanton Milletvekili Matteo Pronzini konuştu. Tessin Kanton Meclisi ile İsviçre devletinin Türkiye’nin işgal saldırılarına karşı net tavır alması gerektiği vurgulanan konuşmalarda Ankara rejimine yapılan silah satışına derhal son verilmesi istendi.

TORİNO

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırıları İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen gösterilerle kınandı. Rojava'ya destek amacıyla “Piazza Çastello” meydanı dolduran binlerce kişi Roma hükümetine “Türk devletinin saldırılarının son verilmesi için girişimlerde bulun” çağrısı yapıldı.

Askatasuna, Cabrio, Arci, Groppo Abele, Ggiel, Barış Anneleri (Piazza Mamma Liberta) Notav ve Fanans Fanos gibi grupların destek verdiği yürüyüşte özellikle Erdoğan iktidarıyla mali ilişkileri olan İtalyan Unucredit bankasının kredilerine son vermesi talebi dile getirildi. Piazza Castello'dan Via Puo’ya doğru yürüyüşe geçen göstericiler Piazza Vittoria’da miting düzenlediler.

VİYANA

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Kürdistanlı ve dostlarını da harekete geçirdi. Westbahnhof garı önünde bir araya gelen kalabalık bir kitle düzenledikleri yürüyüş ve mitingle Türk devletinin saldırılarını kınadılar. Avusturyalı siyasetçiler de mitinge katılarak Kuzey-Doğu Suriye halklarının verdiği direnişe destek verdiler.

Mitinde ise Yeşiller Milletvekili Michel Reimon, Avrupa Parlamentosu vekili Andreas Schieder Avusturya Lisa Kadın Derneği Temsilcisi Mary Kreutzer, Asyl in Not temsilcisi Michael Genner, Goran Avusturya Temsilcisi Bana Said ve Avusturya Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) temsilcisi Türk devletinin saldırılarını sert sözlerle kınayan konuşmalar yaptılar.

YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan kitle daha sonra Avusturya Parlamentosu’na doğru yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte kitle sık sık ''Yaşasın Rojava direniş'', ''Kahrolsun Erdoğan faşizmi'', ''Katil Erdoğan'' ve “Biji YPG ,YPJ, HPG” sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından Avusturya Ulusal Parlamentosu önünde kısa bir miting düzenlendi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısı protesto edildi. Saat 15.00'da başlayan eylemde kısa bir konuşma yapan Avusturya Civaka Azad Eşbaşkanı Halis Sever, Rojava devriminin halkların devrimi olduğunu ve buna karşı bir saldırı gerçekleştiğini belirtti. Eylem kitlenin Hauptbahnhof`tan DKTM'ye kadar yürümesinin ardından sona erdi.

NANTES

Türk devletinin Doğu ve Kuzey Suriye'ye yönelik başlattığı işgal saldırıları Fransa’nın Nantes kentinde Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi. Nantes kentinde bulunan Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçtiği sırada Fransa polisi Türk Konsolosluğu'na giden yolları kapattı. Polis ile yaşanan arbedenin ardından kitle oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Geç saatlere kadar devam eden eylemde PCF, CGT, CNT, NPA, AKB, Alternatif Libertaire, FUAF, Colectif Azadi, Nantes Demokratik Toplum merkezi, Nantes Alevi Derneği ve birçok kurumun temsilcileri birer konuşma yaptı.