7 merkezde DKTM kongreleri yapıldı

Demokratik Kürt Toplum Merkezi Avrupa'nın birçok kentinde kongresini yaptı. Efrîn direnişinin selamlandığı kongrelerde, Efrîn için eyleme geçme çağrısı yapıldı.

İsviçre’nin Zürih Kantonu Oerlikon kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Barîn Kobanê halk meclisini ilan etti. Yaklaşık iki yüz delegenin katıldığı kuruluş kongresinde Efrîn direnişi selamlandı. Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı durusunun ardından divan adına yapılan konuşmalarda Efrîn direnişine dikkat çekildi. Kongrede Efrîn-Rojava Direniş Platformu ve HDK-İsviçre adına verilen mesajların ardından hazırlanan faaliyet ve mali rapor okunup oylandı. Son olarak yapılan seçimle Barin Kobanê Halk Meclisi 10 komisyon ve toplam 46 kişilik listesi oy birliği ile seçildi. Meclis seçiminden sonra Zeynep Maniş ve Derviş Evdê oy birliği ile Barin Kobanê Meclisi eş başkanlığına seçildi. Kongre katılımcılar daha sonra Zürih’te yapılan Efrîn sahiplenme eylemine geçti.

RAPPERSWİL

Zürih Kantonuna bağlı Rapperswil alanı da yaptığı kongreyle Şehîd Besê Tolhildan ve Şehîd Bedran komününü ilan etti. Rapperswil Belediyesi Konferans salonunda yapılan kongreye İsviçre Dem-Kurd eş başkanı Metin Mintaş ve 100'e yakın delege katıldı. Kürdistan devrim Şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan kongrede, yapılan yıllık değerlendirmelerin ardında Fadime Uçmak ve Eşref Özbek eş sözcülüğünde 28 kişilik Şehîd Besê Tolhildan ve Şehîd Berdan komünü ilan edildi.

BREMERHAVEN

Almanya'nın Bremerhaven şehrinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi kongresini gerçekleştirdi. Kürdistan şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongrede, divan seçiminin ardından bir yıllık çalışma raporu okuyup onaylandı. Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterilen kongrede, saldırının NATO silahları ile gerçekleştirildiği belirtildi. Kongrede, BM’nin Türk devletinin soykırım saldırılarını destekleyen nitelikte açıklamalar yaptığına dikkat çekildi. Avrupa’da yaşayan Kürtlerin Efrîn için 24 saat direnişe geçmesi çağrısı yapılan kongre, yeni yönetimin seçilmesinin ardından sona erdi.

BENSHEİM

Almanya'nın Bensheim şehrinde de halk meclisi bir yıl aradan sonra 5. kongresini gerçekleştirdi. Kolpinghaus salonunda saat 13:30'da yüzlerce Kürdistanlının katılımı ile başlayan kongrede, bir dakikalık saygı duruşunun ardından divan seçimi yapıldı. PYD temsilcilerinin de hazır bulunduğu kongrede, Türk devletinin saldırılarına karşı Efrîn'de yaşanan Çağın Direnişi selamlandı. Yapılan seçimin ardından 8 komisyonun oluştuğu kongrede, Bensheim halk Meclisi eş başkanlığına Edip Kaya ve Ayne Yalçın seçildi.

BONN

Bonn Kenti'nde yaşayan Kürdistanlıların oluşturduğu Demokratik Toplum Merkezi 7. Kongresini gerçekleştirdi. Efrîn şehitleri şahsında Kürdistan Özgürlük şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve açılış konuşmasının ardından kongre gündemine geçildi. 1 yıllık çalışma raporunun okunup değerlendirilmesinde sonra 11 komisyon ve 51 kişilik meclis oluşturuldu. Kongrede yapılan oylamanın ardından eş başkanlığa Ayda Ekmezkılıç ve Salman Gedik seçildi. Efrîn'e adanan kongrenin ardından halk Avrupa Konseyi Bürosu önünde Efrîn için yapılan eyleme katıldı.

NÜRNBERG

Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg şehrinde Kürt Toplum merkezi 9. olağan kongresini yaptı. Divan seçiminin ardından yapılan siyasi değerlendirmelerde, Efrîn saldırılarıyla Kürt halkının tüm kazanımlarının ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtildi. Yıllık raporun okunmasının ardından 35 kişilik meclis oluşturuldu. Nürnberg Halk Meclisi eş başkanlığına Welat Hassan ve Asya Karataş seçildi.

STUTTGART

Stuttgart şehrinde 1983 yılından beri çalışmalarını yürüten, Almanya’nın ilk Kürt derneği özelliğini taşıyan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) 2018 yılı kongresini yaptı. Dün Lilo Herrmann Haus lokalinde gerçekleşen kongreye çevre kurumlardan da destek verildi. Kongrede konuşan Munzur Ali, Efrîn'e saldırının derin bir siyasal soykırım olduğunu belirtti. Soykırım saldırılarına karşı Efrîn'e destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Munzur Ali, Efrîn direnişini sahiplenme çağrısı yaptı. Munzur Ali'nin konuşmasının ardından CİK, Reutlingen Halk Meclisi, HDK-A Stuttgart, SYKB, Maraş girişimi ve Esslingen halk meclisinin kongreye ilişkin başarı mesajları okundu. 37 kişilik meclislerin oluşmasının ardından DKTM eş başkanlığına Sebahat Koç ve Garip Nurhak seçildi. Kongre 17 Mart’ta Hannover’de yapılacak Newroz festivaline güçlü katılım çağrısı ile kongre sona erdi.

BRİGHTON

İngiltere'nin Brighton şehrinde Sussex Demokratik Kürt Toplum Merkezi 7. olağan kongresini gerçekleştirdi. Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongrede, Efrîn direnişi selamlandı. Efrîn'in katliamla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen kongrede, seferberlik ruhuyla Efrîn'e sahip çıkma çağrısı yapıldı. Geçmiş dönem raporunun okunup değerlendirilmesinin ardından yapılan oylama sonucunda Sussex DKTM eş başkanlığına Songül Özgür ve Adar Turgut seçildi.