‘Çağın direnişinde yer alanlar kazanacak’

Türk Devleti'nin Efrîn'e yönelik başlattığı işgal girişimine tepkiler dinmiyor. Günlerdir Efrîn'e destek mitingleri düzenleyen Kürdistanlılar bugün de Almanya, İtalya, Fransa ve Avusturya'da alanlara çıktı.

Fransa’nın Montpellier kentinde Türk Devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'de gerçekleştirdiği katliamlar protesto edildi. Comedie Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar, Efrîn için duran insan eylemi yaptı. Çağın direnişinin selamlandığı eylemde, saldırılara karşı Efrîn ile dayanışma çağrısı yapıldı.

BOLZANO

İtalya'nın Bolzano şehrinde saat 15.00 de Piazza Walther'de bir araya gelen Kürdistanlılar Efrîn'deki saldırıları protesto etti. Eylemde Almanca ve İtalyanca "Erdoğan'ın Efrîn'deki Terörüne Hayır" pankartı açıldı. Eylemde yapılan konuşmada, Erdoğan ve desteklediği çetelerin Efrîn'de sivil halkı katlettiği ve tüm Dünya'nın bu duruma seyirci kaldığı belirtildi. Uluslararası kamuoyuna çağrı yapan eylemciler, katliamların durması için girişimlerde bulunun çağrısı yaptı.

BRENGEZ

Avusturya'nın Voralbeg eyaletinin Brengez kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için yürüyüş yaptı. Almanca yazılı pankart açan yürüyüşçüler, Almanca bildiriler de dağıttı. Yürüyüşte sık sık "Bijî berxwedana Efrînê", "Terörist Erdoğan " ve "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganları atıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde saat 18. 00'da Salzgitterli kadınlar öncülüğünde Kürdistanlılar ve dostları bir araya geldi. Eylemde Efrîn'e yönelik işgal girişiminin yanı sıra Erdoğan'ın kadın düşmanlığı da protesto edildi. Eylemde konuşan Berçem Cilo Kadın Meclisi sözcüsü Hekîma Yousef, "Saldırı sadece Efrîn'e değil aynı zamanda Hannover'deki evimize saldırı demektir. Eğer Selefi Erdoğan’ın DAİŞ elemanları varsa bizimde Başkan Apo'muz var. Sonuna kadar direneceğiz. Nasıl Kobanê düşmediyse, Efrîn’de düşmeyecek" dedi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Eşbaşkanı Ciwan Çewlig ise şunları belirtti: "Dünyadaki bütün devletlere sesleniyorum, Kürtsüz planlarınız, konuşmalarınız, hesaplarınız ve hayalleriniz olursa işte orada hep kaybedeceksiniz. Eğer güçlü ve kazanmak istiyorsanız, Kürtlerin statüsünü tanımalısınız. Elinizi vicdanınıza koyun ve Selefi Erdoğan'ı durdurun." Eylem "Bijî berxwedana Efrinê" ve "Selefi Erdoğan sonun yakınlaştı" sloganlarıyla sona erdi.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin'de düzenlenen enternasyonalist yürüyüşte Türk Devleti'nin katliamları kınanarak, Efrîn'le dayanışma mesajı verildi. NAV-DEM ve DESTDAN Kadın Meclisi'nin organize ettiği yürüyüş on bini aşkın kişiyle saat 15.00 da enternasyonalist ve antifaşist marşlar eşliğinde başladı. Yürüyüşte Alman antifaşist kadınlarda pankart ve sembolleriyle yer aldı. Yürüyüşe Türkiyeli demokratik sol sosyalist kurum temsilcileri de katıldı. Alman sol parti Die Linke milletvekilleri Pascal Meiser ve Hakan Taş, yaptıkları konuşmalarda Almanya'nın Türk Devleti'ne net tavır belirlemesi için çağrıda bulundu. Vekiller sonuna kadar Efrîn direnişinin yanında olduklarını vurguladı. Berlin'de Pazartesi gününden itibaren her gün saat 12.00 ile 17.00 arasında Almanya Parlamentosu önünde Efrîn Direniş çadırı açılacak.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar 16 gündür aralıksız Erdoğan ve çetelerinin Efrîn'deki katliamlarına karşı eylemde. Bu günkü eylem de Kassel DKTM’nin öncülüğünde saat 17:00'da yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katılımı ile Kassel Büyük Şehir Belediyesi önünde başladı. Çocuklarında yoğun olduğu eylemde Türkiye Devleti'nin Efrîn'e yönelik işgal girişimine karşı Almanca yazılı pankart ve dövizler taşındı. Saat 17:30'da meşaleli yürüyüşe geçen kitle am Stern Meydanı'nda eylemlerini sonlandırdı.

KÖLN

Köln'de de bu akşam Efrîn için bir yürüyüş yapıldı. Ciwanên Azad öncülüğünde yapılan yürüyüş saat 18:00'da Bahnhofvorplatz'ta başladı ve Neumarkt'ta sona erdi. Kürdistanlılar yürüyüş boyunca sık sık "Bijî berxwedana Efrînê", "Deutsche Panzer raus aus Kurdistan" ve "Terörist Erdoğan" sloganları attı. Yürüyüşte YPG/YPJ ve Ciwanên Azad bayrakları ile Almanca "Efrîn İnsanlığı Savunuyor", "Kobanê'nin Mücadele Ruhuyla Efrîn'in Direnişini Destekliyoruz" yazılı pankartlar taşındı.

SİEGBURG

Almanya'nın Siegburg kentinde de Türk Devleti'nin işgal saldırıları ve katliamları Kürdistanlılar ve Alman dostları tarafından kınandı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Ekin Wan ve Sara Kadın Meclisi'nin yürüyüşe yüzlerce kişinin yanı sıra Bonn-Troisdorf-Meckenheim Halk Meclisleri de destek verdi. Siegburg HBF önünde başlayan yürüyüş Marktplatz'da tamamlandı. Rojava, PAJK ve YPG/YPJ bayraklarının taşındığı eylemde, "Faşist Erdoğan", "Her yer Efrîn Her yer direniş" ve "Biji berxwedana Efrînê" sloganları atıldı. Kürtçe ve Almanca yapılan konuşmalarda, bugüne kadar yüzü aşkın sivilin katledildiği ifade edildi. Katliamlara karşı Alman halkına duyarlılık çağrısı yapılan konuşmalarda, Alman silahları ile Kürt halkının katledildiği ve bu konuda Alman Hükümeti'nin Türk Devleti'ne verdiği desteği derhal çekmesi istendi.