Çingene Aleviler: Cem evi istiyoruz!

Çingene Aleviler, toplum tarafından çok fazla bilinmemelerine sitem ederek, inançlarını yaşatmak için yardım istediler.

Türkmen, Kürt ve Arap Alevilerinin aksine, Çingene Aleviler toplum tarafından tanınmıyor. Bu duruma üzüldüklerini belirten İzmir Tepecikli Çingene Aleviler, inançlarını yaşatabilmek için Cem Evi talebinde bulundu.

‘ÇOCUKLARIMIZ İNANCIMIZI ÖĞRENSİN’

Kader Açıkpuza, inançlarını yaşatamadıklarına dikkat çekerek, “Annemden sonra inancımızı ileri taşıyacak kimse yok. Bize bir cem evi yapsalar, bir dede tayin etseler inancımızı çocuklarımıza aktarabiliriz. Ama şu durumda ne yazık ki çocuklarımıza semahı öğretemiyoruz” diye konuştu.

Açıkpuza, sadece devlete değil, başka halklardan Alevilere de seslenerek, “Din hepimizin dini. Bize bir el atsanız, bu kültürü ileriye taşıyabiliriz” dedi.

DEDE ÖLDÜKTEN SONRA CEM YAPILMADI

Refiye Gökmen ise, eskiden inançlarının gereğini yapabildiklerini ancak uzun süredir yapamadıklarını kaydederek, “Çingenelere hiçbir zaman cem evi yapılmadı. Biz kendi olanaklarımızla ibadetlerimizi yerine getiriyorduk. Fakat dedemiz öldükten sonra inancımızı yapamaz hale geldik” şeklinde konuştu.

‘HEM ÇİNGENE HEM ALEVİ OLMAK ZOR’

Vahide Vazgeçtim de, Çingenelerin toplum tarafından dışlandığını ifade ederek, “Çingeneler toplumda ikinci hatta üçüncü sınıf insan olarak görülüyor. Aleviler de toplumda dışlanıyor. Yani aslında biz hem çingene hem alevi olduğumuz için iki kez dışlanıyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.

Vazgeçtim, inançlarını çocuklarına aktarmak için yardım talep ederek, mahallelerinde bir cem evi olması halinde gelecek neslin semah dönmeyi öğrenebileceğini, aksi takdirde inançlarının yok olacağını dile getirdi.