Êdî Bese Platformu’ndan ‘temel haklar’ konferansı

Êdî Bese Platformu Almanya’nın Frankfurt kentinde “Temel Haklar ve Özgürlükler” için uluslararası bir konferans düzenliyor.

Konferans 24 ve 25 Mart tarihlerinde yapılacak. Bu konferansta genel anlamda Avrupa’nın Türkiye ile ilişkileri güncel gelişmeler ışığında ele alınacak. Özellikle de Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler tartışma konusu olacak. Bu çerçevede Almanya'nın Kürt halkına, demokratik kurumlara ve sol muhalefete yönelik baskıları hukuki ve politik arka planıyla değerlendirilecek.

Konferans ilk günü saat 10.00’da başlayacak. “Avrupa-Türkiye ilişkileri ve toplumsal politik etkileri”nin ele alınacağı ilk oturumda HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Barış Hareketi yöneticisi Willi van Ooyen konuşacak.

Almanya’nın Türk devleti ile olan ilişkilerine ilişkin bir başlık altında Sol Parti Federal Milletvekili Martina Renner ve KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç değerlendirmelerde bulunacak.

Diğer bir başlık ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin Almanya’daki siyasi uzantıları, istihbarat/milis örgütlenmesi ve toplumsal sonuçları” şeklinde belirlenmiş. Sol Parti Hamburg Eyalet Meclisi Milletvekili Cansu Özdemir ve Revolt Magazin Online gazetesi redaktörü-yazar Alp Kayserilioğlu bu başlığı değerlendirecek.

Öğleden sonra ikinci oturumda Almanya’daki temel hakların ve özgürlüklerin gaspı üzerinde durulacak.

“G20 protestocularına ve sol muhalefete yönelik baskılama örnekleriyle; Almanya’da iktidarın siyasal hukuk baskıları” başlığı altında Sol Parti Hesen Fraksiyonu Hukuk Komisyonu’ndan Kim Svenja Abraham, sunum yapacak.

Alman ceza kanunu bağlamında muhalif politik şahsiyetlere yönelik siyasi ve hukuki kıskaç, avukat Antonia von der Behrens ve avukat Carl W. Heydenreich tarafından ele alınacak.

Diğer bir tartışma konusu, “Almanya’da Kürdistanlı/Türkiyeli demokratik kurumların ve aktivistlerin ifade özgürlüklerini ve örgütlenme haklarını kısıtlayan ihlaller” şeklinde ifade edilmiş. Bu bölümde avukat Berthold Fresenius ve avukat Yener Sözen söz alacak.

Pazar günkü oturum forum şeklinde olacak.

Birleşik, eemokratik, enternasyonal mücadelenin geliştirilmesi eksenli deneyimler ve perspektifler tartışılacak.