İlerici İttifak'tan Demirtaş'a 'Siyasi Cesaret Ödülü'

İlerici İttifak, 2019 yılı Özel Siyasi Cesaret Ödülü'nü rehin tutulan Selahattin Demirtaş'a verdi.

 Almanya'nın Leipzig kentinde 2013 yılında kurulan, dünyanın 140 ülkesindeki sosyalist ve sosyal demokrat partilerin çatı örgütü İlerici İttifak'ın, İsveç'in başkenti Stockholm'de 2 gün süren toplantısına çok sayıda isim katıldı. Toplantıya, aralarında İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in yası sıra Finlandiya, Almanya, Avusturya, Şili, Gürcistan, Irak, Burkina Faso, Kenya gibi dünyanın değişik ülkelerinden politikacılar ve sendika liderleri katıldı.

Toplantının ev sahipliği ve açış konuşmasını yapan İsveç Başbakanı Stefen Löfven, ırkçılık ve sağ popülizme karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı, "Başka bir yolun olduğunu gösteren ilerici güçlerin olduğunu göstermek oldukça önemli” dedi.



Cezaevinde olduğu için törene katılamayan, HDP'nin önceki dönem Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a verilen ödülü eşi Başak Demirtaş aldı.

Ödülün verilmesinden önce İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ve Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Sergi Stanishev, konuşma yaptı.

'KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ'

Peter Hultqvist, "Biz Kürt halkının özgürlük mücadelesine destekliyoruz. Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünü destekliyoruz. Demirtaş'ın özgür bırakılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Sergi Stanishev de Demirtaş'a dayanışma mesajı gönderdi.

Başak Demirtaş da dayanışma gösteren tüm katılımcılara teşekkür etti.

Demirtaş'ın katılımcılara gönderdiği mesajı da HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy tarafından okundu.

DEMİRTAŞ'IN MESAJI

Demirtaş'ın mesajında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Türkiye’de her geçen gün artan baskılara karşı direnen on milyonların demokrasiyi er geç kazanacaklarından kuşkum yoktur.
Gerçekte bir yargılama falan da yapılmıyor, siyasi rehine olarak hapiste tutuluyorum.
"Diğer eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ ile birlikte 8 milletvekili, onlarca belediye başkanı ve binlerce siyasi tutsak hapishanelerde tutuluyor. Ancak tüm baskılara rağmen inandığımız ilkelerden ve doğrulardan taviz vermeden, tüm gücümüzle zulme karşı direniyoruz. Eğer varsa birazcık cesaretimiz, onu da halkımızdan alıyoruz.
Direneceğiz ve mutlaka kazanacağız!”