İmralı'da yeni kanunlar devreye konuldu

Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin dünyada bir örneği olmadığını söyleyen HDP Amed milletvekili Saliha Aydeniz, İmralı'da yeni kanunların devreye konulduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 27 Temmuz 2011 yılından bu yana avukatlarıyla, 5 Nisan 2015 yılından beri de İmralı heyetiyle görüştürülmüyor. En son 2016 yılının Eylül ayında ailesi ile görüşen Öcalan'ın durumuna ilişkin herhangi bir bilgi alınamıyor. Tecridin sona ermesi için Öcalan'ın avukatlarının yanı sıra Kürt siyasetçilerin de görüşme talepleri türlü bahanelerle reddedildi.

Son olarak Diyarbakır Cezaevi'nde rehin tutulan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride ilişkin konuşan HDP Amed Milletvekili Saliha Aydeniz, 1999 yılından bu yana İmralı'da tecridin sistematik bir şekilde devam ettiğini söyledi.

ORTADOĞU'DA 3. DÜNYA SAVAŞI YÜRÜTÜLÜYOR

Tecridin uluslararası komplonun devamı olduğuna dikkat çeken Aydeniz, İmralı sisteminin ve Öcalan'a yönelik tecridin dünyada başka bir örneği olmadığını belirterek, "Türkiye'de Öcalan'ın şahsında özel kanunlar devreye konuluyor ve İmralı'da yeni anlaşmalar imzalanıyor. AİHM'nin kararı, CPT'nin yaklaşımı ve Amerika'nın PKK'nin öncülerine ilişkin kararı da bütün bunların uluslararası komplonun bir parçası olduğunu gösteriyor."

Ortadoğu'da yaşanan çatışmalara da değinen Aydeniz, bölgede 3. dünya savaşının yaşandığını belirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "3. dünya savaşı özellikle Kürtler üzerinden yürütülüyor. Öcalan'a uygulanan tecridi, Efrîn, Kerkûk işgali ve Güney Kürdistan referandumunda işgalcilerin yaklaşımından da görüyoruz ki yine hegemonik güçler devreye girmiş durumda. Uluslararası kamuoyunun Efrin'de yaşanan işgal, katliam ve talana sessiz kaldı. Bu da Kürtlere karşı uluslararası komplonun olduğunu kanıtlıyor. Kamuoyu farkında değil ama tecrit ve komplo tüm Ortadoğu halklarına uygulanıyor."

'LEYLA GÜVEN'İN YANINDAYIZ'

Açlık grevinde olan Güven'in direnişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydeniz, "Leyla Güven 37 gündür açlık grevinde. Leyla Güven de bir çok Kürt siyasetçi gibi Sayın Öcalan'ın düşüncelerinden etkilenerek Kürt siyasi hareketine katılıyor. Öcalan Kürt halkı için çok önemli. Leyla Güven de Kürt halkının bir temsilcisi. Bizler de Güven'in yanındayız direniş ve mücadele ile özgürlüğümüze kavuşacağız. Tecrit sona ermediği sürece eylemlerimiz devam edecektir" diye konuştu.

Öcalan'ın perspektiflerinde sürekli "Kadın özgür olmadan toplum özgürleşemez" dediğini hatırlatan Aydeniz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kadının toplumdaki yeri çok önemli. Neolitik dönemden bu yana kadın yönetimde, eğitimde, ekonomide, siyasette ve yaşamda hep önemli bir rol edinmiştir. Bu örneği Rojava'da da gördük. Kadınlar bir yandan mevzilerde savaşıyordu, bir yandan da yeni yaşamın inşasında yer alıyordu. Kürt kadınlarının böyle alanlara çıkması işgalcilerin gözünü korkuttu ve bunun sonucunda tecridi daha da ağırlaştırdılar."