İngiliz parlamentosunda ‘açlık grevleri’ oturumu

Birleşik Krallık Parlamentosunda yapılan özel bir oturumda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla devam eden açlık grevleri tartışıldı. Vekiller hükümeti sorgularken, hükümet AKP ile aynı dili kullandı.

İşçi Parti milletvekili Lloyd Russel-Moyle’in talebi üzerine yapılan oturumda sorulan sorulara hükümet adına Asya ve Pasifik Bakanı Mark Field cevap verdi.

Birleşik Krallık parlamentosunun Westminster Hall salonunda yapılan oturuma 14 Mart’tan bu yana Londra’da süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Ali Poyraz, Nahide Zengin ve Mehmet Sait Yılmaz ile birlikte yirmi civarında Kürt ve dostları da izleyici olarak katıldı.

30 dakika süren oturumun 15 dakikası sorulara ayrılırken, 15 dakikası da hükümet sözcüsünün cevaplarına ayrıldı. Oturumda Lloyd Russel-Moyle’in yanı sıra Plaid Cymru üyesi Gallerli milletvekilleri Ben Lake ve Liz Saville Roberts, İskoç Ulusal Parti milletvekili Chris Stephens, Demokratik Birlik Partisi-DUP üyesi İrlandalı milletvekili Jim Shannon ve İşçi Partili milletvekili Bambos Charalambous söz alarak açlık grevi direnişçilerini destekleyen konuşmalar yaparak soru soranlar arasındaydılar.

‘Türkiye: Kürtlere yönelik muamele” başlığı altında yapılan oturumda açılış konuşmasını milletvekili Lloyd Russel-Moyle yaptı.

Moyle, Türkiye’de Kürt halkına yönelik baskı ve saldırıların arttığını, açlık grevinde olan binlerce kişinin durumunun kritik bir aşamada olduğunu ve buna dikkat çekmek amacıyla bu oturumu istediğini ifade etti.

Moyle şöyle konuştu: ‘‘Geçtiğimiz hafta milletvekili arkadaşlarımla Galler’de 115 gündür açlık grevinde olan İmam Şiş’i ziyaret ettik. Bedeni çok zayıflamış ancak Kürt özgürlük davasındaki kararlığı güçlenmiş bir şekildeydi. Şuan ise bu salonda aynı amaçla 28 gündür açlık grevinde olan Ali Poyraz, Nahide Zengin ve Mehmet Sait Yılmaz var. Her ne kadar yöntem olarak açlık grevi eylemine katılmasam da, taleplerinin tam destekçisi olduğumu ifade etmek isterim.’’

TÜRK DEVLETİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Öcalan’ın durumuna dikkat çeken Moyle konuşmasına şöyle devam etti:

‘‘Bizi şuan izleyen ve Abdullah Öcalan’ı tanımayanlar için kısaca şunu belirteyim: Kürt lider ve filozof Öcalan, 20 yıldır İmralı adasındaki cezaevinde tutsak. Geçtiğimiz hafta 70 yaşına giren Öcalan, uluslararası gizli bir operasyonla 1999’da Kenya’dan kaçırılarak Türkiye’ye getirildi. Çok ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan, 2011’den bu yana avukatları ile hiç görüştürülmedi. 2015’ten bu yana ise ailesiyle sadece iki kez kısa birer görüşme yaptı. Bu uygulama hem kendi iç hukukuna aykırı hem de Avrupa insan hakları sözleşmelerine aykırıdır. Türk devleti uluslararası yükümlülüklerine yerine getirmelidir.’’

AÇLIK GREVİNDEKİLERİN DURUMU KRİTİK

Moyle şunları ekledi: “Öcalan üzerindeki bu hukuksuz uygulamaları protesto etmek için HDP Milletvekili Leyla güven 8 Kasım’dan bu yana açlık grevinde, kendisine sonra 8 bin kişi katıldı. Tek talepleri Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Şuan sağlık durumları ciddi ve kritik.’’

“TARİHTEKİ YANLIŞLARIMIZI DÜZELTELİM”

İngiliz devletinin tarihi sorumluluklarını hatırlatan Moyle, ‘‘Tarihi sorumluluğumuz var. Britanya Kürt ulusunu dağıtan haritaların çiziminden sorumludur. Şuan tarihte yaptığımız yanlışlıklarımızı düzeltmeliyiz. Sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.

ZAMANI GELMEDİ Mİ?

Söz alan DUP Milletvekili Jim Shannon, Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek vermek için zamanın geldiğini ifade etti.

Shannon, ‘‘Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını sonuna kadar destekliyorum. Türkiye sivil hakları ve insan haklarını ihlal eden bir ülke. Kürt halkının kimlik hakları kabul edilmiyor. Batının, özgür dünyanın ve hükümetimizin Kürt halkının haklı özgürlük davasının arkasında durma zamanı gelmedi mi?” diye konuştu.

“KÜRTLERE TEKRAR SIRTIMIZI DÖNMEMELİYİZ”

Plaid Cymru milletvekili Ben Lake ise, Batının defalarca Kürt halkını yüzüstü bıraktığını ifade etti. “Batı ve dünyanın büyük bir bölümü özellikle de birinci dünya savaşından sonra Kürt halkını yüzüstü bıraktı. Kürt halkı yakın zamanda Suriye’de Daiş’e karşı büyük bedel ödeyerek dünyaya yardım etti. Şuan tekrar Kürtlere sırtını dönme tehlikesi var, bu sefer kesinlikle olmamalı.”

“TÜRK DEVLETİNİN CEVAPLARI YÜZSEYSEL VE YAPMACIK”

Gallerli milletvekili Liz Saville Roberts, Uluslararası ilgi olduğu zamanlarda Türk devletinin uygulamalarında hafifleme olduğunu ancak, ilgi olmadığında durumun eskiye döndüğünü ifade ederek, Türk devletine daha fazla baskı yapılması gerektiğini belirtti. Roberts, “Türk devletine daha fazla baskı uygulanmalı, hükümetin Türk devletinin açıklamalarının yüzeysel ve yapmacık olduğunu görmelidir” diye konuştu.

HÜKÜMET NE ADIM ATACAK?

Daha sonra milletvekili Moyle, bakana hükümetin ne tür adımlar atacağını sordu:

‘‘İmralı’daki koşullar ile ilgili hükümet ne tür adımlar atacak?, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle düzenli görüşmesini sağlamak amacıyla Türk devleti nezdinde ne tür girişimlerde bulunulacak? Galler Parlamentosunun aldığı kararın gereği yapılacak mı? CPT’deki Britanyalı üye konuyu gündeme getirecek mi?’’

HÜKÜMET YETKİLİSİ EZBER TAZELEDİ

Ortadoğu’dan sorumlu devlet bakanının bir süre önce istifa etmesi, Türkiye’den sorumlu bakanın da müsait olmamasından kaynaklı hükümet adına Asya ve Pasifik bakanı Mark Field sorulara cevap verdi. Field sorulara cevap vermek yerine önüne konulan kağıdı okudu. Field’in okuduğu kağıt, Birleşik Krallık hükümetinin Türk devletini destekleyen politik argümanlardan öteye gitmedi.

FIELD, AKP’NİN DİLİNİ KULLANDI

Türk devletinin kritik bir NATO üyesi ve iyi bir müttefik olduğunu ifade eden Mark Field, adeta Türk devletinin diliyle konuştu. Field konuşmasında Türkiye’de yaşayan birçok Kürdün AKP’yi desteklediğini, yakın zamana kadar başbakan yardımcılarının Kürt olduğunu, Türk devletinin terörizm ile mücadele ettiğini, AKP’nin 2003’ten bu yana Kürt kimliği üzerindeki baskıları kaldıran tarihi adımlar attığını, tutuklu olan HDP’li milletvekillerin PKK ile ilişkilerinden kaynaklı tutuklu olduklarını savundu. Field, tıpkı Erdoğan rejiminin kullandığı iadeler gibi, PKK’ye “terörü bırakma”, HDP’ye de PKK ile ilişkilerini kesme çağrısı yaptı.

PARLAMENTO ÖNÜNDE EYLEM

Oturumun devam ettiği saatlerde parlamento önünde bir grup Kürt eylem düzenledi.