İngiltere, Avusturya ve Yunanistan’da 15 Şubat protestoları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 19 yıl önce gerçekleşen uluslararası komplo Avrupa’nın bir çok kentinde protesto edildi.

İngiltere’nin Sussex Bölgesi’nde yaşayan Kürtler ve dostları, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosu ile Efrîn’e yönelik Tükr işgal saldırılarını protesto etti.

Sussex Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Brighton kent merkezinde organize edilen protesto eyleminde komployu ve işgal girişimini kınayan döviz ve pankartlar taşındı.

Eylemde yapılan bir açıklamada Türk devletinin DAİŞ, El Nusra ve Ahraru Şam gibi çetelerle suç ortaklığı yaparak Efrîn’e saldırdığı belirtildi.

Batılı iktidarların sessizliğine de tepki gösterilen eylemde sık sık “Efrîn yalnız değildir”, “Türkiye Rojava'dan defol”, “Katil Erdoğan, Kürdistan’dan defol”, “Terörist Erdoğan”, “Erdoğan ve DAİŞ aynıdır” sloganları atıldı.

Son olarak, Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası kurumlara ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarına karşı çıkmaları için DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyona, Birleşmiş Milletler’e, uluslararası topluma ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunuldu.

İngiltere’nin Kingston upon Hull kentinde de aynı amaçla bir protesto eylemi gerçekleşti.

Avusturya’nın Graz kentinde Büyükşehir Belediyesi önündeki meydanda 15 Şubat komplosu ve Efrîn’e yönelik işgal saldırıları kınandı. “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” ve “Türk devlet terörüne son” yazılı pankartları açıldığı eylemde “Çocuk katili Erdoğan” sloganı atıldı. Almanca bildirilerin de dağıtıldığı eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına komployu kınayan bir konuşma yapıldı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki 15 Şubat komplosu meclis önünde gerçekleşti. Yunanistan’da Kürt gençleri üç gündür yürüyüş halindeydi. Lavrio kentinde yürüyüşe start veren gençler, Atina’da kalabalık bir kitle tarafından karşılandı. Yoğun yağmura rağmen kitle Phanapistimio meydanına kadar yürüyüşe eşlik etti.

Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri yanısıra PKK, YPG, YPJ bayraklarıyla yürüyen eylemciler, Öcalan lehine sloganlar attı. Yunan Meclisi önünde Mezopotamya Kültür Merkezi adına konuşan Alan Serhad, “20 yıldır önderliğimiz İmralı adasında tutuluyor. Biz onurluyuz gururluyuz ki öylesi bir önderliğimiz var. Rojava da yaşama geçirilen kantonların mimarı önder Apo’ya burdan binlerce selam gönderiyoruz” dedi.

Serhad, “Uluslararası komplo kapitalist devletler tarafından yapıldı. Aynı güçler Efrîn'e saldırmaktadır. Efrin’e saldırı yapan katil Erdoğan'dan da uluslararası Kapitalist güçler sorumludur." dedi.

 

Komplonun birinci ayağı Yunanistan'ın olduğunu ifade eden Metin Bingöl,"Faşist Türk devletine ilk başta Yunanistan alet oldu. O kapitalist güçler işini gördüğünü bitirdi. Tıpkı Yunan devletine yaptığı gibi. Kapitalist sisteme karşı, önder Apo nun felsefesini ve Demokratik moderniteyi yaşama geçirmek mücadelemiz olacaktır." dedi.

 

Yapılan açıklamalar ardından kitle sloganlar eşliğinde meclis önünden ayrıldı.

D.A, F.T

 

**