‘İnsanlığın geleceği için Rojava devrimi sahiplenilmeli’

Lozan’da düzenlenen bir panelde konuşan İsviçreli Sosyolog Lena Ajdacic, “Kürt kadınlarının Rojava’da inşa ettiği sistem, dünyadaki bütün sistemlerden daha ilerici bir özellik taşıyor. İnsanlığın geleceği için Rojava devrimi sahiplenilmeli” dedi.

Lozan Laçin Kürt Kadın Meclisi tarafından “Ortadoğu Rönesans’ı ve Kürt Kadın Devrimi” başlıklı bir panel düzenlendi. Lozan Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Lajîn Kadın Meclisi temsilcisi Sevgi Koyuncu yaparken, panelist olarak ise, İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Rebacca Ruiz, Lozan Renens Belediyesi İşçi Partisi Encümanı Cekine Misiego, Lozan Üniversitesi sosyologlarından Lena Ajdacic, PYD Avrupa Temsilcisi Zozan Derik, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Heyva sor a Kurdistan Eş Başkanı Jamila Hami katıldı.

DERİK: ROJAVA DEVRİMİ BİR KADIN DEVRİMİDİR

Panelde ilk olarak söz alan PYD Avrupa Temsilcisi Zozan Derik, Rojava kadınlarının devrim öncesi ve devrim sonrasındaki durumuna yönelik bir sunum yaptı. Rojava Devrim’i öncesinde kadınların erkek egemenliğin hâkim olduğu bir feodal sistem içerisinde bir yaşam sürdüğüne dikkat çöken Derik, Rojava devriminin ardından Rojavalı kadınların dünya kadınlarının umudu haline dönüştüğünü söyledi.

“Kadınlar devriminin her alanında büyük roller oynadı ve büyük kazanımlar yarattı” diyen Derik, Rojava Devrimi’nin bir kadın devrimi olduğunu söyledi.

‘BAŞKABİR DÜNYA MÜMKÜN DİYENLER YANIMIZDAYDI’

Rojava’ya yönelik özellikle Êfrîn’e dönük saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde Avrupa’da herkesin kapısını çaldıklarını söyleyen Derik, “Ama ne yazık ki devletler ve sistemler bazında yalnız bırakıldık. Halkımız katledilirken, dünya sessizliğe gömüldü. Ama duyarlı kesimler, yani halklar yanımızda oldu. Devrime katılıp şehit düşen insanlar oldu, bu insanların anısı her zaman Rojava’da yaşayacak. Rojava devrimi sadece Kürtlerin değil, başka bir dünya mümkün diyenlerin özellikle dünya kadınlarının devrimidir” diye ekledi.

HAMİ: HALKIMIZIN DESTEĞİYLE YARALARIMIZI SARIYORUZ

Derik’in ardından Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Heyva sor a Kurdistan Eş Başkanı Jamila Hami söz aldı. Hami ise Heyva Sor a Kurdistanê Rojava’nın kuruluş ve çalışmalarına yönelik bir sunum yaptı. Savaşın ağır şartları altında bir çalışma yürüterek bugünlere geldiklerini söyleyen Hami, “Heyva sor a Kurdistanê Rojava bugün Rojava ve bölge halkları için bir umut haline gelmiştir. En ağır süreçlerde insanlara yardım eli uzatan tek kurum biz olduk. Dünya burada yaşanan mağduriyetleri ya görmedi ya da görmezlikten geldi ama biz halkımızdan aldığımız destekle insanlarımızın yaralarını sardık ve sarmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Hami, “Heyva sor olarak insanlara yardım götürürken hiçbir zaman ayrım yapmadık, bugün hala kamplarda kalan DAİŞ çetelerinin ailelerine yardım ediyoruz. Çünkü yardım ederken ihtiyacı esas alıyoruz. Ama uluslararası kuruluşlar ve devletler dünyanın her yerine yardım ulaştırırken, Rojava’da yaşananlara gözünü kapattı” diye ekledi.

RUİZ: DAYANIŞMA İLE SORUNAR ÇÖZÜLÜR

Hami’nin ardından söz alan İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Rebacca Ruiz ise Kürt kadınlarının mücadelesinin dünya kadınları acısından önemine değinerek konuşmasına başladı. Kürt kadınları ile bir dayanışma içerisinde olduklarını söyleyen Rebacca, dünya genelinde kadınların bir eşitsizlikle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. İsviçre’deki kadınların kaldığı ayrımcılığa da değinen Ruiz, “Dünya kadınları, yaşadıkları sorunları birlikte yaratacakları dayanışma ile çözebilir” dedi.

MİSİEGO: PKK ÖZGÜR BİR KADIN KİMLİĞİ YARATTI

Daha sonra söz alan İsviçre İşçi Partisi Renens Belediyesi Encümeni Celine Misiego da Kürt kadınlarının Rojava’da ortaya koydukları pratiğin dünya kadınlarına örnek nitelikte olduğunu söyledi. “PKK, Ortadoğu gibi zorlu bir alanda özgür bir kadın kimliği yarattı” diyen Misiego, Kürt kadınlarının mücadelesinin dünya kadınlarını cesaretlendirdiğini ifade etti.

Erkek egemenlikçi zihniyete karşı her alanda bir mücadelenin verilmesi gerektiğini vurgulayan Misiego, “Dünya kadınları, Kürt kadınlarının yarattığı mücadelenin ışığında bir dayanışma ile bir araya gelmeli ve mücadele etmelidir” diye ekledi.

AJDACİC: İNSANLIĞIN GELECEĞİ İÇİN ROJAVA’YI SAHİPLENMELİYİZ

Panelde son olarak söz alan Lozan Üniversitesi Sosyologlarından Lena Ajdacic ise Kürt kadınlarının mücadelesini tebrik ederek sözlerine başladı. Rojava’da inşa edilen sistemin dünya halklarının geleceği acısından önemli olduğunu söyleyen Ajdacic, “Rojava’da kadınlar öncülüğünde kurulan sistem, dünyadaki bütün sistemlerden daha ilerici bir noktadadır. Hem demokratik boyutuyla hem kadınların bu sistem içerisindeki varlığına baktığımızda dünyanın başka bir yerinde kadına bu kadar önem veren bir sistem göremiyoruz” dedi.

‘DAYANIŞMA AĞI YARATMALIYIZ’

Dünya halkların ve kadınların geleceği acısından Rojava Devrimi’nin sahiplenilmesi ve korunması gerektiğinin altını çizen Ajdacic, şöyle devam etti: “Hem İsviçre hem de diğer ülkelere ticari çıkarları gereği Rojava Devrimi’ni boğmak isteyen Türk devleti ile iş birlik halinde. Buna karşı Rojava için bizler büyük bir dayanışma ağı yaratmalıyız.”

Panel, yapılan sunumların ardından geçilen soru cevaplar ile birlikte son buldu.