İşgal saldırılarına Kürtlerin öfkesi artıyor

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimine karşı Kürdistanlıların tepkisi dinmiyor. Avrupa'nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği katliamları protesto etti.

Efrîn'e yönelik işgal girişimini ve sivil katliamlarını protesto eden Kürdistanlıların kesintisiz eylemleri devam ediyor. Efrîn direnişini selamlandığı eylemlerde, 3 Şubat Cumartesi günü 'Efrîn için 1 milyon alanlardayız’ yürüyüşüne katılım çağrısında bulunuldu.

DUİSBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde DDKTM ve Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafında, 'Efrîn yalnız değil her yer Efrîn her yer direniş' şiarıyla bu akşam saat 17.00 de Müllheim an der Ruhr Tren istasyonunda bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlının katılımıyla miting ve yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüş boyunca, "Biji berxwedana Efrînê", "Diktatör Erdoğan", "Biji Serok Apo" sloganları atılırken, Êfrîn'deki katliama ilişkin dövizler taşındı. Mitingde PYD, DDKTM ve Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda; Türk devletinin Almanya desteği ve Rusya ile ABD onayı ile katliamlar yaptığı belirtildi. Yürüyüş sırasında YPG/YPJ bayraklarının yasak olduğunu söyleyen polis ile kitle arasından gerginlik yaşandı.

DİEBURG

Dieburg ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlılar akşam saat 17;00 de Münster meydanında toplanarak Dieburg Mark plas meydanına yürüdü. Yürüyüş dırasında sık sık "Biji Berxedana Efrîn”, “Biji Serok Apo”, “Çocuk katili Erdoğan Kürdistan’dan defol" sloganları attı. Eylemde yapılan konuşmalarda “Erdoğan’ın işgal ve diktatörlüğüne ortak olmayın” denildi. Yine Efrîn'e destek amaçlı Hildeheim kentinde YPG/YPJ ve PYD bayraklarıyla çarşı içerisinde yürüyüş yapıldı.

STUTTGART

Stuttgart’ta, Efrîn'e yönelik saldırılara karşı her gün eylem yapan Kürdistanlılar bugün de Stuttgart Edi Bese Platformu öncülüğünde alanlara çıktı. Stuttgart’taki antifaşist Alman gençlik gruplarının da destek verdiği eylemde, Efrîn’deki katliamlara dikkat çekmek için kana bulanmış beyaz kefenlerle sembolize edilen cenazeler sergilendi. Yapılan konuşmalarla ve dağıtılan el ilanlarıyla Efrîn'deki katliamlar anlatıldı. Edi bese Platformu'nun Almanca yazılı "Türkiye’ye silah gönderimini durdurun, Efrîn’i savunun" pankartı açıldı. Katliama dair çok sayıda fotoğraf sergilendiği eylem, "Biji berxwedana Efrînê", "Türk ordusu Efrîn'den defol!", "Be Serok jiyan nabe!" ve "Almanya destekliyor, Türkiye bombalıyor!" sloganları eşliğinde sona erdi.

KASSEL

Efrîn'e yönelik işgal girişiminin ilk gününden bu yana alanlarda olan Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar, Kassel Kürt Demokratik Toplum Merkezi önünde yürüyüş gerçekleştirdi.

NÜRNBERG

Efrîn'e yönelik saldırılara karşı Nürnberg şehrinde Kürdistanlıların eylemi vardı. İşgal girişiminin ilk gününden itibaren Efrîn için tek yürek olan Nürnberg’li Kürtler, Arjin Kadın meclisi, PYD ve Medya Halkevi öncülüğünde bir araya geldi. Eylemde sık sık, “Terörist Erdoğan", "Türk askeri Efrîn'den defol, çocuk katili Erdoğan" sloganları atıldı. Cumartesi günü Avrupa genelinde ‘Efrîn için 1 milyon alanlardayız’ yürüyüşüne Nürnberg’de katılacak.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de HBF önünde bir araya gelen kitle bir yürüyüş düzenledi. YPG, YPJ ve PYD flamaları ile Erdoğan’ın DAİŞ üyesi tasviri olan fotoğraflar ile karikatürlerin taşındığı eylemde, sık sık, “Erdoğan ve DAİŞ dostlarıla beraber Kürt çocukları öldürüyor”, “Sessizliği kırın”, “Selefi Erdoğan çek elini Efrîn’den sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de kitlesel bir eylem ile Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları protesto edildi. Landesbrücken’de gerçekleştirilen eylemde, Hamburg Sol Parti Parlamento Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir bir konuşma yaparak, Almanya hükümetinin ikiyüzlülüğünü kınadı.

Türk devletinin hemen hemen iki haftadır Efrîn’e yönelik yürüttüğü işgal girişiminde yüzden fazla sivil insanın katledildiğine dikkat çeken Kürt kökenli Hamburg milletvekili Özdemir, Türk devletinin DAİŞ, El Kaide gibi cihatçı çete gruplarıyla birlikte Kürtlere saldırdığını belirtti. Avrupa devletlerinin yıllardır DAİŞ’e karşı kahramanca mücadele eden YPG ve YPJ güçlerine minnettar olmaları gerektiğini söyleyen Özdemir, Erdoğan ve cihatçı grupların ne kadar tehlikeli oldukları herkes tarafından bilindiğini ifade etti. YPG, YPJ ve PKK’nin sembollerin Almanya’da yasaklanmasını hükümetinin ikiyüzlülüğünün göstergesi olarak değerlendiren Özdemir, Ortadoğu’daki yaşanan gerilim sürecinin Avrupa’yı da olumsuz olarak etkileyeceği uyarısında bulundu.

Eylemde diğer bir konuşmacı olan Kürt siyasetçi Sevahir Bayındır, Almanya Federal Parlamento’da bugün gerçekleştirilen Efrîn konulu oturuma dikkat çekti. Sol Parti Federal Parlamento Parti Grubu Eşbaşkanı Katja Kipping’in oturumda yaptığı konuşmaya değinen Bayındır, herkesi Efrîn için mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

Eylemin sonunda, Cumartesi günü Hamburg’da geniş bir platform tarafından düzenlenen kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Yekitiyê Jinên Kurdistan-Elmanya (YJK-E) öncülüğünde Efrîn'i işgal saldırılarını protesto etmek üzere bir eylem düzenlendi. Eyleme Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi, Grevenbroich Tijda Ekecik Kadın Komünü, Neuss ve Krefeld Kadın Komünleri, Wuppertal DKTM, Wuppertal Viyan Kadın Meclisi, Düsseldorf Antifa ve Türkiyeli devrimci kadınlar destek sundu.

Benrather Str. 24 adresinde bulunan Unicef Bürosu önünde kadın ve çocukların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen eylem saat 17.00'da saldırılarda hayatını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve saat 18.00'a kadar sürdü.

YJK-E sözcüsü Ayten Aslaner eylemde yaptığı konuşmada Avrupa devletlerinin sessizliğiyle saldırıları desteklediğini belirterek, “Efrîn Avesta Xabur ruhuyla direniyor, Efrîn kazanacak, saldırganlar kaybedecek” diye konuştu.

Eyleme katılan kadın ve çocuklar tarafından Efrîn'de hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarının bulunduğu pankart ve dövizler taşındı ve sık sık “Merkel finanse ediyor, Erdoğan katlediyor!”, “Efrîn'de çocuklar katlediliyor!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!” sloganları atıldı. Eylemde çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.

Eylem 3 Şubat günü Bonn'da Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde yapılacak yürüyüş ve mitinge güçlü katılım sağlanması çağrısıyla son buldu.

HEIDELBERG

Heidelberg’de çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlıların da katılımı ile kitlesel bir eylem düzenlendi. HBF’den yürüyüşe geçen kitle, Alman polisi tarafından YPG ve YPJ bayrakları taşındığı gerekçesi ile engellenmeye çalışıldı.

Kitle daha sonra sloganlarla eylemini sonlandırdı. Kitle dağılırken, polis 5 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

HANNOVER

Hannover’de de Kürdistanlılar ve dostları bir yürüyüş düzenlendi. HBF önünde buluşan kitle, yapılan konuşmalarla Efrîn’deki saldırıları kınadı, direnişi sahiplendi.

Eylemde NAV-DEM Eş Başkanı Tahir Köçer bir konuşma yaptı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

NIENBURG-CELLE

Nienburg ve Celle kentinde de Kürdistanlılar ve dostları alanlardaydı. Celle’de yaklaşık 1000, Nienburg’da ise 300 kişinin katıldığı birer eylem düzenlendi.

Eylemde “Biji berxwedana Efrîne” sloganları atıldı.

MÜNSTER

Almanya’nın Münster kentinde de Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Yaklaşık 600 kişi HBF önünde bir araya gelerek yürüyüşe geçti. SPD binası önüne gelen kitle, burada bir açıklama yaptı.

Ardından da CDU binasına doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. CDU binası önüne gelindiğinde ise Çağın Direnişi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duşunda bulunuldu. Yapılan konuşmalar ardından eylem sona erdi.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde de Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Düzenlenen eylemlere güçlü katılım çağrısının yapıldığı mitingde sık sık, “Biji berxwedana Efrîne”, “Biji berxwedana YPG”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Eylem, 3 Şubat’ta Leipzig’de yapılacak yürüyüş ve mitinge katılım çağrısı ile sona erdi.

FRIEDRECHSHAFEN

Almanya’nın Friedrichshafen kentinde de bir miting düzenlendi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı mitingde sık sık, “Katil Erdoğan”, “Alman panzerleri Efrîn’den defol”, “Diktatör Erdoğan Efrîn’den elini çek”, “Yaşasın YPG-YPJ” sloganları atıldı. Türk faşistlerinin eylemi provoke etme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı mitingde Alman partiler adına konuşmalar yapıldı.

PERTH

Avusturalya’nın Perth kentinde de Efrîn için Kürdistanlılar ve dostları ayaktaydı. DKTM'nin organize ettiği eylemde Türk Devleti'nin Efrî’e yönelik saldırıları protesto edildi. Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı eylemde tertip komitesi adına konuşan Brindar Aslani, "Türk devletinin ve çetelerinin Kürt halkının kazanımlarını bertaraf etmelerine izin vermeyeceğiz. Efrîn halkının verdiği onurlu mücadelesini selamlıyoruz" dedi. KNK Temsilcisi Özer Coşkun ise yaptığı konuşmada, "Egemen güçler kendi kirli çıkarları için Türk devletinin ve seleflerin halkımıza yönelik saldırılarına ve katliama sessiz kalıyor. Dünyada bu vahşete sessiz kalıyor" ifadelerini kullandı.

PİSA

İtalya'nın Floransa şehrinde ve Toscana eyaletinin ardından İtalya'nın Pisa şehrinde meclis genel toplantısında Türkiye'nin Efrîn’e yönelik saldırıları resmi olarak kınandı.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina'da da Efrîn eylemleri devam ediyor. Syntagma meydanında toplanan Kürdistanlılar ve dostları stant açtı. Eylemde Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarının anlatıldığı el bildirileri de dağıtıldı. Efrîn'de katledilen sivillerin dövizlerinin de taşındığı eylemde sık sık "Biji Berxwedana Efrêne" ve "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te de Kürdistanlılar ve dostları Türk Devleti'nin katliamlarını protesto etti. Fransa Parlamentosu önünde yapılan çadır eyleminde, "Fransa Türkiye'nin saldırılarına dur desin" pankartı ile "Türkiye bombalıyor dünya izliyor", "Çocuk katili Erdoğan" dövizleri açıldı. Efrîn'de sivillere yönelik saldırıların anlatıldığı bildirilerin dağıtıldığı eylemde, HDK-Avrupa eş sözcüsü Esra Asiye Güden ve KCDK-E divan kurulu üyesi Murat Ceylan Efrîn direnişini selamlayarak 3 Şubat Cumartesi günü tüm Avrupa'da yaşayan tüm Kürdistanlıların ve dostlarının Türk faşizmine karşı alanlara çıkma çağrısında bulundu.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar 20 Ocak'tan bu yana değişik eylem ve etkinlikle Efrîn'de devam eden işgal girişimini protesto ediyor. Bugün akşam saatlerinde Canebiere Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Efrîn'de yaşanan vahşet karşısında sessiz kalmayacakları mesajı verdi. Yol boyunca dağıtılan Fransızca bildiri ve atılan sloganlarla Efrîn işgaline dikkat çeken Kürdistanlılar, Efrîn ile dayanışmaya çağırdı.

Yürüyüşün en önünde Kadınlar Arin Mirkan ve Avesta Xabur'un yer aldığı pankart eşliğinde yürüdü. Gençler ise Ciwanên Azad bayrakları ve YPG/YPJ flamaları taşıdı. Yürüyüşün ardından Vieux-Port Meydanı'na varan kalabalık Efrîn'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşmalar yapıldı. Efrîn'de devam eden işgal girişimine karşı uluslararası kamuoyunu dayanışmaya çağrıldı. Cumartesi günü saat 13:00'te Canebiere Meydanı'nda başlayacak olan kitlesel yürüyüşe katılma çağrısında bulunuldu.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de Efrîn halkı ile dayanışmak amacıyla çadır açıldı. Efrîn ile dayanışma platformu tarafından düzenlenen eylemde, Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekmek amacıyla bildiriler dağıtıldı.

“Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Yaşasın Efrîn direnişimiz” yazılı pankartların da açıldığı eylemde Türk ordusunun sivil katliamının anlatıldığı fotoğraflar da sergilendi.

ARNHEM

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Arnhem kentinde yürüyüş yapan kitle Efrîn işgali ve Avrupa devletlerinin sessizliğini protesto etti.

Kitle, yürüyüş boyunca "Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Efrîn yalnız değildir" sloganları attı.

Eylem, 3 Şubat’ta yapılacak eyleme kitlesel katılım çağrısı ile sona erdi.

ANVERPWEN

Belçika’nın Antwerpen kentinde de bir miting düzenlendi. Efrîn direnişine dikkat çekilen eylemde YPG, YPJ bayrakları taşındı. Saldırıların kınandığı pankartlar açıldı.

Mesajların okunduğu eylemde bildiriler de dağıtılırken, kitle sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Biji berxwedana Efrîne” sloganları atıldı.

Miting 3 Şubat’ta Antwerpen’de yapılacak eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

TIROL

Avusturya’nın Tirol kentinde de meşaleli bir yürüyüş ile Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Sık sık "Biji berxwedana Efrîn”, “Terörist Türkiye”, “Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylem Maria Theresa caddesinde başladı. Müze önünden, İstasyondan geçerek, yeniden Maria Theresa caddesinde eylem bitirildi.

LUXEMBURG

Luxemburg ile Almanya’nın Saarland eyaletinde yaşayan Kürdistanlılar da Luxemburg’da yaptıkları bir eylemle Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde ABD’nin işgal saldırılarına karşı takındığı tutumsuzluk protesto edildi.

Eylemde bir konuşma yapan PYD’den İsa Zerdesht, ABD’nin Türk devletinin Efrîn’e yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarına sessiz kaldığını belirtti.

Konuşmalardan sonra Saarbrücken DKTM’den bir heyet hazırlanan bir dosyayı ABD Konsolosluğuna teslim etti.

ÖREBRO

İsveç'in Örebro ilinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalama ve işgal girişimini protesto etmek için dün bir kez daha meydanlara çıktı.

Järntorget Meydanı'nda düzenlenen “Efrîn yalnız değildir” ve “Türkiye’nin Kürdistan'ı işgalini durdur” pankartlarının taşındığı yüzlerce kişi katıldı. Mitingde, Halk Meclisi Eş Başkanı Muzaffer Welat, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarıyla Kürt Halkının iradesini kırmayı amaçladığını belirtti ve saldırılara sessiz kalan batılı ülkelere sert eleştiriler yöneltti.

Hıristiyan Demokrat Parti adına konuşan Håkan Ek, yüzyıllardır ağır baskı koşullarında yaşayan, dili, kültürü inkar edilen Kürt halkının artık kendi geleceğini belirlemesinin zamanının geldiğini belirterek Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınadı. İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Efrîn'in korunması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından Våghustorget Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitle, “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Kanlı Ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Türk ordusu Kürdistan'dan dışarı”, “Katil Erdoğan, iki yüzlü Putin”, gibi sloganlar attı.

BİEL

Biel merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve onların dostları burada gerçekleştirdikleri bir mitingle Efrîn direnişini selamlarken, Türk devletinin sivillere yönelik saldırılarını kınadı. Türk devletinin sivillere yönelik yaptığı katliamın fotolarını ve YPG ve YPG bayrakları taşıyan kitle, sık sık “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan”, Yaşasın Efrîn direnişi” sloganları attı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişiminin uluslararası yasaları ihlal anlamına geldiğini vurgu yapılırken, Türk devletinin bilinçli bir şekilde Efrîn’de sivilleri hedef aldığı ifade edildi. Eylem yapılan konuşmaların ardından hep bir ağızdan atılan direniş sloganları ile sonlandırıldı.

LA CHAUX-DE-FONDS

Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen onlarca kitle burada gerçekleştirdikleri eylemle Türk devletinin işgalci yüzünü deşifre etti. Türk devletinin sivillere yönelik yaptığı katliamları durdurun yazılı döviz ve pankartların taşındığı eylemde, hep bir ağızdan atılan sloganlar işgale tepki gösterildi. Aynı zamanda eylem süresince dağıtılan bildirilerle Efrîn’de yaşananlara dikkat çekildi.

LUZERN

Luzern’de yaşanan Kürdistanlılar ise Theateplatz meydanında bir araya gelerek, buradan Helvetiaplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Türk devletinin sivillere yönelik katliamını lanetleyen pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganları atıldı. Burada bir konuşma yapan NCDK-S Eşbaşkanı Metin Mintaş Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğine vurgu yaparak, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılara direnişi büyütme çağrısı yaptı.

ZÜRİH

Günlerdir alanlarda olan Zürih’te yaşayan Kürdistanlıların bugün ki eylem yeri ise Oerlikon tren istasyonuydu. YPG, YPJ bayrakları ve Efrîn direnişini selamlayan pankartların taşındığı eylemde hep bir ağızdan atılan sloganlarla, Türk devletinin sivillere yönelik yaptığı katliama tepki gösterildi.

WİNTERTHUR

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlıların eylem merkezlerinden birisi de Winterthur’du. Winterthur merkez tren istasyonunda bir araya gelen onlarca Kürdistanlı burada “Katil Erdoğan”, “Çocuk Katili Türk devleti” yazılı önlükler giyerek duran insan eylemi gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat boyunca gerçekleştirilen eyleme ilgi büyük olurken, aynı zamanda eylem süresince dağıtılan bildirilerle Efrîn’e yönelik işgal girişimine dikkat çekildi.

CENEVRE

Cenevre’de yaşayan Kürdistanlıların eylem merkezi dün olduğu gibi bugünde Birlemiş Milletler (BM) önüydü. 13.00-16.00 saatleri arasında BM önünde kurulan çadır etrafında bir araya gelen Kürdistanlılar, “Efrîn’de sivil katliam yapılıyor”, “Erdoğan çocukları öldürüyor” yazılı beyaz önlükler giyerek gerçekleştirdikleri eylemle Efrîn’e yönelik işgal girişimine dikkat çekti.

Eylemde yapılan konuşmalarda BM’nin gün geçtikçe güvenirliğini yitirecek bir düzeye ulaştığına vurgu yapılırken, “Söz konusu Kürtler olunca BM, 3 maymunu oynuyor. Ama biz direniyoruz ve kazanacağız.”