İspanya Katalan iradesini para cezalarıyla engellemeye çalışıyor

Katalan halkının iradesini engellemekte ısrar eden İspanya Anayasa Mahkemesi, çok sayıda siyasetçiye ağır para cezaları yağdırdı.

Katalonya’ın İspanya’dan bağımsızlığına ilişkin 1 Ekim’de yapılacak referandumdan vazgeçilmeyeceği ilan edilirken, İspanyol polisi Çarşamba günü çok sayıda siyasetçiyi gözaltına almıştı. Katalan halkı ise gözaltılara büyük protesto gösterileriye karşılık vermişti.

Baskılarda ısrar eden İspanya hükümetinin görüşlerine göre hareket eden Anayasa Mahkemesi ise, Çarşamba günü rehin alınan Katalan yöneticilere ağır para cezaları verdiğini duyurdu. Karara göre, referandumun organizesinde yer alan 24 üst düzey yöneticiye günlük 6 ila 12 bin euro arasında değişen para cezası verildi.

Para cezalarının 1 Ekim’deki referanduma kadar geçerli olacağı bilgisi verilirken, Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında tanınan bu yetkisini ilk kez kullanıyor. 2015’teki bir hukuk reformunda, Anayasa Mahkemesi’ne yerel ve ulusal otoriteler ile memurlara ceza verme veya görevden alma yetkisi tanınmıştı.

Çarşamba günü İspanyol İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen operasyonlarda 14 Katalan yönetici gözaltına alınmış ve 10 milyon kadar oy pusulasına da el konulmuştu. İçişleri Bakanlığı operasyonların Anayasa Mahkemesi’nin bu ayın başında bağımsızlık referandumu yasaklayan kararına karşı çıkıldığı için yapıldığını savunmuştu.