İsveç çeliği Kürtlere karşı savaşta kullanılıyor

İsveç'te yayımlanan Kvartal dergisi, İsveç çeliğinden yapılan zırhlı araçların Rojava'daki işgalci saldırılarda Kürtlere karşı kullanıldığını yazdı.

 

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgalci saldırılarından hemen sonra İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, saldırıları kınamış ve Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması için konuyu Avrupa Birliği'ne taşımıştı.

Linde, son yıllarda İsveç'in Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satmadığını, sadece ilk yardım malzemeleri ve yangın battaniyeleri sattığını öne sürmüştü.

Ancak Kvartal dergisinin yaptığı kapsamlı araştırma, bir devlet kurumu olan LKAB'nin demir cevheri, devletin ortağı olduğu SSAB şirketinin de çelik ürünlerini Türkiye'ye ihraç ettiğini gösteriyor.

İSVEÇ ÇELİĞİ, ZIRHLI ARAÇLARDA KULLANILIYOR

SSAB, Armox adını verdiği ve dünyanın en kalitelisi olduğunu söylediği çelik levhaları Türkiye'ye satıyor.

Kvartal dergisinin ele geçirdiği SSAB'ye ait belgeler, satılan Armox çeliğinin Türkiye'de Otokar Cobra şirketi tarafından Cobra adı verilen tekerlekli zırhı araçların yapımında kullanıldığını gösteriyor.

Otokar'ın internet sitesinde Cabra II'nin üstün ve taktik özelliklere sahip modüler bir platform olduğu belirtilerek, "Üstün hareket kabiliyeti ve 9 personel taşıma kapasitesinin yanında personele sağladığı yüksek koruma, ateş gücü ve görev ekipmanlarıyla askeri uygulamalar için ideal bir platformdur” deniliyor.

COBRALAR KÜRTLERE YÖNELİK SALDIRILARDA KULLANILIYOR

Derginin ulaştığı video görüntülerinde, Cobraların  Suriye'de Kürt güçlerine yönelik saldırılarda kullanıldığı görülüyor. YPG'den edilen bilgilerin bu araçların 2016 yılından beri Türkiye'nin desteklediği çeteler tarafından kullanıldığını gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Cobraları kullanan Türk devletinin çeteleri, Türkiye'nin işgal ettiği Efrîn ve diğer bölgelerde savaş suçları işliyor.

Kvartal'daki makalede, Türkiye'nin 2017 yılında örgütlediği ve 'Özgür Polis' adını verdiği grupların Türkiye'nin işgal ettiği bölgelerde polis görevini yaptıkları belirtildi.

Efrîn'in işgalinden sonra kanun ve nizamı gerçekleştireceği öne sürülen 'Özgür Polis'in tamamen ters etki yarattığı, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü'ne göre bölgeden kaçamayanları tutukladığı ve işkence yaptığı belirtildi. Çok sayıda kişinin iz bırakılmadan kaybedildiğine dikkat çekildi.

İSVEÇ, EFRÎN'DEN SONRA DA SİLAH SATIŞINI SÜRDÜRDÜ

İsveç hükümeti, 2018 yılının Nisan ayında silah satışlarını daha katı kurallara bağlayan ve sadece insan hakları ve demokrasiye saygı gösteren ülkelere silah ve askeri malzeme satılacağını öngören yasa değişikliğini kabul etti.

Efrîn işgalini kınayan ve konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyan İsveç, Rojava'yı her fırsatta işgal etmekle tehdit eden Türkiye'ye 2018 Haziran ayında  yapılan milletvekili seçimlerden iki hafta sonra üç kez silah malzemesi sattı.

Kvartal dergisi, feminist dış politika izleyen İsveç hükümetinin Rojava'daki Kürtlerin kurduğu feminist sistemi ortadan kaldırmak için askeri operasyona hazırlanan bir ülkeye silah satmasını tuhaf bulduğu yorumunu yaptı. "SSAB'nin çeliğinin Birleşmiş Milletler tarafından savaş suçu işlemekle suçlanan birlikler tarafından kullanılması arzu edilir bir şey değil” dedi.

BARIŞ DERNEĞİ: MEVZUATTA BOŞLUK VAR

İsveç Barış Derneği'ne göre İsveç'in Türkiye'ye zırhlı araçlarda kullanılan çeliği satmayı sürdürmesinin  nedeni mevzuattaki boşluk.

Derneğin Başkanı Agnes Hellström, bomba, el bombası ve savaş uçaklarının savaş malzemeleri olarak sınıflandırıldığını söyledi.

Gözetleme ve radar sistemlerinin de  diğer savaş malzemeleri kategorisinde yer aldığını belirten Hellström, ”Örneğin bunlar bombalamak için insanların yerlerini belirliyor. Patlayıcı maddeler ve çelik de diğer askeri malzemeler kategorisine giren ürünler olarak sayılıyor. 2018 yılında İsveç, Türkiye'ye 300 milyon tutarında diğer askeri malzemeler kategorisinde bulunan ürünler sattı. Bu, bir önceki yıla kıyasla büyük bir artış” dedi.

Hellström, diğer savaş malzemeleri kategorisinde bulunan ürünler için satın alan ülkeden nerede kullanıldığına dair belge istenirken, çeliğin bundan muaf tutulduğuna dikkat çekti.