İsveç, Fransa ve Almanya’da Efrîn'le dayanışma eylemleri

İsveç'te İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin gençlik örgütü SSU, Jönköping ilinde, Kürdistanlılar ve dostları da Kungälv yerleşim biriminde eylemler yaptı. Almanya’nın Hannover ve Fransa’nın Perpignan kentlerinde de eylemler düzenlendi.

Koalisyon Hükümeti'nin büyük ortağı İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin gençlik örgütü SSU, Türk devletinin saldırılarını kınamak ve Efrîn direnişine destek vermek amacıyla Jönköping kentinde bir miting ve yürüyüş düzenledi.

Eyleme İşçi Eğitim Merkezi (ABF) ile kentte çalışma yürüten Kürt ve Asuri-Süryani dernekleri de destek verdi.

Hovrättstorget Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınayan sloganlar atarak Rådhus Parkı'na yürüdü.

Parkta gerçekleşen mitingde SSU Başkanı Anna Franzen ve Ombudsmanı Shahram Behrouz, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirterek derhal durdurulmasını talep etti.

ANF'in sorularını yanıtlayan Behrouz, Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün Türkiye'ye yapacağı resmi ziyareti olumlu bulduklarını, ancak Efrîn'e yönelik saldırıların durdurulması için hükümetten somut girişimlerde bulunmayı talep ettiklerini söyledi.

SSU Jönköping Bölgesi tarafından yapılan yazılı açıklamada da, Türkiye'nin YPG/YPJ'nin kontrolü altındaki Efrîn'e Cihatçı çetelerle birlikte başlattığı saldırıya haklılık kazandırmaya çalıştığı dikkat çekildikten sonra “Türkiye'nin askeri saldırısı Birleşmiş Milletler tüzüğüne ve ülkelerin bağımsızlık ilkelerinin tüm biçimlerine aykırıdır” denildi.

Saldırının Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından eleştirildiğine dikkat çekilen SSU açıklamasında “Erdoğan Kürt bölgelerindeki Kürtlere ilk defa saldırmıyor. SSU Jönköping Bölgesi, Türkiye'nin saldırısını şiddetle eleştiriyor” ifadelerine yer verildi.

KUNGÄLV

Göteborg kentinin 20 kilometre kuzeyindeki Kungälv yerleşim biriminde gerçekleşen gösteride Türk devletinin saldırıları kınandı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısıyla belediye binasının önünde gerçekleşen eylemde “Efrîn yalnız değil”, “Faşist Türkiye'yi dudur” pankratı taşındı ve “Biji berxwedana Efrînê”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Türk ordusu Efrîn'den defol” sloganları atıldı.

Dışarı çıkarak eylemcilerle görüşen Belediye Başkan Yardımcısı Maria Kjellberg, Kürdistanlılardan bir heyeti belediye binasına davet etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşme sırasında eylemciler, Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamları resimler göstererek anlattılar. Gelişmelerden kaygı duyduklarını söyleyen Kjellberg, kendilerinin orantısız gün kullanan Türk devletinin saldırılarına karşı olduğunu ve konuyu ilgili kurullarda ele alarak görüşeceklerini söyledi.

Yerel basın Kungälv'deki eyleme geniş yer verirken Kürdistanlılar ve dostlarının hafta sonu Efrîn'e yönelik saldırıların durdurulması ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması için gerçekleştirdikleri uzun yürüyüş ve eylemler de İsveç medyasında geniş yer aldı.

İsveç Haber Ajansı TT'nin abonelerine geçtiği “Kürtler Efrîn için protestoda” başlıklı haberde “Kürtler, Kuzey Suriye'de Efrîn'deki çatışmaların durdurulmasını istiyor. Ayrıca Türkiye'deki PKK liderinin tutsaklığının sona ermesini ve serbest bırakılmasını istiyor” denildi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde "Her yer Efrîn, Her yer direniş" sloganıyla üç günlük uzun yürüyüş düzenlendi. Birinci günde Garbsen’dan, ikinci günde Laatzen’dan Hannover tren Garına kadar yapılan yürüyüş, bugün 3'üncü gününde sona erdi. Çerxa Şoreşê marşı ile başlayan yürüyüşte NAV-DEM bildirisi okundu. YPG/YPJ bayraklarının taşındığı yürüyüşte, "Terörist Erdoğan", "Kahrolsun TC terörü", "AKP/MHP/RTE, DEAŞ terör örgütüdür" yazılı dövizler taşındı. Eylemde konuşan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Hannover Eşbaşkanı Ciwan Çewlig, Efrîn'e destek için her yeri direniş alanına çevireceklerini belirterek, "Bugün YPG/YPJ çetelere ve Türk devletine karşı amansız bir mücadele vermektedir. Türk devleti her gece Efrîn’in köylerini bombalıyor. Kürt halkı özsavunmasını yapıp Dünya'nın her yerinde direnecek. Nasıl Kobanê’yi sahiplendiysek, 100 katı daha fazla Efrîn'i sahipleneceğiz" dedi. Eylemin ardından hazırlanan dosyalar, aşağı Saksonya Meclisine (Niedersachsen) verildi. 3 günlük uzun yürüyüş, "Bê Serok Jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.

PERPİGNAN

Fransa'nın Perpignan kentinde CDT, EEL, ERC, Femmes solidaires66, FSU, Génération.s, JC, PCF, partileri tarafından Efrîn'e destek mitingi organize edildi. Perpignan valiliği önünde gerçekleşen mitingde yapılan konuşmalarda "Biz Kürt halkın yanındayız. Türk devleti DAİŞ çeteleriyle Efrîn’de sivil katliamı yapıyor. Fransız hükümetine bu katliama sessiz kalmayın çağrısını yapıyoruz" denildi. Faşist bir grubun provoke etmek istediği eylem sloganlarla sona erdi.