İsveç gazeteleri: Türk ürünlerini ve turizmini boykot et

İsveç'teki gazetelerde, Kürtlere işgalci saldırılar düzenleyen Türkiye'nin ürünlerini almama ve Türkiye'de tatil yapmama çağrılarında bulunuldu.

Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırıları ve savaş suçlarından sonra İsveç medyasında Türk turizmini boykot çağrıları yaygınlaşıyor.

İsveç'in yüksek tirajlı gazetelerinden Dagens Nyheter'de Göte Gunnarsson imzasıyla yayımlanan çağrıda, turizmin Türk ekonomisi için önemli olduğu ve boykotun ülkenin siyasi liderleri üzerinde etkili olacağı belirtildi.

Türkiye'deki gelişmelerin oldukça kaygı verici olduğunu vurgulayan Gunnarson, ”Cumhurbaşkanı Erdoğan giderek daha da despotlaşlıyor ve ellerindeki kan çoğalıyor. Kürtlere karşı başlattığı savaş her savaş gibi korkunç ve doğal olarak sivil halka zarar verecek. Haksız savaşını 'Barışın baharı' olarak adlandırıyor” dedi.

GUNNARSSON: BİRLİKTE TAVIR ALMAMIZ FARKLILIK OLUŞTURABİLİR

İsveç hükümeti ve Dışişleri Bakanı Ann Linde'yi Türkiye'ye karşı yumuşak davranmakla eleştiren Gunnarsson, makalesinin devamında şöyle dedi: ”Ben Türkiye'de birkaç kez tatilimi geçirdim. Oldukça iyiydi ve fiyatlar uygundu. Şimdi turizmi boykot etmeliyiz ki ülke ekonomisi kötüye gitsin. O zaman despot ve  diktatör Erdoğan daha hızlı iktidardan düşer. Kürtler kanıyor, ama bizim birlikte tavır almamız farklılık oluşturabilir."

ZADİUS: KÜRTLERİN SAFINDA DUR VE TÜRKİYE'Yİ BOYKOT ET

Merkez Partisi Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Fakültesi öğrencisi Diana Zadius, Göteborg Posten gazetesinde yayımlanan 'Kürtlerin safında dur ve Türkiye'yi boykot et' başlıklı makalesinde, Suriye'deki Kürt azınlığın DAİŞ'in şiddet ve etnik temizliğine maruz kaldığını ancak ona karşı direnen tek seküler ve demokratik güç olduğunu söyledi.

Zadius, Kürt güçleri DAİŞ çetelerine karşı direnirken Türk devletinin DAİŞ'le yaptığı iş birliğine şu ifadelerle dikkat çekti.

”Türkiye de İslam Devletinden (IS) petrol satın aldı. Avrupa'daki IS savaşçılarının siyah bayrakla buluşmasına yardım etti. IS Avrupa topraklarında Nice ve Paris'te katliamlar gerçekleştirdi.”

Türk devletinin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini sıralayan Zadius, makalesini ”Avrupa Birliği Türkiye'ye yaptırım uygulamalı, silah satışını tamamen durdurmalı ve AB vatandaşları Türkiye'yi tatil yeri olarak boykot etmeli. Bu Kürtlerin değil tüm insanlığın sorunu” ifadeleriyle sonlandırdı.

TİDEN: TÜRK MALLARINI VE TURİZMİNİ BOYKOT ET

Sosyal demokratların düşünce kuruluşu Tiden, Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılarına son vermesi için İsveç halkına Türk ürünlerini almama ve tatillerini Türkiye'de geçirmeme çağrısı yaptı.

Tiden'in yayın organında yayımlanan çağrıda, ”Şimdi siyasi karşı çıkış ve ekonomik yaptırımlara gereksinim var. Ama biz de tüketiciler olarak kendi gücümüzü kullanmalıyız. Biz bunu işgal altındaki Filistin için yaptık, Güney Afrika'daki apartheid rejimine karşı yaptık. Şimdi özgür Kürt halkı için Erdoğan'ın saldırganlığına karşı yapabiliriz” denildi.

BAKSİ: PARALARIN DAİŞ'E GİDER

Gazeteci-Yazar Kürdo Baksi, İsveç'in en yüksek tirajlı gazetelerinden Expressen'deki 'Türkiye'de tatilini geçirme- paraların DAİŞ'e gider' başlıklı makalesinde, Erdoğan'ın  DAİŞ'le ilişkisi ve Rojava'da gerçekleştirdiği insanlık suçlarını sıraladıktan sonra, Kürtlerin DAİŞ çetelerinin halifeliğinin yaygınlaşmasını ve terör eylemleri yapmalarını engellediğini hatırlattı.

Dünyanın güvenliği için yaşamlarını feda eden Kürtlerin dünya tarafından kaderleriyle baş başa bırakılmalarına tepki gösteren Baksi, Erdoğan'ın 2 milyona yakın Kürdü bölgelerinden sürerek demografiyi değiştirmek ve etnik temizlik yapmak istediğine dikkat çekti.

Despot Erdoğan'a karşı mücadelenin bir biçiminin Türk devletini finanse etmemek olduğunu söyleyen Baksi, ”Neden paralarını Türkiye, Irak ve Suriye'de masum insanları katleden ve dünyanın en tehlikeli çetelerini güçlendiren bir devlete veriyorsun" sorusunu yönelttikten sonra şunları kaydetti.

”Evet, senin tatil paraların sonunda DAİŞ'e gidiyor. Türkiye DAİŞ'ten petrol satın aldı. Bugün bile DAİŞ çetelerine sağlık hizmetleri veriyor.”

Türkiye'nin Bahoz'dan kaçan ve şimdi Türkiye'nin işgaline katılan DAİŞ'lilere maaş ödediğini  belirten Baksi, ”Eğer güz veya kış tatilini Türkiye'de yapmak için rezervasyon yaptırdıysan iptal et. Türkiye'de tatilini geçirme planların varsa ve henüz rezervasyon yaptırmadıysan İsveç'te kal. Yoksa senin paraların pratikte DAİŞ'e gider” dedi.