İsveç'in 13 kentinde Efrîn'e yönelik saldırılar protesto edildi

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları İsveç'in Stockholm, Göteborg, Borlänge, Västerås, Gävle, Kalmar, Lund, Borås; Malmö, Växjö, Västervik, Motala ve Örebro ilinde düzenlenen değişik eylem biçimleriyle protesto edildi.

Eylemlerde' İsveç ve Batılı ülkelere Efrîn'e yönelik saldırılara tutum almaları istedi ve Efrîn'le dayanışma mesajları verildi.

BORLÄNGE

Çok sayıda Kürdistanlının yaşadığı Borlänge ilinde Kürdistanlılar ve dostları, Efrîn halkıyla dayanışmak için bir kez daha meydanlardaydı.

Dalarna Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Kürt Kültür Derneği, Êzidi Gençlik Derneği, Dalarna Alevi Derneği, Dalarna Kürt Kadın Derneği, İsveç-Kürt Kültür Derneği'nin çağrısıyla saat 14.00'de Jussi Björling Meydanı'nda toplanan yüzlerce Kürdistanlı, Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalama ve saldırılarını kınadı.

Örgütler adına yapılan ve gazetelere gönderilen basın açıklamasında Saddam Hüseyin'in geçmişte Kürt halkına, Hitler'in Yahudilere yaptıklarını Erdoğan Kürtlere yaptığı belirtilerek “İsveç Hükümeti Efrîn'deki katliamları durdurmak için sesini yükseltmeli. Hemen harekete geçmeli” denildi.

Öte yandan ildeki Sosyal Demokrat İşçi Partisi yönetimi de Sosyal Demokrat ve Yeşiller koalisyonundan oluşan İsveç Hükümeti'ne bir mektup göndererek Efrîn'e yönelik saldırılara tutum almasını istedi.

Yerel yayın yapan Dala Demokraten gazetesinde de yayımlanan mektupta, Türkiye'ye yönelik bir saldırı olmadığı halde Türk devletinin sınırları koruma yalanıyla Efrîn'e saldırarak, katliamlar yaptığı belirtildi.

Türk devletinin DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürt güçlerine saldırdığı belirtilen açıklamada saldırıların durdurulması için İsveç'in girişimde bulunması, konuyu Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e taşıması istendi.

GÖTEBORG

Saat 13.00 sularında Götaplatsen Möeydanı'nda düzenlenen kitlesel bir gösteriyle Türkiye'nin Efrîn'e yönelik saldırıları kınandı.

“Yaşasın Efrîn direnişi”, “Kanlı Ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Türk ordusu Kürdistan'dan dışarı”, “Katil Erdoğan, iki yüzlü Putin”, gibi sloganlar atıldığı gösteride konuşmalar yapan sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, Türk devletinin amacının Kürt Halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak olduklarını belirterek Efrîn halkı ve demokratik kamuoyunun buna izin vermeyeceğine vurgu yapıldı.

Kürt halkı ve dostlarına Türk devleti yenilgiye uğrayıncaya kadar Efrîn'le dayanışmak için sokaklarda olmaları çağrısı yapıldı.

VÄSTERÅS

Stortorget Meydanı'nda saat 14.00 sularında bir gösteri düzenleyen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını protesto etti.

“Efrîn yalnız değildir”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Efrîn'i koruyun” yazılı pankartların taşındığı gösteride, Türk devletinin saldırılarını kınayan konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı.

İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Türk devletinin barbarlığına karşı çıkmaları çağrıları yapıldı.

GÄVLE

Gävle ilinde Storatorget Meydanı'nda düzenlenen gösteride Efrîn'e yönelik saldırılar protesto edildi. Stortorget Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme katılan Kürdistanlılar ve dostları, ellerinde Efrîn'e yönelik saldırıları kınayan döviz ve pankartlar, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimlerinin olduğu flamalar, YPG/YPJ ve PKK bayrakları taşıdı.

Belediye ve NCDK yöneticileri, konuşmalarında Suriye'de DAİŞ çetelerini YPG/YPJ savaşçıları tarafından yenilgiye uğradığını hatırlattılar, Erdoğan'ın saldırılarının DAİŞ'i bölgede yeniden güçlendirmeyi amaçladığına dikkat çektiler. Türk devleti yenilgiye uğrayana kadar Efrîn halkıyla dayanışmayı sürdürecekleri mesajları verdiler.

VÄSTERVİK

Storatorget Meydanı'nda saat 12.00 sularında düzenlenen eyleme katılan yaklaşık 200 kişi, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınadı. “Diktatör Erdoğan”, “Kanlı ellerinizi Efrîn'den çekin”, “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganların atıldığı eylemde konuşmalar yapan PYD ve Sol Parti temsilcileri, saldırılar karşısında sessiz kalan İsveç Hükümeti ve Batılı ülkeleri eleştirdiler.

Tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Efrîn halkıyla dayanışmayı güçlendirmeleri çağrıları yaptılar.

BORÅS

Borås ilinde Storatorget Meydanı'nda saat 12.30 sularında gerçekleştirilen eylemde NCDK adına konuşma yapan Nezir Efrîn, içte ve dışta tecrit olan AKP Hükümeti ve Erdoğan'ın Türkiye'deki ırkçı, milliyetçi ve sovenist çevrelerin desteğini alabilmek için uluslararası yasaları çiğneyerek Efrîn'de katliamlar gerçekleştirdiğini söyledi.

200 kişinin katıldığı eylemde Türk devleti ve Erdoğan'ı protesto eden sloganların yanı sıra Rusya ve Batılı ülkelerin sessizliğini kınayan sloganlar atıldı.

LUND

Türk devletinin Efrîn halkına yönelik katliamlarını protesto etmek için saat 13.00 sularında Clemenstorget Meydanı'nda bir miting gerçekleştirildi. Meydanda yapılan konuşmalarda Türk devletinin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillere yönelik katliamları teşhir edildi. Dış dünyaya Türk devletini durdurma çağrıları yapıldı.

Konuşmaların ardından kitle, Türk devletini kınayan sloganlar atarak Storatorget Meydanı'na yürüdü.

MOTALA

Motala ilinde Storatorget Meydanı'nda düzenlenen eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşma yapan Serdar Hesen, Türk devletinin amacının Rojava'daki Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak olduğunu belirttikten sonra “Ancak Efrîn halkı ve dostları buna izin vermeyecek, Erdoğan ve çeteleri tıpkı DAİŞ çeteleri gibi yenilgiye uğrayacak” dedi.

Türk devletini kınayan sloganlar atan eylemciler, çevreden geçenleri Efrîn'e yönelik saldırılar hakkında bilgilendirmek için bildiriler dağıttılar.

KALMAR

Blenkinge bölgesinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devleti ve çetelerine karşı direnen Efrîn halkını desteklemek için Kalmar ilinde bir araya geldi.

Storatorget Meydanı'na yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları kınandı ve İsveç Hükümeti'ne saldırıların durdurulması için Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunma çağrıları yapıldı.

İsveç Devlet Radyosu'na açıklamalarda bulunan eylemcilerden Razgar Mostafa, “Türk devletinin saldırılarını kınamak ve uluslararası toplumun saldırıları durdurması için bu gösteriyi düzenledik” dedi.

MALMÖ

İsveç'in güneyindeki Malmö ilinde de Kürdistanlılar Efrîn için ayaktaydı. İl merkezindeki meydanda düzenlenen eylemde konuşmalar yapan İsveç ve Kürdistanlı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, “DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan YPG/YPJ'ye Türk devleti tarafından yapılan saldırılar karşısında Batılı ülkelerin sesiz kalmasını utanç verici olarak nitelediler.

İsveç Hükümeti başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine DAİŞ çetelerinin artıklarıyla birlikte Efrîn'e saldırılan Türk devletini kınamaları ve saldırıların engellenmesi için Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrıları yaptılar.

VÄXJÖ

İl merkezindeki meydanda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Efrîn'e yönelik saldırıları kınamak için bir eylem gerçekleştirdi.

Türk devletini ve ÖSO çetelerini kınayan sloganların atıldığı eylemde sivil toplum örgütlerine Efrîn halkının yanında yer almaları ve İsveç Hükümeti'ne baskı yapmaları çağrıları yapıldı.

ÖREBRO

Bir grup Kürt kadını yerel yayın yapan Nerikes Allehanda gazetesi resepsiyonunda Efrîn için bir eylem gerçekleştirdi.

Ellerinde Efrîn'e yönelik saldırıları kınayan pankartlar taşıyan kadınlar, gazetenin redaksiyondan Türk devletinin Rojava'da gerçekleştirdiği katliamları gündeme getirmesini istedi.

Gazete kadınların eyleminde yer verdi.