İsveç'ten Kanada ve Avustralya'ya protesto eylemleri

İsveç’in bir çok kenti ile Avustralya ve Kanada'da Türk işgal saldırılarına karşı protesto eylemleri yapıldı.

SANDVIKEN

İsveç'te Gävleborg Halk Meclisi Sandviken Komünü, yoğun katılımlı bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Perşembe günü akşam saatlerine doğru yapılan yürüyüş, kent merkezindeki ana caddelerden geçti. Kitle yürüyüş boyunca “Faşist Erdoĝan! Faşist Türkiye!”, “Türk ordusu Rojava’dan çık!”, “Rojava ile dayanışma!" gibni sloganlar attı.

Miting alanında ilk konuşmayı Kürt politikacı Battal Batte yaptı. Batte, Erdoğan faşizminin saldırganlığı ve uluslararası güçlerin tutarsızlıklarına tepki gösterdi.

Kürt siyasetçi Jin Akgül Hajo, “Erdoğan ve ordusu sınırları aşıp orda yaratılan demokrasiyi kökten yok etmek istiyor” dedi ve ekledi: “Buna izin vermeyelim.”

GAVLE

Gävle'de Rojava Komitesi Södermalm Meydanında bir miting düzenledi.

Eylemde İsveçli sanatçı Johan Nora, bir tuval üzerine yazdığı "Rojava" yazısı dikkat çekti. Eylemde ilk konuşmayı yapan komite üyesi yazar Anna Jörgensdotter, yaşanan süreci özetledikten sonra uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Daha sonra kitle kent merkezine yürüdü. Kitle yol boyunca sloganlarla Türk işgalini kınadı. Eylem sırasında bir konuşma yapan Emma atlı İsveçli bir kadın, “Dostlar ben burada güvenlik içinde yaşıyorsam ve bu gün size hitap edebiliyorsam, bu sizin sayenizde. Siz o kötülük çetesini durdurdunuz ve dünyaya yayılmasını engellediniz. Herkesin size çok basit bir borcu var” dedi.

SÖDERHAMN

Gävleborg Halk Meclisi Söderhamn Komünü de Türk işgal saldırılarına karşı bir yürüyüş ve miting düzenledi. Akşam saatlerinde yapılan eylemde, Kürdistan Dayanışma Komitesi adına Benny Gustafson yaptığı konuşmada, Erdoğan ve DAİŞ zihniyetinin tehlikelerine dikkat çekti.

Ardından söz alan Hırıstiyan Demokrat Partisi yönetiminden Maria Karlsson, "Kısa bir süre önce burada 'Erdoğan sadece faşist değil katildir demiştim' haklı çıktım" dedi.

PERTH

Avustralya'nın Perth kentinde Kürtler ve dostları, Rojava'ya dönük işgalci saldırıları protesto etti.
Batı Avustralya Eyalet Parlamentosu'nun önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Türk devletini protesto etti.

DKTM Eşbaşkanı Özer Coşkun tarafından yapılan konuşmada, "Gün, ulusal birlik günüdür. Her alanda mücadelemizi yükseltmeliyiz. Rojava halkımızın sesi olmalı, Rojava özgürleşene kadar seferberlik ruhuyla mücadele vermeliyiz" denildi. Heyet, hazırladığı dosyayı eyalet başkanına sundu.

TORONTO

Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nde Türk iş adamlarının ve akademisyenlerinin katıldığı bir etkinlik, Kürt öğrenciler, akademisyenler ve Kürt dostları tarafından protesto edildi. Seminerin düzenlendiği salonda, Rojava'ya dönük işgalci saldırılara karşı sivil itaatsizlik eylemi yapan grup, bir saat boyunca sloganlar attı. Seminer başlamadan katılımcılar salonu terk etti.