İsveç'in en büyük gazetesi: Erdoğan demokrasiyi ortadan kaldırdı

İsveç Liberal Parti, 24 Nisan'ın tüm Avrupa'da “Ermeni Soykırımını Anma Günü” olmasını istedi. Ülkede yayımlanan makalelerde, Türk devletine sert tepkiler yöneltildi, Türkiye'de demokrasinin yok olduğuna vurgu yapıldı.

İsveç’in 800 bini aşkın tirajıyla en fazla satan gazetesi Aftonbladet’te dün, Liberal Parti’nin Avrupa Birliği milletvekili adayları Karin Karlsbro ve Said Abdu ile  2 yöneticisinin İsveç hükümetinden Ermeni-Süryani soykırımını  tanınmasını talep eden makaleleri yayımlandı.
Soykırımının üzerinden yüz yıldan daha fazla zaman geçmesine rağmen Türkiye’nin hâlâ soykırımını inkâr ettiğinin belirtildiği makalede, günümüzde soykırımdan söz edenler hakkında davalar açıldığına dikkat çekildi.

'ERDOĞAN DEMOKRASİYİ ORTADAN KALDIRDI'

Son yapılan 3 Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili ciddi tartışmaların yaşandığının hatırlatıldığı makalede, Türkiye’deki gelişmeler hakkında şu değerlendirme yapıldı.
“O zamandan beri demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarındaki gelişmeler hızla  yanlış yönde oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’de demokrasiyi ortadan kaldırdı. Kürtlere yönelik süren baskılar ve ifade özgürlüğü ihlalleri bunun açık örnekleridir.”

'KANLI TARİHİYLE YÜZLEŞMEYEN BİR ÜLKE AB ÜYESİ OLAMAZ'

“Kendi kanlı tarihiyle yüzleşmeyen bir ülke demokratik bir kuruluş olan Avrupa Birliği’nin üyesi olamaz” denilen makalenin devamında, soykırım olduğunu söyleyenlerin Türk devletini aşağıladığı suçlamasıyla cezalandırıldığı belirtildi. Örnek olarak da  Nobel Edebiyat Ödülü alan Yazar Orhan Pamuk’a ceza verilmesi  gösterildi.

'HIRİSTİYAN AZINLIK NEDERESYE TAMAMEN YOK EDİLDİ'

Makalede, Türkiye'de Hıristiyan azınlığın neredeyse tamamıyla yok edildiği belirtilirken, soykırımı tanımamakta direnen Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve ana muhalefet partisi Moderat (Muhafazakar) Parti’ye şu eleştiriler yöneltildi:
“Ama İsveç’in modern zamanlardaki en büyük iki partisi, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Moderat Parti bu konuda sözünde durmadı. Bir oy farkla soykrım kararı kabul edildi. Bundan hemen sonra Türkiye İsveç Büyükelçisini geri çekti. Ve Dışişleri Bakanı Carl Bildt üzüntülerini bildirdi. Bu İsveç Dışişleri Bakanı için utanç verici.”
Liberal Partili yöneticiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’u 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımını Anma Günü” olarak kabul ettiği  için kutladı ve 24 Nisan'ın  tüm Avrupa tarafından kabul edilmesini istedi.

HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR: TÜRKİYE'YE SABRIMIZ TÜKENDİ

Svenska Dagbladet gazetesinin dünkü sayısında Hıristiyan Demokratlar'ın lideri Ebba Bush Thor ile partinin AB parlamentosu adayları Sara Skyttedal ve David Rega'nın AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini durdurmasını talep eden makaleleri yayımlandı.
Makalede, “Hıristiyan Demokratlar'ın Türk rejimine sabrı tükendi” denildi.
Avrupa Birliği'nin, "hukuk devletini yok eden, vatandaşların özgürlük ve haklarını ihlal eden ve yakın bölgesini istikrarsızlaştıran Türkiye ile” üyelik müzakerelerini durdurması istendi.

LİBERAL PARTİ VE HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR SOYKIRIMIN REDDİ İÇİN OY KULLANMIŞTI

İsveç Parlamentosu, Mart 2010 yılında aldığı bir kararla 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani-Keldani ve Pontus Rumları’na soykırım yapıldığını kabul etti. O sıralar hükümet ortağı olan Liberal Parti ve Hristiyan Demokratlar soykırımın reddi yönünde oy kullandı. Liberal Parti'nin Kürt Milletvekili Gülan Avcı, partinin kararına karşı çıkarak soykırımın kabul edilmesi oy kullanınca soykırım kararı 1 oy farkla parlamentodan geçti.

SADECE MODERAT PARTİ KARŞI

Aradan geçen 9 yıl içinde daha önce soyırımının kabul edilmesine karşı çıkan Liberal Parti, Hıristiyan Demokratlar görüş değiştirerek soykırımını kabul etti. Parlamentodaki partilerden sadece Moderat Parti soykırımın tanınmasına karşı çıkıyor.