İsveç NCDK 5. Kongresini gerçekleştirdi

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, 5. Kongresini dün, yüzlerce Kürdistanlının katılımıyla Västerås ilinde gerçekleştirdi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, 5. Kongresi çok sayıda delege ve misafirin katılımıyla gerçekleşti.

Saygı duruşundan sonra divan seçimi yapıldı. Açılış konuşmasından sonra delegelere hitap eden KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halkının önemli tarihi bir süreçten geçtiğini hatırlattı. Kartal, faşist Türk devletinin öncülüğünde İran, Suriye'nin Rusya'nın da desteğiyle Kürtlere karşı farklı bir konsept içine girdiklerini söyledi.

KÜRT HALKININ MÜCADELESİ ÇAĞIN MÜCADELESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kobanê ve Rojava'nın DAİŞ çetelerine karşı savunulması sırasında Kürtlere destek veren güçlerin Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları karşısında sessiz kalmalarının Kürt Halkı tarafından sorguladığını belirten Kartal, bunun nedenlerini şu ifadelerle dile getirdi.

“Önderliğimiz kapitalist sistemin çıkarlar üzerine kurulduğunu, demokrasi ve insan haklarının onlar için önemli olmadığına işaret etmiştir. Devletler arasındaki ilişkiler çıkar üzerine kurulmuştur. Kapitalist sistemin gerçekliği budur. DAİŞ karşısında Kürtlere yardım ettiklerinde kendi çıkarları söz konusuydu. Ama şimdi Türk devletinden çıkarları olduğu için sessiz kalıyorlar.”

KAPİTALİST DEVLETLERİN TUTUMU BİZİ ŞAŞIRTMADI

Kürt Özgürlük Hareketi'nin kapitalist devletlerin bu tutumlarını bildiği için olanları şaşkınlıkla karşılamadığını söyleyen Kartal, “Biz bu gerçeği göz önünde bulundurarak devrimin başlangıcından beri kendimizi buna uygun örgütledik” dedi.

TÜRK DEVLETİ BÜYÜK KORKU VE PANİĞE KAPILDI

Bahçeli ile ittifak yapan Erdoğan'ın Kürt Halkına yönelik saldırıları bir ölüm-kalım meselesi haline getirdiklerini söyleyen Kartal, “Kürt Halkı bu saldırılara direnecektir. Ya bu rejim yok olacak demokratik koşullarda eşit bir şeklide birlikte yaşayacağız ya da farklı bir çözüm bulacağız. Biz hareket olarak kararlıyız. Kürt Halkı ve Özgürlük Hareketi Önder Apo'nun pradigmasıyla farklı bir aşamaya gelmiştir. Kürt Halkı Ortadoğu'da kendisini ispat etti. İran, Irak, Türkiye ve Suriye'deki eski statüyü kabul etmiyoruz. Bundan dolayıdır ki Türk devleti büyük bir korku ve paniğe kapıldı. Tüm bunlardan dolayı tüm gücüyle saldırıyor” şeklinde konuştu.

HEPİMİZ SEFERBER OLMALIYIZ

Bu gerçeklerin görülerek hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Kartal, “Bizler, özgürlük hareketinin bileşenleri olarak kadınlar, gençler, tüm kurum ve kuruluşlarımız kısacası hepimiz seferber olmalıyız. Rojava'daki halkımız diğer parçaların da desteğiyle büyük bir direniş sergilemektedir. Ama bu yeterli değildir. Yeterli olacak olan çözüm bulmaktır ve özgürlüktür” dedi.

SOL PARTİ ROJAVA'DAKİ DEMOKRATİK SİSTEMİN YANINDA

Kongreye partisini temsilen katılan Sol Parti Milletvekili Raniel Riazat, Efrîn'de işgalci Türk ordusu ve ÖSO çetelerine direnen güçleri selamlayarak başladığı konuşmasında YPG/YPJ'nin sadece topraklarını için değil aynı zamanda Avrupa ülkelerinde yaşayanlar için de savaştıklarına dikkat çekti.

Sol Parti olarak gerilla ve halkın birlikte inşa ettikleri Rojava'daki adil ve demokratik sistemi desteklediklerini söyleyen Riazat, HDP milletvekillleri ve belediye başkanlarının tutuklanmalarını değişik defalar protesto ettiklerini hatırlattı.

Riazat, İsveç Hükümeti'nden Erdoğan ve AKP'nin işgal ve katliamlarına karşı açık bir tutum almasını istedi.

ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMEDEN, İŞGALCİLER TEMİZLENMEDEN KENDİMİZİ ÖZGÜR HİSSEDEMEYİZ

Kongrenin Divan Başkanlığı görevini üstlenen KCDK-E Eş Başkanlık Divanı'ndan Murat Ceylan, Kürt Halk Önderi Öcalan özgürleşmeden ve Efrîn başta olmak üzere tüm Kürdistan işgalcilerden temizlenmeden hiç bir Kürdistanlının kendini özgür hissetmemesi gerektiğini söyledi.

TÜRK TURİZMİNİ VE MALLARINI BOYKOT EDELİM

Ceylan, Avrupa'daki Kürdistanlıların yaşamın her alanında örgütlerini sağlamlaştırması gerektiğini belirttikten sonra “Bunu yaparsak sömürgecilerden daha fazla hesap soracağız. Özellikle önümüzdeki dönemde Türk gıdasını ve eşyasını boykot etmek gibi bir görevimiz var. Buna gençlik önderlik ediyor” diyerek tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Türk turizmini ve mallarını boykot etmeleri çağrısı yaptı.

Çalışma raporu ve mali raporun okunmasından sonra söz alan delegeler, geçmiş dönemdeki eksiklikleri gündeme getirdi. Örgütlenmede belirlenen hedefe ulaşılamaması, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecrite karşı daha etkili bir çıkış yapılamaması, Kürdistan'daki gelişmelere uygun eylemlilik ve diplomatik girişimlerde bulunulmaması delegeler tarafından dile getirildi.

5'er kişinin yer aldığı komisyonların seçilmesinden sonra NCDK'ın eş başkanlıklarına Ferah Bozcalı ve Rıdvan Altun getirildi.

Kongre “Biji Serok Apo” ve “Jin jiyan azadi” gibi sloganların atılmasıyla sona erdi.