İsveç NCDK, dayanışma amacıyla kriz masaları oluşturdu

İsveç NCDK, 1 milyondan aşkın insanı enfekte eden ve on binlercesinin yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüsüden olumsuz etkilenenlerle dayanışma amacıyla İsveç'in değişik yerleşim birimlerine kriz masaları oluşturdu.

İsveç'te yaygınlaşan Covid-19 virüsünün yıkıcı sonuçları kendini her geçen gün yakıcı olarak hissettiriyor. Sonuçlarından en fazla etkilenen kesimlerin başında işçi, emekçi ve göçmenler yer alıyor.

Büyük kentlerin varoşlarında pandemiye yakalandığı için karantinaya alınan Kürt, Türk, Asuri-Süryani ve Alevi göçmenlerin sayısı azımsanmayacak düzeyde. Büyük bir çoğunluğu evlerde karantinaya alınanların dışarıya çıkmaları yasak.

Epideminin giderek yaygınlaşması üzerine İsveç NCDK, hastalığa yakalanan Kürdistan ve Türkiyeli göçmenlerle dayanışma amacıyla örgütlü bulunduğu tüm illerde kriz masaları oluşturdu.

Oluşturulan kriz masaları hastalığa yakalanan ve olumsuz etkilenenlerle telefon aracılığıyla ilişkiye giriyor. İhtiyaçlarını tespit ve temin ederek gidermeye çalışıyor.

Bugüne dek başkent Stockholm'un yanı sıra Göteborg, Malmö, Västerås, Borlänge, Gävle, Helsingborg, Uppsala kentlerinde kriz masaları kuruldu.

Konu hakkında ANF'ye açıklamalarda bulunan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Rıdvan Altun, insanlığın son yüzyılın en büyük bir epidemik saldırıya karşı karşıya kaldığı bir dönemde Kürdistanlılar başta olmak üzere tüm göçmen ve İsveçliler arasındaki yardımlaşma ve dayanışmanın yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Yalnız yaşayan İsveçli yaşlıların dışarıya çıkamadıkları için en temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları haberlerin İsveç medyasında yer aldığına dikkat çeken Altun, “Kriz masalarımız sadece Kürdistanlılar ve Türkiyelilerle değil İsveç'te yaşayan her etnik köken ve inançtan insanlarla dayanışmasını sürdürecektir” dedi.

NCDK, kriz masaları oluşturduğunu çalışma yürüttüğü kentlerdeki belediye yönetimlerine bildirdi. Salgının yaygınlaşmasının engellenmesi ve hastalananlara yardım için üzerine düşen sorumlulukları üstlendiğini ve yapılacak çalışmalar içinde yer alacağını belirtti.