İsveç Rojava Komitelerinden silah tekellerini protesto çağrısı

İsveç Rojava Komiteleri, tüm Kürtler ve dostlarını, Türk ordusunu silahlandıran ve suç ortaklığı yapan İsveç silah tekellerini protesto için sokaklara çağırdı.

“İsveç silahları Suriye'de savaş suçu işlemekte kullanılıyor” başlıklı bir basın açıklaması yapan Rojava Komiteleri, İsveç'in silah ihraç politikası ve Türk devletine silah satan İsveçli silah tekellerini protesto etmek için 6 Eylül günü 6 kentte protesto gösterileri yapacağını duyurdu.

İsveç medyası ve sivil toplum örgütlerine gönderilen açıklamada, bundan bir süre önce televizyon kanalı TV 4'ün İsveç silahları ve teknolojisinin Yemen savaşında kullanıldığı gösteren bir filmi yayınladığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Biz şimdi benzer savaş suçlarının Suriye'de işlendiğini açıklıyoruz. Türk medyasına göre aralarında zırhlı panzerlerin de bulunduğunu SSAB'ın sattığı silahlar Türkiye'den Suriye'deki milis gruplarına gönderildi. Birleşmiş Milletler bu milis gruplarının her şeyden önce Kürtlere yönelik işkence, insan kaçırma, tutsaklara insanlık dışı muamele ve yağmacılık yaptıklarını saptadı.”

TÜRK DEVLETİ SİLAHLANDIRDIĞI ÇETELERLE 2 İŞGAL GERÇEKLEŞTİRDİ

Kürtlerin Kuzey Suriye'de özerk bir yönetim oluşturmalarından sonra Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016 yılında Rojava'yı 'bir güvenlik tehdidi' olarak ilan ettiği belirten Komite, Türk devletinin son 3 yıl içinde Türkiye'nin silahlandırdığı çetelerle birlikte iki askeri operasyon ve işgal gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Açıklamada Türk devleti tarafından silahlandırılan ve eğitilerek işgale sürülen güçlerin El Kaide gibi “cihatçı gruplarla” ilişkileri olduğuna dikkat çekildi.

Komite, SSAB'nin yanı sıra İsveç silah tekelleri SAAB ve SCANIA'nın Türk devletine savaş uçaklarında kullanılan teknoloji transferleri yaptığını, tank ve panzerlerde kullanılan motorlar sattığını kaydetti.

Rojava Komiteleri, tüm savaş karşıtları ve insan hakları savunucularına SAAB, SSAB ve SCANIA silah tekellerini protesto için 6 Eylül günü düzenlenecek eylemlere katılmaları çağrısı yaptı.

“KAYYUM ATAMALARINI KINIYORUZ”

Rojava Komiteleri, Erdoğan rejiminin halkın iradesini çiğneyerek Van, Amed ve Mardin belediyelerine el koyması ve kayyum atamasını da kınadı.

ANF'ye açıklamalarda bulunan Rojava Komitelerinden Niclas Carlsson, İsveç'in Türk devletine silah satmasının utanç verici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye, Kuzey ve Güney Kürdistan'da sürdürdüğü savaşta Kürtlere karşı savaş suçları işlediğini belirterek, “İsveç'in Türkiye'ye silah satmasını kabul etmiyoruz. İsveç'te politikacılar cihatçıların durdurulması gerektiğinden söz ediyor. Ama her şeyden önce cihatçıları silahlandıran Türkiye'ye silah satışlarını durdurmalılar” dedi.

Türkiye'nin sığınmacı kartını kullanarak İsveç ve Avrupa Birliği'ni rehin aldığını söyleyen Carlsson, “Bunların Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine ses çıkarmamalarının bir diğer nedeni de Rojava'nın siyasi statü kazanmamasıdır. Buna PKK'nin terör örgütleri listesinde yer aldığını da eklemek gerekir” değerlendirmesini yaptı.

HDP'LİLER KAHRAMANDIR, CESURDUR, GÜÇLÜDÜR

Üç belediyenin gasp edilmesi ve yüzlerce HDP'linin tutuklanması karşısında İsveç'in güçlü bir tepki göstermemesini eleştiren Carlsson, “HDP başarılı bir seçim kampanyası yürüttü ve Kürdistan'da pek çok yerde kazandı. HDP'liler kahramandır, cesurdur ve güçlüdür. Çünkü binlerce üyesinin tutuklanmasına rağmen hala ayakta ve mücadele ediyor. Erdoğan'ın Kürt belediye başkanlarını görevden alması utanç verici” şeklinde konuştu.

TÜM KÜRTLER VE DOSTLARI EYLEMLERE KATILMALI

Carlsson, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına İsveç silah tekellerini protesto etmek için tekellerin binaları önünde 6 Eylül Cuma günü düzenleyecekleri eylemlere katılmaları çağrısında bulundu.

Eylemlerin yer ve zamanları:

STOCKHOLM

SAAB, Olof Palmes gata 17, saat 16.00-17.00

MALMÖ

SAAB, Isberg gata 2, saat 12.00-13.00

GÖTEBORG

SSAB, Flojelbergsgatan 20, Mölndal, saat 12.00-13.00

HELSİNGBORG

SCANIA, Trintegatan 6, saat 12.00-13.00

BORLÄNGE

SSAB, Kontorviksvägen 3, saat 14.00-15.00