İsveç Sol Parti’den kayyum tepkisi: Türkiye’ye yaptırım uygulanma

İçişleri Bakanlığının Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerini gasp ederek kayyum atamasına tepki gösteren Sol Parti milletvekilleri, AKP Hükümeti’nin halkın iradesini gasp etmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

ANF’ye açıklamalarda bulunan Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Erdoğan ve AKP’nin devletin tüm olanaklarını kullanarak engelleme çabalarına rağmen HDP’nin Türkiye ve Kürdistan’da yapılan yerel seçimlerde büyük bir başarı göstermesini hazmedemiğini söyledi.

Yerel seçimlerde büyük bir darbe yiyen Erdoğan’ın iktidarı tamamen kaybetme korkusuyla daha da saldırganlaştığına dikkat çeken Kakabaveh, “Büyük kentleri kaybeden Erdoğan, yenilgisinin öcünü Kürtlere saldırarak ve HDP’nin kazandığı belediyelere el koyarak almaya çalışıyor. Bu tam bir umutsuzluk içinde olduğunun göstergesi. Güçlü olduğu için değil güçsüzlüğünden dolayı tüm bunları yapıyor” dedi.

KAKABEVEH: HALKIN SEÇİLMİŞ TEMSİLCİLERİ GÖREVLERİ BAŞINDA OLMALI

Kakabaveh, Erdoğan’ın terörizm suçlamasıyla kendisine muhalif olan tüm kesimleri sindirmeye çalıştığını belirttikten sonra şunları kaydetti.

“AKP rejimi hem Türkiye ve Kürdistan hem de yurt dışında yaşayan Kürtleri teröre destek oldukları asılsız suçlamalarıyla susturmak istiyor. Demokrasi, barış ve insan haklarını savunan herkes teröre destek vermekle suçlanıyor. 5-6 yıldan beri Kürtler, gazeteciler, aydınlar ve halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanları ve milletvekilleri cezaevlerine atıldı. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Türkiye’de 2019 yılında bunların olması kabul edilemez. Kürt belediyelere kayyum atanması Kürt halkı ve diğer azınlıkların kendi temsilcilerini seçme haklarının olmadığının göstergesi.”

Kürt Halkı ve demokratik güçlerle dayanışmayı daha da güçlendirerek AKP-MHP faşizmine yanıt vereceklerini belitrten Kakabaveh, “Halkın seçilmiş temsilcileri görevleri başında olmalı ve bölgelerini kalkındıracak çalışmalar yapabilmeli. Cezaevinde tutulan gazeteciler, avukatlar, akademisyenler ve Kürt Halkının temsilcileri serbest bırakılmalı” şeklinde konuştu.

Kakabaveh, konuyu en kısa zamanda yazılı bir soru önergesiyle İsveç Parlamentosu’nun gündemine getireceğini söyledi.

AKP FAŞİST UYGULAMALARINI BELEDİYELERE EL KOYARAK SÜRDÜRÜYOR

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Türkiye’de Kürt illerindeki belediyelere kayyum atanmasının yeni bir uygulama olmadığını ve olanların kendisini şaşırtmadığını belirterek Kürt belediyelere ikinci kez kayyum atanmasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

“AKP rejimi faşist uygulamalarını belediyelere el koyarak sürdürüyor. Geçmişte demokratik yöntemlerle seçilen belediye başkanlarını görevden aldı ve cezaevlerine doldurdu. Kürt belediyelere el konulması AKP Hükümeti’nin nasıl bir umutsuzluk içinde olduğunu gösteriyor. Demokratik direnişinin giderek güçlenmesinden korkuyor.”

Sol Parti’nin HDP’li belediyelere yapılan darbeyi kabul etmeyeceğine vurgu yapan Riazat, “Sol Parti’nin yerel örgütleri ile HDP ve HDP’li belediyeler arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Kardeş belediyelerin sayılarını artırmalıyız” dedi.

ALP: TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULANMALI

Sol Parti Uppsala il yöneticisi Yekbun Alp, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmaları ve demokrasi ve insan haklarını savunan HDP’lilere yönelik toplu tutuklamaların hiç bir biçimde kabul etmeyeceklerini söyledi.

İsveç ve Avrupa Birliği’nin kayyum atamaları ve tutuklamalara karşı açıktan tutum alması gerektiğini söyleyen Alp, “Sadece kınamak yetmez Türkiye’ye somut yaptırımlar uygulanmalı. Türkiye Avrupa Birliği’nden yardım alıyor. Türkiye’ye sığınmacılar için yapılan yardımlar durdurulmalı. Seçilmişlerin görevden alınmaları halkın iradesine yapılan bir saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

SJÖSTEDT: DIŞ DÜNYA TEPKİ GÖSTERMELİ

Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt de, 3 büyük belediyeye kayyum atanmasına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Son yapılan yerel seçimlere Van ilinde gözlemci olarak katıldığını hatırlatan Sjöstedt, “Sol parti HDP Türk devletinin baskılarına karşı açık bir farkla kazandı. Şimdi belediye başkanları Erdoğan tarafından görevden alınıyor ve yerlerine kuklalar getiriliyor. Aynı zamanda sola yönelik toplu tutuklamalar yapılıyor. Dış dünya tepki göstermeli” dedi.

Sjöstedt, Sol Parti’nin HDP ile dayanışmasını güçlendireceğine de vurgu yaptı.