İsveç'te 6 merkezde Türk devletini protesto eylemleri

Türk devleti'nin Efrîn'e yönelik saldırıları İsveç'in Stockholm, Göteborg, Kalmar, Helsingborg, Örebro kenti ve Gotland Adası'sında düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Eylemlerde Efrîn halkıyla dayanışmanın işgalciler yenilgiye uğrayana kadar süreceği mesajları verildi.

GÖTEBORG

Götaplatsen Meydanı'nda bir kez daha bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları gerçekleştirdikleri bir eylemle Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları ve sivillere yönelik katliamını protesto etti.

”Efrîn halkı yalnız değildir” pankratının taşındığı eylemde yapılan lonuşmalarda Türk devletinin uluslararası yasaları çiğneyerek kimyasal silahlar kullanıldığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne Türk devletinin saldırılarını durdurmak için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

HELSİNGBORG

İl merkezinde yapılan gösteride Türk devletinin sivilleri katlettiğini gösteren resimler, YPG/YPJ, PP bayrakları taşındı. İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin katliamın 36 . günü dolayısıyla yaptığı basın açıklaması okundu.

Eylemde ”Türk devleti Efrîn'den defol”, ”Efrîn kanıyor, dış dünya sessiz”, ”Katil Erdoğan, İki yüzlü Putin” gibi Türkiye ve Rusya'yı kınayan sloganlar atıldı.

KALMAR

Efrîn'e yönelik saldırıların 36. gününde Kalmar ilinde yaşayan Kürdistanlılar da sokaklardaydı.

Çevre Partisi yeşiller adına Åsa Zand, KJAR adına Faize Alipor, Kalmar Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Mehmet Bazidi, yaptıkları konuşmalarda, Türk devletinin DAİŞ kalıntısı çetelerle birlikte sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiklerine dikkat çektiler.

Türk devletinin kimyasal silahlar kullanarak savaş ve insanlık suçu işlediğini belirten konuşmacılar Birleşmiş Milletler'e Türk devletinin katliamların durdurulması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

İl merkezinde gerçekleşen mitingde “Biji berxwedana Efrîne”, “Katil Erdoğan”, “Türk devleti Rojava'dan defol” sloganları atıldı.

ÖREBRO

Öreboro Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı üzerine Rådhustorget Meydanı'nda bir araya gelen dört parçadan Kürdistanlılar, AKP ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalama ve saldırılarını kınadı.

“Türk devletinin işgalini durdurun” ve “Efrîn yalnız değildir” yazılı pankartları taşıyan kitle, “Biji berxwedana Efrîne”, “Katil Erdoğan”, “Türk devleti Rojava'dan defol” gibi Türk devletini kınayan ve YPG/YPJ'ye destek veren sloganlar atarak yürüdü.

Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmalarda Efrîn'le dayanışmanın Türk devleti yenilgiye uğrayana kadar sürdürüleceğine vurgu yapıldı.

GOTLAND ADASI

Gotland Adası'nda 'Kızıl Haç', adada çalışma yürüten sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle birlikte Türk devletinin Efrîn'de sivillere yönelik katliamlarını kınamak ve Efrîn halkı ile dayanışma amacıyla bir gösteri düzenledi.

Visby'de Östercentrum Meydanı'nda gerçekleşen eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn'de pek çok uluslararası yasayı ihlal ederek sivilleri yönelik yok etme savaşını sürdürdüğü belirtildi.

Saldırılara karşı gerekli müdahaleyi yapmayan Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler eleştirildi.