İsveç'te binler işgale karşı meydanlarda

Türk devletinin Rojava ve Kuzeydoğu Suriye'ye yönelik saldırıları ve işgal girişimini protesto için İsveç'te binler meydanlara çıktı.

AKP-MHP faşizminin Rojava'yı işgal girişimi İsveç'te tepkiyle karşılanıyor. Akşam saatlerinde Stockholm ve Malmö illerinde meydanlara akan binler, Türk devletini kınadı. Rojava'yla dayanışma içinde olduğu mesajlarını verdi.

STOCKHOLM

Kürdistanlılar ve dostları, 3 günden beri kesintinsiz devam ettikleri eylemlerini bugün de akşam saatlerinde il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda sürdürdü.

Ellerine bayrak, afiş ve dövizlerini alan dört parçadan Kürdistanlılar, saat 17.00'den itibaren meydanı doldurmaya başladı.

Türk devletine öfkenin hakim olduğu meydanda sık sık “Yaşasın Kürdistan, Kahrolsun Erdoğan”, “Faşist katil Erdoğan”, “Biji berxwedana Rojava” ve “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin” gibi Türk devletini kınayan ve Rojava'yı destekleyen sloganlar atıldı. Erdoğan'ın resimleri yakıldı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Girin Kasırga, Rojava'da DAİŞ çetelerinin işgaline karşı direniş ve Suriye'de yenilgiye uğratılmaları sırasında binlerce YPG/YPJ gerillasının yaşamını yitirdiğini hatırlattıktan sonra “Bunu Rojava halklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için yaptılar. Türk devletinin geleceğimizi karartmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Stockholm Demokratik Kürt Kültür Merkezi'nden Senadik Öner, Kürtçe yaptığı konuşmasında “Bugün birlik günü, düşmanlarımıza karşı birlikte mücadele etme günü: Kürdistan'da ağır bir savaş var. İnsanlarımız ölüyor. Vahşi bir düşmanla karşı karşıyayız. Hangi parti ve örgüttten olursak olalım tüm Kürtlerin işgalcilere karşı bir araya gelmesi ve direnmesi gerekir” dedi.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hokan Svennelig, İsveç'in Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması için Liberal Parti ile görüş birliğine vardıklarını ve konuyu Parlamento Dış Politika Komisyonu'nun gündemine getireceklerini söyledi.

İsveç'te Kürtler ve İsveç halkında işgale karşı güçlü bir vtepki ve eylemlilik olduğunu belirten Svennelig, “Bunun sayesinde hükümet Türkiye'ye silah satışlarını durdurmak zorunda kalacak ve bu bir zaferdir” dedi.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat da, partinin gençlik örgütü Genç Sol'un Roja Sor ile birlikte Rojava'yla dayanışmak için bağış kampanyasını başlattıklarını belirtti. Katılımcılara kampanyaya katılmaları çağrısı yaptı.

MALMÖ

12 Kürdistanlı ve İsveçli sivil toplum örgütü ve parti, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgal girişimini protesto etmek için il merkezindeki meydanda bir gösteri düzenledi.

Rojava Komitesi adına bit konuşma yapan Natali Hansson, Türk devletinin Kürtlerin statü kazanmasını engellemek ve yok olmak üzere olan DAİŞ çetelerine destek vermek için işgali başlattığını söyledi.

Suriye ve Irak'ta DAİŞ çetelerinin Kürtlerin savaşımları sonucu yenilgiye uğradıklarını hatırlatan Hansson, ABD ve batılı ülkeleri Kürtlere ihanet etmekle suçladı. Tüm insan hakları savunucularına Rojava ve Kürt Halkıyla dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yaptı.

Gösteri boyunca işgali ve Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

BORLÄGE

İsveç’in Borlänge şehrinde protesto yürüyüşü düzenlendi. Borlänge Kupolen’de toplanan halk, attığı sloganlarla Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kürtlerle dayanışma çağrısı yapılırken, Türk devletinin saldırılarına son vermesi çağrısı da yapıldı.

Konuşmalardan sonra kitle, kent merkezinde tur atarak, eylemini sonlandırdı.