İsveç'te Frölunda takımının THY sponsorluğuna tepki

İsveç'te Buz Hokeyi Ligi'de (SHL) oynayan Frölunda takımı, işgalci Türk devletinin şirketi Türk Hava Yolları ile sponsorluk anlaşması yaptığı için tepki topladı.

 

Frölunda Buz Hokeyi Takımı'nın Türk Hava Yolları'na sponsorluk yapması İsveç medyasında eleştirilere ve tartışmalara yol açtı.

İsveç'in en yüksek ikinci tirajlı gazetesi Expressen'de 'Entegrasyon İçin Kürt Kadınları' adına Hevi Omeri, 'Göteborg Her Şey Herkesin' adına Sophie Olsson ve Rojava Komitesi'nden Niclas Karlsson imzalı makalede, Frölunda takımına tepki gösterildi. Makalede, takıma Türk Hava Yolları ile yaptığı iş birliğine son vermesi ve Türkiye'nin Rojava'da gerçekleştirdiği savaş ve insanlık suçlarına ortaklık yapmaması çağrısında bulunuldu.

Makalede, Suriye'nin en istikrarlı bölgesinin  Türk devleti ve beraberindeki çeteler tarafından kanlı bir çatışma alanına dönüştürüldüğüne dikkat çekildi.

'THY, TÜRK DEVLETİNİN FAŞİST PROPAGANDASINI YAYGINLAŞTIRIYOR'

Türk devletinin katlettiği siviller ve topraklarından sürülenler hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunulan makalede, "Türk rejimi, THY'nın yüzde 49 hisselerine sahip ve bu, ülke için büyük bir gelir kaynağı. Havacılık şirketi para kazanmanın yanı sıra Türk devletinin faşist propagandasını yaygınlaştırıyor” dedi.

Makalede, THY çalışanlarının, Rojava'nın işgalini desteklemek için sosyal medya hesaplarından işgalci Türk ordusunu kutladıklarına da dikkat çekildi.

Türk devletinin Rojava'da Kürt ve azınlıklara yönelik soykırım yapmasına rağmen Frölunda Kulubü Başkanı Mats Graures'in, THY ile iş birliğini sonlandırmamasına sert eleştiriler yöneltildi.

'İNSANLIK SORUNU'

Makalenin devamında, sorunun siyasi bir sorun olmaktan ziyade bir insanlık sorunu olduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Sorun politika sorunu değil. Sorun insanların öldürülmesi ve topraklarından sürülmesidir. Sorun devam eden bir soykırımına dünyanın gözlerini yummasıdır. Frölunda gibi bir spor kulübünün Erdoğan'ın masum insanları katletmesini ve evlerinden sürmesini savunan bir aktörle iş birliği yapması oldukça kaygı vericidir.”