İsveç’te işgali protesto eylemleri

İsveç’te Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını protesto eylemleri sürüyor.

Gävle ve Uppsala illerinde bir kez daha meydanlara çıkan Kürtler ve dostları, işgalci Türk devletini protesto etti.

Eylemlerde uluslararası topluma Türk devletinin işgal ettiği topraklardan çıkarılması ve Kuzey Suriye’nin uçuşa yasak bölge olması için somut adımlar atması çağrıları yapıldı.

GÄVLE

Storatorget’te bir araya gelen Kürtler ve dostları, ellerinde Türk devletinin işgalini kınayan pankartların yanısıra, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resminin bulunduğu flamalar taşıdı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla gerçekleşen eylemde Uluslararası Af Örgütü adına konuşan Maria Palikia, Türk devletinin Türkiye’deki 3,6 milyon sığınmacının bir kısmını Rojava’ya yerleştirerek bölgenin demografisini değiştirmek ve Kürtleri topraklarından sürmek istediğini söyledi.

Türk devletinin işgal sırasında insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediğinin altını çizen Palikia, uluslararası toplumun Türkiye’ye karşı tutum almasıını istedi.

Sol Parti Belediye Meclis Üyesi Jin Akgül Hajo, Erdoğan’ın Kürt ve diğer azınlık halkların birlikte kurduğu sistemi ortadan kaldırmak için Rojava’yı işgal ettiğini söyledi.

Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu ve kadınların sistemin kurulması ve savunmasında önderlik yaptıklarını hatırlatan Hajo, Rojava’ya yapılan saldırının kadınlara yönelik bir saldırı olduğunu belirterek tüm kadınlar ve azınlık halklara Rojava’yı savunmaları çağrısı yaptı.

UPPSALA

Salı günü il merkezindeki Stora Meydanı’nda gösteri yapan Kürtler, Çarşamba akşamı da aynı meydandaydı.

Türk devletinin işgalini kınayan ve katledilen sivillerin resimlerini gösteren pankratların taşındığı eylemde Sol Parti Uppsala Bölgesi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Yekbun Alp konuştu.

Alp, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını ve Kuzey Suriye’nin uçuşa yasak bölge olmasını talep etti.

Eylemde Türk devletinin işgalini ve gerçekleştirdiği savaş suçlarını kınayan sloganlar atıldı.