İsveç'te işgali protestolar kesintisiz sürüyor

İsveç'te Kürdistanlılar ve dostlarının Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırlarına karşı pazartesi günü başlattıkları protesto eylemleri kesintisiz sürüyor.

Kürdistanlılar ve dostları, İsveç'in pek çok yerleşim biriminde meydanlara çıkarak Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı ve bombalamalarını protesto ediyor.

Eylemcilerin ana talebi AKP-MHP faşist ittifakının başlattığı saldırıların durdurulması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin harekete geçmesi ve Türk devletine yaptırım uygulanması.

STOCKHOLM

Stockholm'de Kürdistanlılar ve dostları, Rojava devrimini savunmak ve faşist Türk devletinin işgal girişimini kınamak için 5. kez Sergelstorg meydanında buluştu.

Türkiye'nin işgalini kınayan pankrat, döviz ile YPG/YPJ, PYD, Rojava ve Kürdistan bayraklarının taşındığı eylemin ilk konuşmasını Rojava'yla Dayanışma Komitesi adına Doç. Dr. Osman Aytar yaptı.

200 yıldan beri Kürtlerin baskı ve saldırılar altında yaşadıklarını söyleyen Aytar, Türk devletinin kuruluşundan bu yana Kürt Halkının en küçük taleplerini şiddetle bastırmaya çalıştığı belirtti.

Türk devletinin Rojava'da Kürtlerin diğer azınnlık halklarla birlikte kurduğu eşitlikçi sistemi ortadan kaldırmak istediğine dikkat çektikten sonra ”Nasıl ki DAİŞ Kürtlerin mücadelesini ezmeyi başaramadı ve büyük bir yenilgiye uğradıysa Türk devleti de aynı akibete uğrayacaktır” dedi.

Amara Kadın Meclisi adına konuşan Ayşe Göktepe, Kürt Halkının Rojava'da büyük emekler vererek diğer halklarda birlikte adil ve eşitlikçi düzeni kurduğunu söyledi. Rojava ve Kuzey Suriye'nin özgürleştirilmesi için 11 bin SDG, YPG/YPJ'liyi şehit veren Kürt Halkının Rojava'yı sonuna kadar savunacağından hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi.

Göktepe, dış dünyanın sadece Türk devletini kınamasının saldırıları durduramayacağına dikkat çekti. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrısı yaptı.

Yüzlerce eylemcinin katıldığı gösteride Türk devletini kınayan ve Rojava'yı destekleyen sloganlar atıldı.

UPPSALA

Kürdistanlılar ve dostları, Storatorget Meydanı'nda Türk devletinin işgal girişimini kınamak için bir miting gerçekleştirdi.

Sol Parti Milletvekili Ilona Szatmari Waldau ve Sol Parti Uppsala Bölge Başkanı Torbjörn Björlund, yaptıkları konuşmalarda Sol Parti'nin Türk devletinin işgal girişimini şiddetle kınadığını ve konuyu İsveç Parlamentosunun gündemine getirdiğini söyledi.

Waldau ve Björlund, İsveç Hükümeti'nin Türkiye'nin işgal girişimini kınamasını olumlu olarak değerlendirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. İsveç ve Avrupa Birliği'nin Türk devletine silah satışlarının durdurulmasını ve Türkiye'ye yapılan tüm ödemelerin durdurmasını istedi.

Sosyal Demokrat işçi Partisi temsilcisi ise konuşmasında, Avrupa ve dünyanın DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürtler sayesinde daha güvenli bir hale geldiğini hatırlattıktan sonra ”Kürtler bombalanmayı değil ödülü hak ediyor” dedi.

Gösteride suık sık Türk devletininin işgalini kınayan sloganlar atıldı.