Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

İsveç'te kadınlardan Rojava ile dayanışma eylemi

İsveç'in başkenti Stockholm'de kadınlar, Rojava devrimiyle dayanışma amacıyla il merkezinde bir eylem gerçekleştirdi.

Aralarında Feminist İnisiyatif, Sol Parti, Jinoloji Komitesi, Jinen Ciwanen Azad, Sara Kadın Birliği, Amara Kürt Kadın Meclisi, Rojava Komiteleri, Syndikalist Gençlik Federasyonu (SUF) ve Gökkuşağı Kürtler'in de aralarında bulunduğu 19 parti ve sivil toplum örgütünün düzenlendiği eylemde DAİŞ çeteleri ve Türk devletinin Efrîn ve Rojava'ya yönelik saldırıları kınandı. Rojava'yla dayanışmanın süreceği mesajları verildi.

Mariatorget Meydanı'nda saat 13.00'te başlayan gösterinin moderatörlüğünü yapan Linda Svensson, ekolojik, demokratik ve feminist bir sistem kurma uğraşı veren Rojava ile dayanışmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Rojava'nın dünyanın en barşcıl ve eşitlikçi bölgesi olduğuna dikkat çeken Svensson, bu özelliklerinden dolayı Rojava'nın DAİŞ ve Türk devletinin saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

Rojava'da yaşamını yitiren YPJ savaşçıları anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Sara Kadın Birliği adına bir konuşma yapan Ayşe Göktepe, Kürt kadınlarının Rojava'da diğer halklardan kadınlarla birlikte başka bir dünyanın mümkün olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

Rojava'daki sistemin feminist bir sistem olduğunu, kadınların toplumun her alanında sistemin inşasına ve yönetimine katıldıklarını belirten Göktepe, “Biz burada kadın haklarından söz ederken Rojava'daki kadınlar bunu yaşama geçirdiler. Tüm kararlar onların katılımlarıyla alınıyor. Rojava'da kadınlar tarih yazdı” dedi.

YPG/YPJ güçlerinin Rojava, Rakka ve Güney Kürdistan'da DAİŞ çetelerine büyük darbeler vurduğuna, Êzidî halkını koruduğuna dikkat çeken Göktepe, NATO ülkesi Türkiye'nin tüm dünyanın gözleri önünde Efrîn'deki adil ve eşitlikçi sisteme saldırdığını ve sivilleri katlettiğini söyledi.

Göktepe'nin İsveç hükümeti ve Batılı ülkelere yaptığı Türkiye'nin işgaline karşı çıkma ve İsveç halkına da Türkiye'yi boykot etmeleri çağrısı eylemciler tarafından “Türkiye'yi boykot et” sloganıyla karşılık buldu.

SUF adına bir konuşma yapan Karina Persson, Rojava'daki Kürt kadınlarının adil ve demokratik bir sistemin nasıl kurulacağını gösterdiklerini belirterek “Biz Rojava'daki demokratik sistemi burada da istiyoruz. Buradada erkekler yerine kadınların güvenliğimizi sağlayacakları bir sistem istiyoruz” dedi.

Erdoğan ve Türk rejiminin Rojava'daki demokratik sistemi ortadan kaldırmak için saldırılar düzenlediğini söyleyen Persson, Tüm insan hakları savunucularına Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına karşı çıkmaları ve Rojava devrimiyle dayanışmayı yükseltmeleri çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından kadınlar, trampetler çalarak Tanto Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca “Jin jiyan azadi”, “Biji berwedana Rojava”, “Yaşasın YPG/YPJ”, “Biji Serok Apo”, “Türkiye'yi boykot et” gibi Türk devletini kınayan ve Rojava devrimine destek veren sloganlar atıldı.

Tanto Parkı'nda piknik yapan kadınlar, zaman zaman şarkı ve marşlar eşliğinde halaya durarak Kürt Özgürlük Hareketi'ne destek veren sloganlar attı.