İsveç'te Kürdistanlı işverenler örgütleniyor

İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yaşayan Kürdistanlı işverenler, hafta sonu başkent Stockholm'de bir araya gelerek bir işveren örgütü kurmayı kararlaştırdı.

Toplantıya merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Avrupa Kürt İşverenler Derneği'nin (AKEE) yöneticileri de katıldı.

Toplantıda Kürt işverenler, İsveç'te AKEE'nin bir şubesinin İsveç'in başkenti Stockholm'de açılması için görüş birliğine vardı. Bunun gerçekleşmesi için de işverenlerden oluşan bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Komisyon derneğin kurulması ve tüzel kişiliğinin edinmesi için ön hazırlıkları yapacak.

Toplantıda derneğin çalışmaları ve amaçları hakkında ANF'ye açıklamalarda bulunan AKEE'nin örgütlenme sorumlusu Mehmet Necip Karakaş, Avrupa'nın tüm ülkelerinde çalışan Kürdistanlı işverenleri örgütlemeye çalıştıklarını söyledi.

Bunun yaşama geçirilmesi için ilk adım olarak Fransa'nın başkenti Paris'te bir şube açtıklarını ve İskandinavya ülkelerinde de örgütlenmek için önce Kopenhag, şimdi de Stockholm'deki Kürt işverenlerle bir araya geldiklerini ifade etti.

Toplantıya yaklaşık 50 civarında Kürt işverenin katıldığını söyleyen Karakaş, amaçlarının tüm Kürdistanlı işverenleri bir çatı altında bir araya getirmek, işverenler arasındaki dayanışmayı artırmak olduğunu belirterek devamında şunları kaydetti:

”Ayrıca, bir ülkenin kalkınması için ekonomi oldukça önemli. AKEE'nin amacı Avrupa ile Kürdistan arasında bir köprü kurmak. Doğum büyüdüğümüz topraklara vefa borcumuzu ödemek.”

İsveç'ten toplantıya katılan Mahmut Tiftikçi, Kürt sermayesinin bir araya gelmesinin Kürtlerin ulusal birliğinin gerçekleşmesine katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Toplantıya katılan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, siyasetin toplumsal değişim ve dönüşümünde en etkili alanın ekonomi olduğuna işaret ederek Kürdistanlı işverenlerin örgütlenmelerinin zorunluluğuna şu ifadelerle dikkat çekti.

”Biz sermayenin birikimini kapitalizm olarak algılamıyoruz. Kapitalizm sınıfı, etnisite, siyaset ve inancı aşan bir saldırıyla işini yapar. Özellikle sömürülen ulusların sermayesinin örgütlenmesi kapitalizm dışında kollektif bir akılla sınıflararası farkı azaltabilen sömürülme halinin açığa çıkarmış olduğu geri kalmışlığı, açlığı, yoksulluğu, kurumsal ve siyasal parçalanmışlığı gidermeye hizmet edebilir. Bir yönüyle siyaset kurumunun sağlayamadığı ittifak politikalarının da gelişmesine öncülük edebilir. Topluma projeksiyonlar sunabilir.”

Kürt sermayesinin emekleme aşamasında olduğu değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, ”Özellikle son yıllarda Kürtlerin diasporada bir sermaya birikimi ortaya çıkardıklarını görüyoruz. Ancak bunları sistematik bir şekilde çağı doğru okuyarak, geçmişten dersler çıkarıp geleceğe bir proje olarak sunacak bir şekilde gerçekleştirebildikleri ölçüde başarılı olacaklardır” şeklinde konuştu.

Yıldırım, AKEE'nin gelişmesinin Kürdistanın dört parçasıyla ilişkisinin doğru bir temelde kurulmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.