İsveç ve İspanya’da Hamza Yalçın’la dayanışma

İsveç ve İspanya’da, tutuklu Hamza Yalçın’la dayanışma yaygınlaşıyor.

İsveç ve İspanya’da, Türk devleti tarafından Interpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle 3 Ağustos günü Barcelona’da tutuklanan Hamza Yalçın ve Türkiye’deki tutuklu gazetecilerle dayanışma yaygınlaşıyor.

İsveç'te aralarında İsveç Demokratik Kürt Kültür Merkezi, Süryani-Asuri Federasyonu, Stockholm Pomak Enstitüsü, Amara Kürt Kadın Meclisi, Stockholm Kürt Enstitüsü, Stockholm Alevi Kültür Merkezi ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nin de  bulunduğu 41 dernek ve kuruluş ortak bir açıklama yaparak İspanya'nın Yalçın'ı tutuklamasını kınadı ve serbest bırakılmasını istedi.

İsveç Gazeteciler Federasyonu'nun yayın organı Journalisten'de tam metni yayımlanan açıklamada, Türk devletinin muhalifleri sindirmek ve seyahat özgürlüğünü engellemek için Türk hukuk sistemini kullandığı belirtiliyor. İsveç hükûmetine Kürt ve diğer azınlıkların haklarını ve muhaliflerin düşüncelerini açıklama  hakkını savunması çağrısında bulunuluyor.

Hamza Yalçın'ın derhal serbest bırakılmasını isteyen  41 dernek ve kuruluşun açıklamasına İsveç Devlet Televizyonu da yer verdi.

'TÜRKİYE EN FAZLA GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKE'

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakeret ettiği gerekçesiyle Yalçın hakkında dava açılan Odak dergisindeki makalesinin tamamını İsveçce ve Türkçe olarak yayımladı.

Makaleyi Yalçın’a destek vermek için yayımladıklarını söyleyen gazetenin Kültür Şefi Karin Olsson, “Makale Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik absürt tutumunu gösteriyor. Türkiye dünyada en fazla gazeteci hapseden ülkelerinden biridir” dedi.

Basın ve yazar örgütlerinden sonra Sol Parti de yazılı bir açıklama yaparak Yalçın'ın serbest bırakılmasını istedi. 

İspanya’nın tanınmış gazetecilerinden Luis de Pino, İsveç Devlet Radyosu’na “Tutuklanma büyük tepkilere neden oldu, medya ve birçok siyasi partinin gündeminde yer aldı” açıklamasını yaptı.

'BÜYÜK PROTESTOLARA HAZIR OLMALIYIZ'

Mahkemenin vereceği kararı beklediklerini söyleyen Pino, Yalçın’ın Türkiye’ye iade edilmesini engellemek için büyük protestolara hazır olmak zorunda olduklarına vurgu yaptı.

BAKANLIK: OLUMSUZUK ARTIYOR

İsveç Dışişleri Bakanlığı da, geçtiğimiz günlerde Yalçın ve Büyükada’da 10 insan hakları savunucusuyla birlikte tutuklanan Ali Ghavari hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Türkiye’deki gelişmelerin büyük bir rahatsızlık yarattığını söyleyen Dışişleri Bakanı Margot Wallström, “Son birkaç yıldır gözlemlediğimiz olumsuz eğilim, son dönemlerde daha da arttı. İsveç, Türkiye’de insan haklarına saygının daha da pekiştirilmesi için aralıksız çalışıyor” dedi.