İsveç ve Finlandiya’da H&M’i protesto gösterileri

Dünyanın en büyük giyim satış mağazaları arasında yer alan H&M, bugün İsveç’in başketi Stockholm ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen eylemlerle protesto edici.

Göstericiler, H&M’in fabrikalarda üretim yapan teksktil işçilerine yapmaya söz verdiği ücret zamlarını yapmamakla suçluyor. H&M üretim yapan tüm fabrikalarda çalışan işçilere insanlık onuruna yaraşır geçinebilecek ücretler ödenmesini talep ediyor.

Stockholm’deki gösteri şirketin yıllık olağan genel kurulunu dolayısıyla gerçekleşti. Aralarında Almanya ve İsviçre’den gelenlerin de yer aldığı Clean Clothes Campaign aktivistleri, genel kurul toplantsının yapıldığı bina önünde ellerinde tekstil işçilerine ücret zammı verilmesini talep eden pankratlar taşıyarak gösteri yaptı.

H&M’nin Sürürülebilirlik Şefi Anna Gedda, Dagens Nyheter gazetesine daha önce 850 bin işçiye yaşam standatlarına uygun ücret verecekleri açıklamasının medya tarafından yalnış yorumlandığını öne sürdü.

2013 yılında 850 bin işçiye daha fazla ücret zammı sözü verdiklerini ama taşeron firmalarda durumların farklılaşmasından dolayı sadece 375 bin işçinin ücretlerinin artırılabildiğini söyledi.

Clean Clothes Campaign’den David Hachfeld, 2013 yılında H&M’in işçilerin ücretlerinin artırılması için verdiği sözü tutmadığını ve şirket yetkililerinin açıklamalarının inandırıcı olmadığını söyledi.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de bir grup aktivist şirketin verdiği sözleri tutmamasını kınamak için H&M mağazası önünde bir flash mob eylemi gerçekleştirdi.

H&M’e üretim yapan işçilerin çoğunluğu Bangladeş’teki fabrikalarda çalışıyor. H&M işçilere ortalama 95 dolar aylık ücret ödüyor. Clean Clotes, bunun yeterli olmadığını belirterek işçi ücretlerinin 200 dolara yükseltimesini talep ediyor.

Flashmob eylemine katılanlardan Jonas Biström, H&M’ye çalışan yüzbinlerce işçinin düşük ücretler nedeniyle yaşamlarını güçlükle sürdürdüklerini belirterek “H&M ücretlerin artırılması takvimini kendisi açıkladı. Finlandiyalılar olarak takvimlere saygılıyız ve yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

H&M’nin daha önce 2018 yılında gerçekleşme sözü verdiği vaadleri iki bölümden oluşuyor.

Birinci olarak, H&M’e üretim yapan fabrikalarda çalışan tüm işçiler demokratik yöntemlerle temsilcilerini seçebilecek. H&M bu hedefine bir ölçüde ulaşmış görünüyor. 450 taşeron fabrikada çalışan 620 bin işçi kendi temsilcilerini belirledi.

İkinci olarak, şirkete üretim yapan taşeron şirketler şeffaf bir ücret sistemi ve toplu sözleşme sistemine geçişi kolaylaştıracak. Şimdiye kadar sadece 227 fabrikada 375 bin işçiye bu olanağı sağlayabildi.

Etik Ticaret Derneği’nin Başkanı Lotta Staffans, H&M’nin kendisine üretim yapan fabrikalarda sendikal örgütlemeyi ve işçilerin temsilcilerini seçmelerini desteklemesi olumlu bulduğunu ama ücretler söz konusu olduğunda şirketin aynı hassasiyeti göstermediğini söyledi. İşçilere insan onuruna yaraşır bir ücret ödenmesi için tüketicilerin H&M’e baskı yapmasının öneminin altını çizdi.