İsveçli bakandan Özdemir'e ilişkin skandal yanıt

İsveç Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, siyasi iltica talebi reddedilen Kürt genci Resul Özdemir'in Türkiye'ye neden iade edildiği sorusuna skandal bir yanıt verdi.

Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh'in 22 yaşındaki Kürt genci Resul Özdemir'in Türk devletine neden teslim edildiği sorusunu yanıtlayan Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, kurumlar ve mahkemeleri tarafından alınan ve kişileri ilgilendiren kararlar için açıklama yapamayacağını öne sürdü.

İsveç'in bağımsız mahkemelerin olduğu bir hukuk devleti ve dünyada hukuk güvencesinin en fazla olduğu ülkeler arasında yer aldığını iddia eden Johansson, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin sığınma süreçlerinde İsveç'i dünyada hukuk güvenliğinin en fazla olduğu ülkeler arasında saydığını belirtti.

“İsveç'te, işkence görme riski taşıyan kişileri sınır dışı etme yasağı var” diyen Johansson, İsveç Göçmen Dairesi'nin bu ilkeyi değerlendirerek iltica başvuruları hakkında kararlar verdiğini iddia etti.

Johansson, sözlerinin sonunda İsveç kurumlarının değerlendirmelerini bağımsız ve dış devletlerin etkisinde kalmadan İsveç yasalarına uygun olarak verdiklerini öne sürerek dolaylı olarak Resul Özdemir'in Türk devletine teslim edilmesini savundu.

Görüşlerine başvurduğumuz politikacı ve hukukçular, bakanın açıklamaları skandal olarak niteleyerek tepki gösterdi.

Amineh Kakabaveh İsveç'in 2001 yılında Mısırlı iki sığınmacıyı CIA ajanlarına teslim ettiğini hatırlatarak “Aynı skandal Özdemir olayında da yaşandı. Özdemir'in avukatı sınır dışı edilmenin durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Bu durumda İsveç'in sınır dışı edilmeyi durdurması gerekirdi” dedi.

Bakanın ya kendi alanına giren bir sınır dışı edilme olayından haberi olmadığını ya da Türk devletiyle yapılan işbirliğini gizlemeye çalıştığını belirten Kakabaveh, “Tüm insan hakları savunucuları, politikacılar ve medya sorunun takipçisi olmalı. Gerçekleri açığa çıkarmalı” şeklinde konuştu.

KAÇIRILMA PARLAMENTO DIŞ POLİTİKA KOMİSYONU'NDA ELE ALINDI

Resul Özdemir'in İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) tarafından şiddet uygulanarak uçağa bindirilmesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ajanlarına teslim edilmesi Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu'nun bugün gerçekleşen toplantısında ele alındı.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, Özdemir'in Türk devletine teslim edilmesini ve işkenceye maruz kalmasını hiçbir biçimde kabul etmediklerini açıkça dile getirdiklerini söyledi.

Komisyon toplantısında Özdemir'in Türkiye'ye tesliminin hükümetin bilgisi olmadan gerçekleştiği söylendiğini aktardı.

Erdoğan rejiminin Özdemir'in Türk devletine teslimini muhalefeti ve yurt dışında yaşayan sığınmacıları korkutmak için kullanmaya çalıştığına dikkat çeken Svennelig, konunun takipçisi olacaklarını ve sorunun Parlamento Adalet Komisyon'unda da ele alınacağını belirtti.

KONU HÜKÜMET ADALET MÜFETTİŞİ VE ADALET OMBUDSMANNI'NIN GÜNDEMİNDE

Özdemir'in İsveç'teki Avukatı Abdullah Deveci, Hükümet Adalet Müfettişi ve Adalet Ombudsman'na başvurarak Özdemir'in Türk devletine teslim edilmesinin araştırılmasını ve İsveç yasalarına aykırı davranan kurumların belirlenerek haklarında işlem yapılmasını talep etti.

İki kuruma yaptığı başvuruların iki ay içinde sonuçlanacağını söyleyen Deveci, haklarında işlem yapılmasını istediği kurumları İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), Göçmen Dairesi, Göçmen Mahkemesi ve Yüksek Göçmen Mahkemesi olarak sıraladı.

HÜKÜMET VE MEDYA İKİ YÜZLÜ POLİTİKA İZLİYOR

İsveç medyasının Resul Özdemir'in kaçırılmasında çok kötü bir sınav verdiğini söyleyen Deveci, “İsveç'teki tüm büyük medya kuruluşlarıyla teker teker konuştum. Bazıları kendileri beni aradı. Ama buna rağmen konuyu ele almadılar. İsveç medyası tıpkı hükümet gibi iki yüzlü bir politika sürdürüyor” dedi.

Säpo'nun geçmişte Suriye ve Irak'a DAİŞ saflarına katılmak için gidenlere göz yumduğunu hatırlatan Deveci, “Katliam yaparak geri dönen DAİŞ'liler yargı karşısına çıkarılmazken Cizre'deki katliamlar sırasında 17-18 yaşında olan bir kişiyi Türkiye'ye teslim ettiler” ifadeleriyle Özdemir'in Türkiye'ye teslim edilmesine tepki gösterdi.

BAKANIN YANITI HİÇBİR BİÇİMDE KABUL EDİLEMEZ

Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson'un verdiği yanıtı da değerlendiren Deveci, “Bakan olayı hiç araştırmadan cevap vermiş. Şahsi sorunlarla ilgili açıklama yapmam anlamına gelen şeyler söyleyerek yapılan yanlışı gizlemek istiyor. Türkiye'deki hukuk dışı uygulamalar, işkence ve katliamları gösteren birçok raporu kendilerine gönderdik. Her şey bu kadar açıkken, cezası onanmışken ve işkence görme riski varken Özdemir'i Türkiye'ye teslim ettiler. Bakanın verdiği cevap hiçbir biçimde kabul edilemez” şeklinde konuştu.