İsveçli vekiller: Türkiye, Kürtleri bölgeden sürmek istiyor!

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin yetkilileri Evin İncir ve Kadir Kasırga, Türk devletinin amacının, Kürtleri bölgeden sürmek olduğunu belirtti. Vekiller, "İşgal bitene kadar her şeyi yapacağız" dedi, uluslararası topluma seslendi.

İsveç hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgalci saldırılarının yol açtığı sonuçları belirlemek için partinin Milletvekili Kadir Kasırga ve Avrupa Parlamenteri Evin incir’den oluşan bir heyeti, Güney Kürdistan’a gönderdi.

İNCİR: KİMYASAL SİLAH KULLANILDI

İncir ve Kasırga, bölgedeki izlenimlerini ANF’ye anlattı.

Evin İncir, 3 gün süren temasları sırasında Kürt partilerinin ve azınlık halkların temsilcileri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı ve işgalden sonra Rojava’dan Güney Kürdistan’a sığınmak zoruna kalan insanlarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türk devletinin saldırıları sırasında yaralanan 12 yaşındaki Muhammed’i de hastanede ziyaret ettiklerini belirten İncir, “Vücudunun yüzde 75’i beyaz fosfor olduğundan şüphelenilen kimyasal silahın kullanımı sonucu yanmıştı. Konuştuğumuz görgü tanıkları, pek çok kişinin kimyasal silahların kullanımı sonucu yaralandığını söyledi, buna derhal son verilmesini istedi" dedi.

'İŞGAL SON BULMAZSA ETNİK TEMİZLİK RİSKİ VAR!'

Avrupa Birliği’nin, Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’ye Türkiye sınırında olanları gözlemesi için bir heyet göndermesini talep ettiklerini söyleyen İncir, Rojava'da durumun oldukça kritik olduğunu ve işgalin derhal sonlandırılması gerektiğini belirtti. İncir, “Eğer hemen önlem alınmazsa bir etnik temizlik riski var” dedi.

İncir, “Ben uluslararası toplumun insani bir felaket olmadan duruma müdahale etmesini umuyorum" diye ekledi.

KASIRGA: TÜM KÜRTLER VE PARTİLER TEPKİLİ

Kadir Kasırga, görüştükleri tüm Kürt parti ve azınlık halkların temsilcilerinin Türkiye’nin Rojava’yı işgalinden derin kaygı duyduklarını söyledi.

Kasırga, “Türkiye’nin işgalinin Efrîn’den Derik’e kadar olan bölgeyi kapsayabileceğini ve Kürtler arasındaki ilişkinin kesilebileceğini düşünüyorlar. Bölgeye Arapların yerleştirilebileceği kaygıları var” dedi.

Kürt partilerin tamamının Türkiye’nin işgale karşı olduğunu söyleyen Kasırga, “Kürt partileri Rojava’ya yapılan saldırıları tüm Kürtlere yapılan saldırı olarak görüyor. İşgalin Kürtlerin statü kazanmalarını engellemek amacıyla başlatıldığını düşünüyor. Halk da çok tepkili. Rojava’ya yardımcı olabilmek için seferber olmuş. Kampanya başlatmış. Giysi, gıda ve Rojava halkının işine yarayacağı her şeyi toplayıp gönderiyor. Bu çok sevindirici ve etkileyici” diye konuştu.

Kasırga, şunları kaydetti:

“İşgalin olumlu yanı olmaz ama Türkiye’nin bu işgali tüm Kürt halkını birleştirdi. Halk, Erdoğan ve Türkiye’yi Kürtlerin varlığına yönelik en büyük tehdit olarak görüyor. Rojava’dan Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırı olmadığı halde ve Kuzey Suriye’deki yöneticilerin defalarca Türk devletiyle diyalog kurmak istediklerini açıklamalarına rağmen Türk devletinin Kürtleri yok etmek için Rojava’yı işgal ettiğini düşünüyor.”

'ROJAVA HALKI TOPRAKLARINI TERK ETMİYOR'

İşgalden kaçarak Güney Kürdistan’a sığınanların sayısının 2 ila 3 bin arasında olduğunu söyleyen Kasırga, “Türkiye’nin amacı, halkı Rojava’dan tamamen sürmekti. Ama halk Rojava’yı terk etmiyor. Güney Kürdistan’a geçenlerin neredeyse tamamı kadın, çocuk ve tedavi olması gereken hasta ve yaralılar” şeklinde konuştu.

'BAŞARIRLARSA GÜNEY'E DE YÖNELECEKLER'

Kürt partilerin Türk devletinin Rojava’da başarılı olması durumunda işgali Güney Kürdistan’ı da kapsayacak bir biçimde genişleteceğini düşündüklerini söyleyen Kasırga, Kürt partilerinin işgal karşısındaki tutumlarını şu ifadelerle aktardı:

“Bu nedenle de Rojava’nın işgaline güçlü bir tepki gösteriyor ve ateşkesin sürdürülmesini istiyorlar. Savaşın son bulmasını ve soruna siyasi bir çözüm bulunmasını talep ediyorlar. Irak’ta süren protesto gösterileri ve hükümetin geleceğinin belirsizliğinden kaygı duyuyorlar. Yeni bir kaos olmasından ve silahlı çatışmaların yeniden başlamasından da kaygılılar. Türkiye’nin işgalinden sonra Rojava’dan kaçan DAİŞ’lilerin çoğunluğu Irak’a geçti. Şu anda Irak’ta DAİŞ’in denetiminde olan bazı yerler var. Irak’ta yeni bir kaosun oluşması durumunda DAİŞ’ın yeniden güçlenme ve saldırılara geçme riskinin olduğunu düşünüyorlar.”

'İŞGAL BİTENE KADAR HER ŞEYİ YAPACAĞIZ'

Kasırga, işgalin soykırım niteliği taşıdığını da söylerken, "Uluslararası toplum buna güçlü bir biçimde karşı çıkmalı” dedi.

Dünyanın her tarafında halkların ve ülkelerin tamamının, işgale karşı Rojava halkının yanında yer aldığını dile getiren Kasırga, Güney Kürdistan ziyaretlerinden sonra yapacaklarını şöyle özetledi:

“Öncelikle izlenimlerimizi partinin yetkilerine aktardık. Partimizin Milletvekili Anders Österberg, Türkiye’nin gerçekleştirdiği insanlık suçlarını parlamentonun gündemine getirdi. Hükümetten Türkiye’nin işlediği savaş suçlarının araştırılması için uluslararası bir komisyon oluşturulması için girişimde bulunmasını istedi. Rojava halkının sesini parlamento ve medyada duyurmak için her şeyi yapacağız. İşgal bitene ve somut sonuçlar elde edene kadar çabalarımızı sürdüreceğiz.”