İsviçre’de binler alanlardaydı: Öcalan’a özgürlük

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlıların Öcalan’a özgürlük talebi ile düzenledikleri eylemler gün geçtikçe daha da yayılarak devam ediyor.

Zürih’te binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşte, Öcalan üzerindeki tecridin kabul edilemez bir aşamaya ulaştığı ifade edilerek, Öcalan’ın sağlığının Kürt halkının savaş gerekçesi olduğu vurgulandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek ve Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek amacıyla İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının eylemleri yayılarak devam ediyor. Bir haftadan beridir düzenlenen farklı eylemlerle birçok kentte alanlara çıkan Kürdistanlılar bugün ise İsviçre’nin Zürih, Cenevre, Bern ve St. Gallen kentlerinde düzenledikleri geniş katılımlı eylemler Öcalan’a özgürlük istedi.

ZÜRİH’TE BİNLER YÜRÜDÜ

Zürih Helvetiaplatz’da bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostu “Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a statü” sloganıyla yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Helvetiaplatz’da “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” pankartı arkasında bir araya gelen binler şehir merkezinde 3 km kat ederek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca Öcalan posterlerinin yanı sıra PKK, KCK, YPG, YPJ bayrakları taşıyan kitle sık sık “Öcalan’a özgürlük”, Biji Serok Apo”, “Öcalan’sız yaşamı başınıza yıkarız”, “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan” sloganları attı. Yine yürüyüş boyunca Öcalan posterleri balonlara bağlanarak Zürih semalarında uçuruldu.

Kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu yürüyüşte Öcalan üzerindeki tecride karşı sert tepki gösterilerek, hep bir ağızdan atılan “Öcalan’a özgürlük” sloganları adeta kent merkezinde yankılandı.

Yürüyüşün başlama esnasında bir grup faşistin Türk bayrakları ile süslü araçla kitleye saldırmak istemesi güvelik görevlileri tarafından engellenirken, olaya tepki gösteren Kürdistanlılar ise polisin yeterince önlem almamasını eleştirdi.

Yapılan yürüyüşün ardından yürüyüşün başlangıç yeri olan HelvetiaPlatz’da bir miting gerçekleştirildi. Mitingde İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi ve Ciwanen Azad ve HDK-Avrupa adına yapılan konuşmalarda Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, Öcalan’ın özgürlüğü için her alanın eylem alanına çevrilmesi gerektiği vurgulandı.

Öcalan şahsında Kürdistan ve Ortadoğu halklarının geleceğine yönelik ağırlaştırılmış bir tecridin uygulandığına dikkat çekilen konuşmalarda, 40 milyon kürdün iradesini temsil eden Öcalan’ın özgürlüğü için eylemlere devam edileceğine vurgu yapıldı.

Miting yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

ST.GALLEN’DE ENTERNASYONEL DAYANIŞMA

İsviçre’nin St.Gallen kentindeki Kürdistanlılar ise Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla kent merkezinde Dünya Barış Günü vesilesiyle İsviçreli örgütler öncülüğünde düzenlene yürüyüş ve etkinliğe katıldı. İsviçreli siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda sol sosyalist gruplar ve STK’ların katıldığı yürüyüş St. Leonard parkında başladı.

Yürüyüşte kendi renkleri ve Öcalan posterleri ile yer alan Kürdistanlılar yürüyüş boyunca attıkları sloganlarla Öcalan’a özgürlük istedi. İsviçreli sol sosyalist gruplarda attıkları sloganlar ve taşıdıkları pankartlarla Erdoğan diktatörlüğünün durdurulmasını istedi.

Yapılan yürüyüşün ardından Güriningerplatz’da düzenlenen mitingde İsviçreli örgütler tarafından yapılan konuşmalarda, Kürdistan’da DAİŞ’e karşı verilen mücadele selamlanarak, başta İsviçre olmak üzere uluslararası güçlerin Türkiye’ye silah satışını durdurmasını istedi.

DEM-KURD adına yapılan konuşmada ise Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, Öcalan’ın özgürlüğünü elde etmesi için enternasyonal dayanışmanın büyütülmesi gerektiği ifade edildi.

BERN’DE TRAMVAY TURU İLE ÖCALAN ÖZGÜRLÜK İSTENDİ

Bern’de yaşayan Kürdistanlılar ise tecride dikkat çekmek ve Öcalan’a özgürlük istemek amacıyla tramvay ile şehir turu düzenledi.

Saali tramvay durağında kendi renkleri ve Öcalan posterleri ile bir araya gelen Kürdistanlılar bindikleri tramvayı Öcalan’a özgürlük pankartı ve afişleri ile süsledi. 2 saatlik süren şehir turu boyunca Kürdistanlıların gerçekleştirdiği eylem, İsviçreliler tarafından yoğun ilgi ile karşılanarak alkışla destek verildi.  

CENEVRE

Cenevre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları ise 2. Dünya Hasankeyf Eylem Günü vesilesiyle Birleşmiş Milletler (BM) önünde bir araya geldi.

Onlarca Kürdistanlının katıldığı eylemde Türk devletinin insanlık mirası olarak kabul gören Sur ve Hasankeyf’de yaptığı katliamlara ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi. Yaklaşık 3 saat süren eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Sur ve Hasankeyf’deki yok etme politikaları anlatılarak, BM’nin konuya ilişkin harekete geçmesi istendi.