İsviçre’de binler Efrîn işgalini durdurun çağrısı yaptı

İsviçre Federal Parlamento önünde bir araya gelen farklı kesimden halklar, uluslararası güçleri Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına karşı harekete geçmeye çağırdı.

Burada düzenlenen mitingde konuşan İsviçreli Milletvekilleri, “Erdoğan’ın katliamları durdurun” diyerek, BM’yi göreve çağırdı.

Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırıları 22. gününde devam ederken, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı ve dostları da alanlara inerek görkemli Efrîn direnişini selamlamaya devam ediyor. İsviçre Efrîn Direniş Platformu öncülüğünde İsviçre Federal Parlamentosu önünde bir araya gelen farklı kesimden halklar, düzenledikleri mitingle Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal girişimini protesto ederken, Efrîn direnişine selam gönderdi. Mitinge İsviçre Yeşiller Partisi Eş Başkanı Regula Rytz, İsviçre Sosyalist Parti Basel Kanton milletvekilleri Mustafa Atıcı, Brigitte Hollinger, İsviçreli, Türkiyeli, 4 parça Kürdistanlı örgüt temsilcisinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

“Yaşasın Efrîn direnişi”, “Katil Erdoğan”, “İşgali durdurun” pankartlarının açıldığı mitingde sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganlarını atılırken, YPG, YPJ, PKK bayrakları taşındı.

PKK VE YPG’NİN DİRENİŞİ SELAMLANDI

Miting öncesinde yüzlerce anarşist ve sol-sosyalist gruplara mensup yüzlerce İsviçreli genç Bern Merkez tren istasyonundan miting alanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi Efrîn direnişine dikkat çekmek amacıyla merkez tren istasyonunu işgal eden İsviçreli gençler, merkez tren istasyonuna PKK, YPG ve YPJ’nin direnişini selamlayan pankartlar astı.

İsviçreli gençlerin miting alanına ulaşması ile başlayan mitingde ilk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç söz aldı. Efrîn direnişini selamlayan Koç, enternasyonalist direnişle zafere ulaşacaklarını ifade etti. Koç, “Kobanê’de DAİŞ’in, Efrîn’de Erdoğan’ın sonunu getireceğiz” dedi.

YEŞİLLER EŞBAŞKANI: TÜRKLER ULUSLARARASI HUKUKU YOK SAYIYOR

Koç’un ardından İsviçre Yeşiller Partisi Eş Başkanı Federal Parlamento Milletvekili Regula Rytz, sert bir şekilde Türk devletinin işgal girişimini kınarken, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı. Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak Efrîn’e saldırdığını ifade eden Rytz, “Kürtler katledilirken sessiz kalmak kabul edilemez. Türk devleti uluslararası güçlerin sessizliğinden güç alarak bugün Kürtlere saldırıyor” dedi.

‘KÜRTLER, KİMLERİN SİLAHLARI İLE KATLEDİLİYOR?’

Almanya ve İsviçre’nin Türk devletine yönelik savaş malzemesi satışına hala devam etmesini kabul edilemez olduğunu söyleyen Rytz, şöyle devam etti: “Burada soruyorum, Kürtler kimlerin silahları ile katlediliyor. Parlamento önünden İsviçre Federal Konseyi’ne sesleniyorum, Türk devletine karşı net tavır almalı ve silah satışına son vermelidir.”

‘HARAKETE GEÇİLMELİ’

Son olarak BM ve uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağıran Ryzt, “Kürtleri, Avrupa’nın ve İsviçre’nin çıkarlarına kurban etmekten vazgeçmeliyiz” dedi.

ATICI: SESSİZLİK KABUL EDİLEMEZ

Yeşiller Eş Başkanı Rytz’in ardından söz alan Sosyalist Parti Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı ise, Türk devletinin işgal girişimini sert dille kınayarak konuşmasına başladı. DAİŞ’e karşı mücadele eden Kürtlerin bugün Türk devleti tarafından hedef haline getirildiğini söyleyen Atıcı, “Efrîn’e dönük saldırılara yönelik Avrupa ve İsviçre’nin sessizliği kabul edilemez” dedi.

Kürt sorunun uluslararası bir sorun olduğunu söyleyen Atıcı, bu sorunun çözümünde uluslararası güçlerin artık üzerine düşen sorumluğu oynamasının zamanı geldiğini ifade etti.

HOLLİNGER: SİVİLLER KATLEDİLİYOR HAREKETE GEÇİLMELİ

Atıcı’nın ardından söz alan Sosyalist Parti Kanton Milletvekili Brigitte Hollinger de Kürt halkının direnişini selamlayarak konuşmasına başladı. Türk devletinin dünyanın gözü önünde sivillere yönelik katliam gerçekleştirdiğini belirten Hollinger, başta BM olmak üzere uluslararası güçleri göreve çağırdı.

‘KOBANÊDE DAİŞ’İN SONUNU GETİRDİK, EFRİN’DE ERDOĞAN’IN SONU GETİRECEĞİZ’

Milletvekillerinin ardından MLKP, HDK, PYD ve Efrîn ile dayanışma platformu adına yapılan konuşmalarda ise görkemli Efrîn direnişi selamlanırken, “Kobanê’de DAİŞ’in sonunu getirdik, Efrîn’de diktatör Erdoğan rejiminin sonunu getireceğiz” mesajı verildi.

Miting yapılan konuşmaların ardından Efrîn direnişini selamlamak için hep bir ağızdan atılan sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.